Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
28. 3. 2016,
21.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Družinski Avtomoto Opel

Ponedeljek, 28. 3. 2016, 21.51

6 let, 7 mesecev

Opel astra sports tourer – praktičen družinski avtomobilski prizidek za 750 evrov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Opel astra sports tourer prva vožnja | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Astra sport tourer v dolžino ohranja meje predhodnice, a je precej lažja, nekoliko prostornejša, oblikovno oplemenitena in vozno vzorna. Šik karoserijski prizidek s 540 litri v zadku stane 750 evrov.

 

Predhodniki: 1. generacija: 1963, kadett A karavan, 2. generacija: 1965 kadett B karavan, 3. generacija: 1973 kadett C karavan, 4. generacija: 1979 kadett D karavan, 5. generacija: 1984 kadett E karavan, 6. generacija: 1991 astra F karavan, 7. generacija: 1998 astra G karavan, 8. generacija: 2004 astra H karavan, 9. generacija: 2010 astra J sports tourer

Proizvodnja: Ellesmere Port (Velika Britanija), Gliwice (Poljska)

Začetek prodaje: v Sloveniji predprodaja že teče, prve dobave sredina aprila 2016

Cene: v Sloveniji 15.470 evrov

Poudarki:
- lažja, nekoliko prostornejša in čvrstejša karoserija, zmanjšanje celotne teže do 190 kilogramov

- 540 litrov osnovnega prtljažnika, 1.630 litrov prostornine ob podrtih zadnjih sedežih

- zadnja klop deljiva v razmerju 40 : 20 : 40 (doplačilo), paket flexorganizer z vodili in predelnimi mrežami za organizacijo prostora v prtljažniku

- električno odpiranje in zapiranje prtljažnih vrat s prostoročnim senzorjem (zamah z nogo pod zadnjim odbijačem)

- osempalčni zaslon na dotik v sredinski konzoli, manj tipk in stikal za večjo preglednost, preprostost in natančnost

- celovit nabor sodobnih varnostnih asistenčnih sistemov: kamera Opel Eye z razširjenimi funkcijami za prepoznavanje prometnih znakov, pomoč pri ohranjanju voznega pasu s samodejnim popravkom volana in opozorilo na oviro pred vozilom s samodejnim zaviranjem v sili, sistem za nadzor mrtvih kotov, napredni parkirni pomočnik, kamera za vzvratno vožnjo …

- tri- in štirivaljni bencinski in dizelski motorji prostornine od 1,0 do 1,6 litra ter razponom moči od 70 do 147 kilovatov; nov, zelo dober 1,6-litrski biturbo CDTI dizel s 118 kilovati in 350 njutonmetri ter 4,1-litrsko povprečno porabo goriva (109 g/km CO2)

Opel astra sports tourer | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

S kadettom začeli zgodbo o kompaktnem, praktičnem karavanu

Opel kadett A karavan iz leta 1963 je že imel celo tretjo sedežno vrsto, velike steklene površine in sodoben vodno hlajen bencinski motor z 993 kubičnimi centimetri.  | Foto: Jure Gregorčič Opel kadett A karavan iz leta 1963 je že imel celo tretjo sedežno vrsto, velike steklene površine in sodoben vodno hlajen bencinski motor z 993 kubičnimi centimetri. Foto: Jure Gregorčič

Opel je ena prvih znamk, ki je v segmentu kompaktnih avtomobilov ljudem v 60. letih prejšnjega stoletja predstavila novo poglavje praktične družinske mobilnosti s podaljškom strehe nad prtljažnikom. Karoserijski prizidek se je kajpak hitro prijel, saj je prtljažnik v strešni mansardi ponudil dodatni prostor, značilen za dostavnike. Tudi dandanes ima karavan na stari celini – sploh v astrinem razredu – svoje stalno mesto v družinskih garažah. Nemalo pa je tudi poslovnih kombinacij, ko je karavan zaradi praktičnosti dopoldan službeni avtomobil, popoldan in ob koncih tedna pa skrbi za osebno mobilnost družin.

Pri Oplu se zavedajo, da so tistih hip, ko so leta 1963 na trg poslali kadetta karavana A, tržnemu zlatniku svojih kompaktov dodali še eno zelo pomembno stran. Dediščina je zelo bogata, saj je bilo med skupaj več kot 24 milijoni do zdaj prodanih kadettov in aster 5,4 milijona karavanov. Logična posledica te dediščine je seveda tudi to, da je aktualni evropski avto leta 2016, nova opel astra, dobila svojo karavansko oziroma sports turer različico.

To je zdaj že deseta generacija Oplovega karavana nižjega srednjega razreda. Astra sports tourer ima veliko ambicij tudi na slovenskih cestah.

Izgubila kilograme in okrepila telo

Uporabili so jekla z visoko in ultra-visoko natezno trdnostjo ter prilagodili okvirje prednje in zadnje preme. | Foto: Jure Gregorčič Uporabili so jekla z visoko in ultra-visoko natezno trdnostjo ter prilagodili okvirje prednje in zadnje preme. Foto: Jure Gregorčič

Tako kot kombilimuzinska različica nove astre, ki je v začetku mesca dobila evropsko avtomobilsko krono letošnjega leta, že prej pa postala tudi slovenski avtomobil leta, je sports tourer povsem novi avtomobil, ki v celoti povzema tehnične, varnostne in tehnološke adute nove astre.

Pri tem k učinkovitosti, varčnosti, pa tudi vozniški dinamiki največ doda precej drastično znižanje teže. Vse do 190 kilogramov lažja je astra sports tourer – vstopni model recimo tehta le 1.180 kilogramov – v primerjavi s prejšnjo generacijo karavanske astre. Njena karoserija je iz jekla različnih trdot, med katerimi so tudi ultratrda postala lažja in močnejša. Vzvojna čvrstost in manjša masa pa se v ovinkih še kako poznata.

Nova astra sports tourer je vozno res zelo dinamičen avtomobil. Pomembno vlogo pri tem igra njena nova lažje in močnejša karoserijska zasnova. | Foto: Jure Gregorčič Nova astra sports tourer je vozno res zelo dinamičen avtomobil. Pomembno vlogo pri tem igra njena nova lažje in močnejša karoserijska zasnova. Foto: Jure Gregorčič

Avto je natančneje vodljiv, lega na cesti odlična, motorna "konjenica" sveže Oplove strojne ofenzive pa je le dobila udarno moč. Če so bili "konji" prej prepričljivi le v tabeli podatkov, so zdaj zmožni zobe pokazati tudi na asfaltu. Avto je bolj zmogljiv in porabi manj.

S fitnesom, berite: nižanjem mase, so Oplovi inženirji motorjem in učinkovitosti zdaj res dali krila. Astra to dokazuje.

Zadovoljni smo nizali prve kilometre na čudoviti cesti N-222 v dolin reke Douro, ki ima praktično popolno razmerje med ravninami in ovinki, saj v povprečju po izračunih portugalskih gradbenikov na vsakih 11 sekund ravnega odseka asfalta sledi sekunda dinamičnega zavoja.

Da, na tej cesti smo se prepričali, da je astra sportsturer v tem trenutku eden izmed najbolj dinamičnih karavanov svojega razreda. Pelje se zelo dobro, zelo uravnoteženo in zanesljivo. Težnje po zdrsu prek nosu praktično ni, avto zelo dobro drži začrtano smer in dobro blaži. Hitre mame in očetje bodo cenili njeno gibčnost med zavoji.

Nova astra v karavanski, sports tourer različici slovenskim družinam za cenovno sprejemljivih, pravzaprav ugodnih 750 evrov ponuja precej več prostorske svobode in prilagodljivosti. V osnovi je za zadnjimi sedeži 540-litrski prtljažnik, ki je 80 litrov večji od tistega v prejšnji astri z  | Foto: Jure Gregorčič Nova astra v karavanski, sports tourer različici slovenskim družinam za cenovno sprejemljivih, pravzaprav ugodnih 750 evrov ponuja precej več prostorske svobode in prilagodljivosti. V osnovi je za zadnjimi sedeži 540-litrski prtljažnik, ki je 80 litrov večji od tistega v prejšnji astri z Foto: Jure Gregorčič

Prtljažnik ni med največjimi, a je zgledno oblikovan in opremljen

Opel astra sports tourer prva vožnja | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

Bistvo vsakega karavana je seveda veliko prilagodljivega prostora. V tej postavki nova astra ponuja povem korekten odgovor. Osnovna prostornina prtljažnika s 540 litri ni med največjimi v razredu. Nekateri tekmeci, ki jih ni malo – golf variant, focus SW, octavia combi, peugeot 308 SW, seat leon ST, megane grandtour, toyota auris touring sports, hyundai i30 kombi, kia cee‘d SW in honda civic tourer – zmorejo v osnovi ponuditi tudi že več kot 600 litrov osnovnega prtljažnika in kakšen sedežni trik več za prevoz daljših predmetov.

No, pri astri prostora ni malo. Prtljažnik je lepo obdelan, prepričljivo dostopen in v naboru dodatne opreme je tudi paket, v katerem je mogoče s sistemom flexorganizer (150 evrov) tovorni prostor zelo dobro organizirati (stranska vodila, kljukice, predelne mreže, zaščitna mreža med stropom in zadnjo klopjo). Na voljo je tudi dvojna podlaga, ki pride prav pri prevozu hišnih ljubljenčkov.

Opel astra sports tourer prva vožnja | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

Zelo dobro deluje še prostoročno odpiranje in zapiranje električno pomičnih prtljažnih vrat. Senzorski trik z brco pod odbijač in ključem v žepu v avtomobilskem svetu ni nov, a pri mnogo karavanih ni tako hitro odziven kot pri astri.

Pograjati pa velja dejstvo, da je polaganje naslonjal sedežev zadnje klopi v razmerju 40 : 20 : 40 doplačljivo (v paketu 350 evrov). Ti sicer padejo tudi na ukaz stikala in potem nastane ravno dno z dobrega 1,6 kubičnega metra velikim prostorom, 80 litrov več kot prej.

Z vidika družinske uporabnosti velja povedati tudi, da so sidrišča isoxif za otroške sedeže zgledno dostopna in da se zadaj sedi bolje.

Nov biturbo dizel. Pokimamo!

Nova astra sports tourer z biturbo dizelskim motorjem tehta skoraj 150 kilogramov manj od predhodnice. Manjša teža nosu, pa se pozna tudi pri hitrih vstopih v zavoje. Zelo dobro. | Foto: Jure Gregorčič Nova astra sports tourer z biturbo dizelskim motorjem tehta skoraj 150 kilogramov manj od predhodnice. Manjša teža nosu, pa se pozna tudi pri hitrih vstopih v zavoje. Zelo dobro. Foto: Jure Gregorčič

Na tokratni predstavitvi na Portugalskem smo vtise zbirali z novim srednjeprostorniskim 1,6-litrskim biturbo dizelskim motorjem CDTI. Ta novi motor je izdelek Oplove obsežne motorne ofenzive, ki bo praktično povsem spremenila značaj in učinkovitost motorne palete vozil te znamke.

Gre za zelo prepričljiv stroj z veliko navora, prožnosti in odzivnosti. Najpomembneje pa je, da smo na zares dinamični testni trasi z njim dosegali dejansko povprečno porabo od pet do sedem litrov. Pri tem je treba poudariti, da sedem litrov pomeni izrazito dinamično vožnjo, vozniško uživanje, ki na trenutke spada že na stezo. Upamo si trditi, da se bo povprečen slovenski voznik s tem motorjem zmožen brez težav voziti s povprečno porabo okoli šestih litrov ali pa malce pod njimi. Ne pozabite pa, da ta dizelski motor z dvostopenjskim turbopolnilnikom že pri 1.500 vrtljajih v minuti postreže s 350 njutonmetri navora in razvije 118 kilovatov oziroma zdravih 160 "konjev" moči.

Gre za dober izdelek, ki lepo popestri dinamičnost in vozniško izkušnjo tega karavana. Za povrhu pa deluje precej tiho in mirno ter z majhnim VGT (turbina s spremenljivo geometrijo lopatic) turbom zagotavlja zgledno odzivnost brez tiste značilne dizelske anemičnosti v spodnjem območju vrtljajev. Hvalimo.

8-palčni zaslon na dotik v sredinski konzoli, manj tipk in stikal za večjo preglednost, preprostost in natančnost  | Foto: Jure Gregorčič 8-palčni zaslon na dotik v sredinski konzoli, manj tipk in stikal za večjo preglednost, preprostost in natančnost Foto: Jure Gregorčič

Slovenski potencial astre sports tourer

Karavanska astra je tudi na slovenskih cestah precej uspešna. Leta 2015 je bilo 48 odstotkov vseh prodanih aster v različici sporsts tourer. Slovenski kupci so se v 57 odstotkih odločili za dizelski motor, v 60 odstotkih so naročili srednji paket opreme enjoy.

Astra sports tourer z 1,4-litrskim bencinskim motorjem in 74 kilovati je na voljo za 15.740 evrov, z novim bencinskim trivaljnikom 1.0 ecotec turbo z neposrednim vbrizgom in 77 kilovati od 16.940 evrov, vstopni dizelski model 1.6 CDTI s 70 kilovati pa za 18.340 evrov.

Najbolj prodajani slovenski paket opreme enjoy se v kombinaciji z bencinskim motorjem začne pri 16.140 evrih, enjoy z dizlom v nosu pa stane od 18.740 evrov naprej.

 


Opel astra sports tourer 

kompaktni karavan C-segment, 5 sedežev; 5 vrat
 dolžina: 4702 mm; širina: 2042 mm (upoštevano z vzvratnimi ogledali); višina: 1510 mm; medosna razdalja: 2662 mm; prtljažnik: od 540 do 1630 litrov; premer obračalnega krog: 11,05 metra (od zidu do zidu); dimenzija gum: 195/65 R15 ali 205/55 R16 ali 225/45 R17 ali 225/40 R18vlečne zmogljivosti: od 670 kg (prikolica brez zavore) do 1500 kg (naletna zavora), dovoljena obremenitev strehe: 75 kilogramov, rezervoar za gorivo: 48 litrov 


1.0 ecotec turbo 77 kW
 bencinski 3-valjni turbo motor z direktnim vbrizgom; prostornina: 999 cm3; moč: 77 kW pri 5500 vrt/min; navor: 170 Nm od 1800 do 4250 vrt/min; 5-stopenjski ročni menjalnik; pogon spredaj; masa: 1288 kg, hitrost: 195 km/h; pospešek: 11,2 s; poraba: 4,3 do 4,5 l/100 km; emisije CO2: 100 do 103 g/km; EURO 6; cena: od 16.940 EUR 
1.0 ecotec turbo easytronic 77 kW
 bencinski 3-valjni turbo motor z direktnim vbrizgom; prostornina: 999 cm3; moč: 77 kW pri 5500 vrt/min; navor: 170 Nm od 1800 do 4250 vrt/min; 5-samodejni (robotizirani) menjalnik easytronic; pogon spredaj; masa: 1288 kg, hitrost: 200 km/h; pospešek: 12,9 s; poraba: 4,2 do 4,3 l/100 km; emisije CO2: 97 do 100 g/km; EURO 6; cena: od 17.640 EUR 
1,4 ecotec 74 kW
 bencinski 4-valjni atmosferski motor; prostornina: 1399 cm3; moč: 74 kW pri 6000 vrt/min; navor: 130 Nm pri 4300 vrt/min; 5-stopenjski ročni menjalnik; pogon spredaj; masa: 1273 kg, hitrost: 185 km/h; pospešek: 12,3 s; poraba: 5,5 do 5,7 l/100 km; emisije CO2: 127 do 131 g/km; EURO 6; cena: od 15.740 EUR 
1,4 ecotec turbo 92 kW
 bencinski 4-valjni turbo motor z direktnim vbrizgom; prostornina: 1399 cm3; moč: 92 kW od 4000 do 5600 vrt/min; navor: 245 Nm od 2000 do 3500 vrt/min; 6-stopenjski ročni menjalnik; pogon spredaj; masa: 1322 kg, hitrost: 205 km/h; pospešek: 9,62 s; poraba: 5,6 l/100 km; emisije CO2: 130 g/km; EURO 6; cena: od 17.440 EUR 
1,4 ecotec turbo ecoFlex (start/stop) 92 kW
 bencinski 4-valjni turbo motor z direktnim vbrizgom; prostornina: 1399 cm3; moč: 92 kW od 4000 do 5600 vrt/min; navor: 230 Nm od 2000 do 3500 vrt/min; 6-stopenjski ročni menjalnik; pogon spredaj; masa: 1322 kg, hitrost: 205 km/h; pospešek: 9,9 s; poraba: 5,1 l/100 km; emisije CO2: 117 g/km; EURO 6; cena: od 17.740 EUR 
1,4 ecotec turbo 110 kW
 bencinski 4-valjni turbo motor z direktnim vbrizgom; prostornina: 1399 cm3; moč: 110 kW od 5000 do 5600 vrt/min; navor: 245 Nm od 2000 do 4000 vrt/min; 6-stopenjski ročni menjalnik; pogon spredaj; masa: 1322 kg, hitrost: 215 km/h; pospešek: 8,7 s; poraba: 5,6 l/100 km; emisije CO2: 130 g/km; EURO 6; cena: od 18.140 EUR 
1,4 ecotec turbo ecoFlex (start/stop) 110 kW
 bencinski 4-valjni turbo motor z direktnim vbrizgom; prostornina: 1399 cm3; moč: 110 kW od 5000 do 5600 vrt/min; navor: 230 Nm od 2000 do 4000 vrt/min; 6-stopenjski ročni menjalnik; pogon spredaj; masa: 1322 kg, hitrost: 215 km/h; pospešek: 8,9 s; poraba: 5,1 l/100 km; emisije CO2: 117 g/km; EURO 6; cena: od 18.440 EUR 
1,4 ecotec turbo ecoFlex (start/stop) 110 kW avt.
 bencinski 4-valjni turbo motor z direktnim vbrizgom; prostornina: 1399 cm3; moč: 110 kW od 5000 do 5600 vrt/min; navor: 230 Nm od 2000 do 4000 vrt/min; 6-samodejni menjalnik; pogon spredaj; masa: 1350 kg, hitrost: 210 km/h; pospešek: 9,4 s; poraba: 5,6 l/100 km; emisije CO2: 128 g/km; EURO 6; cena: od 19.640 EUR 
1,6 ecotec turbo (start/stop) 147 kW
 bencinski 4-valjni turbo motor z direktnim vbrizgom; prostornina: 1598 cm3; moč: 147 kW od 4700 do 5500 vrt/min; navor: 300 Nm od 1700 do 4700 vrt/min; 6-stopenjski ročni menjalnik; pogon spredaj; masa: 1393 kg; hitrost: 235 km/h; pospešek: 7,7 s; poraba: 6,2 l/100 km; emisije CO2: 142 g/km; EURO 6; cena: od 21.550 EUR 
1,6 CDTI 70 kW
 dizelski 4-valjni turbo motor; prostornina: 1598 cm3; moč: 70 kW pri 3500 vrt/min; navor: 280 Nm od 1500 do 1750 vrt/min; 6-stopenjski ročni menjalnik; pogon spredaj; masa: 1388 kg; hitrost: 185 km/h; pospešek: 12,9 s; poraba: 3,8 l/100 km; emisije CO2: 99 g/km; EURO6; cena: od 18.340 EUR 
1,6 CDTI 81 kW
 dizelski 4-valjni turbo motor; prostornina: 1598 cm3; moč: 81 kW pri 3500 vrt/min; navor: 300 Nm od 1750 do 2000 vrt/min; 6-stopenjski ročni menjalnik; pogon spredaj; masa: 1403 kg; hitrost: 195 km/h; pospešek: 11,4 s; poraba: 3,8 l/100 km; emisije CO2: 99 g/km; EURO6; cena: od 18.740 EUR 
1,6 CDTI ecoFlex (start/stop) 81 kW
 dizelski 4-valjni turbo motor; prostornina: 1598 cm3; moč: 81 kW pri 3500 vrt/min; navor: 300 Nm od 1750 do 2000 vrt/min; 6-stopenjski ročni menjalnik; pogon spredaj; masa: 1403 kg; hitrost: 195 km/h; pospešek: 11,4 s; poraba: 3,6 l/100 km; emisije CO2: 95 g/km; EURO6 
1,6 CDTI (start/stop) 100 kW
 dizelski 4-valjni turbo motor; prostornina: 1598 cm3; moč: 100 kW do 3500 do 4000 vrt/min; navor: 320 Nm od 2000 do 2250 vrt/min; 6-stopenjski ročni menjalnik; pogon spredaj; masa: 1403 kg; hitrost: 205 km/h; pospešek: 10,1 s; poraba: 3,9 l/100 km; emisije CO2: 104 g/km; EURO6; cena: od 19.640 EUR 
1,6 CDTI (start/stop) avt. 100 kW
 dizelski 4-valjni turbo motor; prostornina: 1598 cm3; moč: 100 kW do 3500 do 4000 vrt/min; navor: 320 Nm od 2000 do 2250 vrt/min; 6-stopenjski samodejni menjalnik; pogon spredaj; masa: 1425 kg; hitrost: 200 km/h; pospešek: 10,1 s; poraba: 4,6 l/100 km; emisije CO2: 122 g/km; EURO6; cena: od 20.340 EUR 
1,6 CDTI BiTurbo
 dizelski 4-valjni biturbo motor; prostornina: 1598 cm3; moč: 118 kW pri 4000 vrt/min; navor: 350 Nm od 1500 do 2250 vrt/min; 6-stopenjski ročni menjalnik; pogon spredaj; masa: 1435 kg; hitrost: 220 km/h; pospešek: 8,9 s; poraba: 4,3 l/100 km; emisije CO2: 112 g/km; EURO6; cena: od 22.450 EUR 

Ne spreglejte