Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
10. 6. 2016,
5.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Opel Astra Sports Tourer Opel Družinski Avtomoto

Petek, 10. 6. 2016, 5.02

6 let, 6 mesecev

Test karvanske različice Evropskega avta leta 2016

Opel astra sports tourer – družinski karavan za veliko poceni kilometrov

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Opel astra sports tourer - fotogalerija testnega vozila | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Karavanska astra nas je od začetka do konca testa opominjala, zakaj je njena kombilimuzinska sestra osvojila lovoriko evropskega in slovenskega avtomobila leta. Prilagodljiv in uporaben nahrbtnik po velikosti ni največji, je pa kljub vsemu nadpovprečno priročen in uporaben.

Poudarki:

Vozno je karavan prav tako prepričljiv kot kombilimuzina. | Foto: Ciril Komotar Vozno je karavan prav tako prepričljiv kot kombilimuzina. Foto: Ciril Komotar

Karavanska astra povzema vse prednosti kombilimuzine in kljub dejstvu, da pri osnovni prostornini ne briljira, dodaja prepričljivo uporabnost. Stanje v litrih se z večino tekmeci vsaj izenači, ko se podre druga vrsta sedežev.

Zmanjšanje mase vozila se pozna na cesti, predvsem v zavojih in takrat, ko je sports tourer polno naložen. Vozno je karavan prav tako prepričljiv kot kombilimuzina.

Oplova motorna ofenziva z vsakim novim avtomobilom, v katerem srečamo tihega in uglajenega dizla, dobiva nova krila. Dodatna prednost: 1,6-litrski dizel ni le tih in živahen, ampak tudi varčen. Zlahka popije tudi pod pet litrov.

Cena je kljub popustu nad mejo Oplove ljudskosti. Po drugi strani pa je avtomobil zgledno opremljen in kot tak tudi po količini evrov precej konkurenčen v razredu, kjer si vsak želi odrezati kar največji kos pogače. Oplu gre pri tem vedno bolje, tudi zaradi nove astre.

Slovenci posegajo po astrah z zmogljivejšimi motorji in bogato serijsko opremo

Motor: 1,6-litrski dizel, 100 kilovatov

Poraba na testu: 5,4 l/100 km

Cena testnega vozila: 29.478 EUR, s popustom 27.478 EUR

Bistvo vsakega karavana je seveda veliko prilagodljivega prostora. V tej postavki nova astra ponuja povem korekten odgovor. Osnovna prostornina prtljažnika s 540 litri pa ni med največjimi v razredu.  | Foto: Ciril Komotar Bistvo vsakega karavana je seveda veliko prilagodljivega prostora. V tej postavki nova astra ponuja povem korekten odgovor. Osnovna prostornina prtljažnika s 540 litri pa ni med največjimi v razredu. Foto: Ciril Komotar

Tehnični podatki

Cena in dodatna oprema

Za pikolovce ...

Vaše mnenje

Napredek 10. generacije in ugodnih 750 evrov investicije v praktičnost

Opel astra sports tourer - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Bilo bi nerodno, če Oplova deseta generacija karavana nižjega srednjega razreda ne bi pomenila visoke ravni vsestranske prilagojenosti zahtevam kupcev, ki jim avtomobilski nahrbtnik pomeni veliko oziroma ravno dovolj, da so (v tem primeru) odšteli 750 evrov za več lažje dostopnega in uporabnega prostora, hkrati pa želijo sodoben, varčen in vozniško nadpovprečno dober avtomobil.

A stvari niso tako preproste, kot se zdijo. Še predhodna, deveta generacija astre se je ne glede na karoserijsko izvedbo ubadala s težavami, ki jih tako izkušeni znamki, kot je Opel, preprosto ne bi pripisali. Bila je pretežka, premalo ekonomična, tehnološko zastarela in vozno podpovprečna. Da je tokrat dobesedno vse drugače, je napovedala že kombilimuzina, ki je v prepričljivem slogu serijsko osvajala lovorike avtomobil leta, sports tourer pa zaokrožuje holistično zasnovano ponudbo.

Prtljažnik – veliko tekmecev ima večjega, a …

Od osnovnih 540 do 1.630 litrov ob podrtih sedežih.   | Foto: Ciril Komotar Od osnovnih 540 do 1.630 litrov ob podrtih sedežih. Foto: Ciril Komotar

Za 540 uporabnih litrov ga je. In če je v žepu pametni ključ, ga elektrika odpira in zapira samodejno – proces sproži kretnja stopala pod zadnjim delom vozila. V primerjavi s predhodnikovim je za 80 litrov prostornejši, kar je v vsakem primeru dobrodošlo – še posebej zato, ker številni tekmeci dosegajo šestotico ali celo več. Ob tem pa velja tudi to, da se astra z večino izenači ali jih preseže ob podrtih sedežih, ko v uporabnika zazija 1.630 litrov velika luknja.

Sicer pa litri povedo le del zgodbe – in to še posebej drži v tem primeru. Kljub dejstvu, da Opel ni sledil trendu 600-litrske osnovne prostornina prtljažnika in da na primer astra ne ponuja zlaganja sovozniškega sedeža v dno za lažje prevažanje daljših predmetov, pomanjkljivosti nadoknadi z drugimi prednostmi – na primer z zelo nizkim, a tako kot pri predhodnici preširokim nakladalnim robom.

Dostopnost je zelo dobra, nakladalna odprtina velika in materiali, ki prekrivajo prtljažnik, nadpovprečno kakovostni. Kupcem svetujemo, naj se ne obotavljajo in v vsakem primeru doplačajo 150 evrov za paket flex organizer – z dodatnimi mrežami in kavlji bo s pomočjo integriranih sani razvrščanje, urejanje in omejevanje vsebine prtljažnika bistveno lažje kot bi bilo sicer. Hvalimo.

Sedeži v drugi vrsti so se v testnem avtomobilu delili oziroma zlagali v ravno dno v doplačljivem razmerju 40 : 20 : 40, v vsakem primeru pa je na obeh skrajnih robovih prtljažnika na voljo vzvod za daljinsko podiranje. In še to, voznik lahko s stikalom na notranji strani svojih vrat določi višino odpiranja prtljažnih vrat – ali tri četrtine višine ali najvišjo mogočo nastavitev. Hvalimo tudi lahko odstranljiv rolo. | Foto: Ciril Komotar Sedeži v drugi vrsti so se v testnem avtomobilu delili oziroma zlagali v ravno dno v doplačljivem razmerju 40 : 20 : 40, v vsakem primeru pa je na obeh skrajnih robovih prtljažnika na voljo vzvod za daljinsko podiranje. In še to, voznik lahko s stikalom na notranji strani svojih vrat določi višino odpiranja prtljažnih vrat – ali tri četrtine višine ali najvišjo mogočo nastavitev. Hvalimo tudi lahko odstranljiv rolo. Foto: Ciril Komotar

Tehnični napredek bi bolj očiten težko bil

Opel astra sports tourer - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Sicer pa sports tourer praktično v celoti povezma vse tehnične, varnostne in tehnološke adute kombilimuzine. To pomeni, da je neposredna primerjava s predhodnico praktično nemogoča, obenem pa velja tudi, da je astra v tem trenutku, ne glede na premijsko ali plebejsko poreklo, dejansko ena najuporabnejših, najsodobnejših, najvarnejših in najkakovostnejših alternativ natrpanega segmenta.

Kabina je, o tem smo pisali že pogostokrat, dober dokaz temeljitosti Oplovega pristopa – pravilna in izdatno prilagodljiva dolžinska razmerja med volanom, sedežem in prestavno ročico so dobro izhodišče za dobro voznikovo počutje, ki je bilo v tem primeru dodatno izboljšano tudi zaradi posebnih, ergonomsko izvrstnih sedežev s certifikatom AGR (kampanja za zdravo hrbtenico). Možnost (sicer povprečno učinkovite) masažne funkcije in izbornih mikronastavitev, tudi bočne opore, dolžinskega prilagajanja sedalnega dela in poleg gretja celo hlajenja, že tako udobno stanje še dodatno izboljša. Pod črto – v tem segmentu ne boste našli veliko avtomobilov, v katerih bi bolje sedeli. Mora pa kupec razumeti dve stvari; prvič: posebni sedeži z vsemi omenjenimi prednostmi stanejo 1.900 evrov in drugič: že običajni, torej serijski sedeži so zelo udobni.

Kabina je, o tem smo pisali že pogostokrat, dober dokaz temeljitosti Oplovega pristopa – pravilna in izdatno prilagodljiva dolžinska razmerja med volanom, sedežem in prestavno ročico so dobro izhodišče za dobro voznikovo počutje. | Foto: Ciril Komotar Kabina je, o tem smo pisali že pogostokrat, dober dokaz temeljitosti Oplovega pristopa – pravilna in izdatno prilagodljiva dolžinska razmerja med volanom, sedežem in prestavno ročico so dobro izhodišče za dobro voznikovo počutje. Foto: Ciril Komotar

Doba mislečih avtomobilov, astra ni izjema

Opel astra sports tourer - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Sicer pa hib v notranjosti astra tudi tokrat ni ponudila. Kakovost izdelave, materialov in ergonomije je nesporna, upravljalnik je odziven in pametno zasnovan, prostornost tudi zaradi tanjših sedežev za nekaj centimetrov večja, kot je bila pri prejšnji generaciji, elektronska podpora pa je zaradi kamer in radarjev v vrhu segmenta.

O varnosti testnega avtomobila le toliko, da je najvišja raven opreme (innovation) pomenila sistem preprečevanja nenadne in nenamerne zapustitve voznega pasu, sistem samodejnega zaviranja pri nižjih hitrostih, opozorilnik trčenja, branje prometnih znakov in priročen sistem za časovni prikaz razdalje med astro in vozilom spredaj. Za podrobnejše poročilo o vsej tehnološki nadarjenosti astre predlagam branje informacijsko temeljitega poročila s prve vožnje (prva povezava levo zgoraj ob začetku članka).

Dostopnost je zelo dobra, nakladalna odprtina velika in materiali, ki prekrivajo prtljažnik, nadpovprečno kakovostni. Kupcem svetujemo, naj se ne obotavljajo in v vsakem primeru doplačajo 150 evrov za paket flex organizer – z dodatnimi mrežami in kavlji bo s pomočjo integriranih sani razvrščanje, urejanje in omejevanje vsebine prtljažnika bistveno lažje kot bi bilo sicer.  | Foto: Ciril Komotar Dostopnost je zelo dobra, nakladalna odprtina velika in materiali, ki prekrivajo prtljažnik, nadpovprečno kakovostni. Kupcem svetujemo, naj se ne obotavljajo in v vsakem primeru doplačajo 150 evrov za paket flex organizer – z dodatnimi mrežami in kavlji bo s pomočjo integriranih sani razvrščanje, urejanje in omejevanje vsebine prtljažnika bistveno lažje kot bi bilo sicer. Foto: Ciril Komotar

Cena testnega vozila: 29.478 EUR, s popustom (2.000 EUR) 27.478 EUR

Cena osnovne različice: 15.740 EUR (Opel astra sports tourer 1.4 ECOTEC® 74 kW)

Dodatna oprema: 6.728 EUR

električno nastavljiv AGR sedež s spominom položaja, masažna funkcija voznikovega sedeža, voznikov in sovoznikov sedež s prezračevanjem ter prilagodljivimi stranskimi blazinami (na voljo skupaj z oblazinjenjem TAP4/TAPQ & SRY) 1.900 EUR, dodatno zatemnjena zadnja stekla 180 EUR, varnostna mreža v prtljažniku 75 EUR, paket flex organizer sistem za pritrjevanje prtljage v prtljažniku 150 EUR, dišavni difuzor 50 EUR, kovinska barva magnetic silver 500 EUR, paket Innovation: intelliLink Navi 900, Usnjen 3-kraki volanski obroč, intellilux LED matrični žarometi 1.550 EUR, paket ergonomski športni sedež za voznika in sovoznika 463 EUR, usnjeno oblazinjenje Sienna II v Jet črni barvi 1.400 EUR, paket za zimo 2: ogrevana prednja sedeža, ogrevana zadnja sedeža, 2 USB vtičnici zadaj, ogrevan volanski obroč, napredni parkirni pomočnik spredaj in zadaj 400 EUR.

Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

Pelje se odlično

Ker bo polovica slovenskih aster karavanskih, ni nepomembno dejstvo, da se vozne lastnosti v primerjavi s kombilimuzino praktično ne razlikujejo. To pomeni, da se pelje odlično, da blaži zgledno, s podobno vnemo duši zvočno nesnago zunanjosti (kabina je tudi pri višjih hitrostih zelo tiha), z nadpovprečnim veseljem grize zavoje. V primerjavi s predhodno generacijo se zdi, da je ravno tu napredek najvidnejši. Zasluge Opel pripisuje predvsem krepkejši strukturi (jekel z visoko in ultra visoko trdnostjo je več), zato dobre vozne lastnosti obdrži, tudi ko je s potniki in prtljago napolnjena dobesedno do roba. Čuti se, da so inženirji veliko časa posvetili tudi prilagajanju nastavitev podvozja. Seveda ob tem velja, da bi šel ves trud v nič, če karavan ob menjavi generacij ne bi shujšal za do 190 kilogramov. Razlika je torej občutna.

Pelje se odlično, blaži zgledno, s podobno vnemo duši zvočno nesnago zunanjosti (kabina je tudi pri višjih hitrostih zelo tiha), z nadpovprečnim veseljem grize zavoje. | Foto: Ciril Komotar Pelje se odlično, blaži zgledno, s podobno vnemo duši zvočno nesnago zunanjosti (kabina je tudi pri višjih hitrostih zelo tiha), z nadpovprečnim veseljem grize zavoje. Foto: Ciril Komotar

Dizel, ki je prav zablestel šele v novi astri

Testna poraba se je brez kakršnegakoli naprezanja ustalila pri 5,4 litra na sto kilometrov, kar pomeni, da štirivaljnik uglajenosti in veselju do vrtenja dodaja še pohvalno ekonomičnost. | Foto: Ciril Komotar Testna poraba se je brez kakršnegakoli naprezanja ustalila pri 5,4 litra na sto kilometrov, kar pomeni, da štirivaljnik uglajenosti in veselju do vrtenja dodaja še pohvalno ekonomičnost. Foto: Ciril Komotar

1,6-litrski dizelski motor je eden vidnejših mejnikov Oplove strojegradnje zadnjih nekaj let. Pohvalili smo ga ob prvi vožnji in mu že takrat nadeli vzdevek šepetajoči dizel, kar je testni avtomobil tudi potrdil. S stotimi kilovati največje moči je presenetljivo živahen in odziven – še posebej, če voznik vztraja pri višjih vrtljajih.

Testna poraba se je brez kakršnegakoli naprezanja ustalila pri 5,4 litra na sto kilometrov, kar pomeni, da štirivaljnik uglajenosti in veselju do vrtenja dodaja še pohvalno ekonomičnost. Ob tem poudarjamo, da bodo tudi manj spretni vozniki na relacijskih vožnjah zlahka dosegali od 4,7- do 4,8-litrsko porabo. Hvalimo.

Za pikolovce

Majhna konzola z gumbi za dviganje in spuščanje stekel in upravljanje stranskih ogledal (fotografija 30) v voznikovih vratih je bila izredno dovzetna za puščanje madežev – tudi s praktično čistimi prsti.

TEHNIČNI PODATKI: Opel astra sports tourer 1,6 CDTI ECOTEC
ZASNOVA: kompaktni kombi, karavan C-segment, 5 sedežev; 5 vrat
MOTOR: dizelski 4-valjni turbo motor; delovna prostornina: 1598 cm3; moč: 100 kW do 3500 do 4000 vrt/min; navor: 320 Nm od 2000 do 2250 vrt/min
PRENOS MOČI: pogon spredaj; 6-stopenjski samodejni menjalnik; pnevmatike: 225/45 R17
MERE in MASE: dolžina: 4702 mm; širina: 2042 mm (upoštevano z vzvratnimi ogledali); višina: 1510 mm; medosna razdalja: 2662 mm; prtljažnik: od 540 do 1630 litrov; premer obračalnega krog: 11,05 metra (od zidu do zidu); masa vozila: 1425 kg, največja dovoljena masa: 1975 kg, prikolica: 650 kg (brez lastnih zavor), 1500 kg (naletna zavora)
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 205 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 9,7 s; mestna vožnja: 5,8 l/100 km, odprte ceste: 3,9 l/100 km, kombinirano: 4,6 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 48 l; emisije: 122 g CO2/km, Euro 6
VARNOST: ABS, ASR, ESP, EBD sistem nadzora stabilnosti vozila, opozarjanje na nevarnost naleta s samodejnim zavornim asistentom za preprečevanje trka pri manjših hitrostih, prikaz varnostne razdalje, pomoč pri ohranjanju smeri znotraj voznega pasu, samodejna dinamična nastavitev žarometov, sistem za prepoznavanje in izpis prometnih znakov, isofix sidrišča za pritrjevanje otroškega sedeža (2x), Euro NCAP: 5 zvezdic (2015)
SERIJSKA OPREMA: senzor za dež, samozatemnitveno notranje vzvratno ogledalo, samodejni vklop luči z zaznavanjem predora, ambientalna osvetlitev notranjosti, odklepanje vozila in zagon motorja brez
ključa, usnjen 3-kraki volanski obroč, regulator hitrosti z omejevalnikom hitrosti, kontrole za radio na volanu, elektronska dvopodročna klimatska naprava, električna parkirna zavora, parkirni pomočnik zadaj, električno prostoročno pomična vrata prtljažnika, centralno zaklepanje vrat z daljinskim upravljanjem, ogrevani zunanji vzvratni ogledali z električnim nastavljanjem in električnim preklopom, prednji meglenki, strešni nosilec v srebrni barvi
GARANCIJA: 2-letno jamstvo in mednarodna asistenca brez omejitve kilometrov, 12 let na prerjavenje, 3 leta na akumulator in 2 leti na originalne nadomestne dele in opremo

 

Kaj vas najbolj prepriča pri novi astri sports tourer?

  • tehnični napredek in varnostni sistemi
    33,55 %
    105 glasov
  • varčen in zmogljiv motor z majhno porabo
    13,74 %
    43 glasov
  • videz
    3,83 %
    12 glasov
  • prtljažnik
    6,07 %
    19 glasov
  • razmerje med kakovostjo, ceno in opremo
    10,54 %
    33 glasov
  • naslov evropski in slovenski avto leta
    1,92 %
    6 glasov
  • vozne lastnosti
    3,83 %
    12 glasov
  • z ničemer me posebej ne prepriča
    26,52 %
    83 glasov
Oddanih 313 glasov
Ne spreglejte