Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 5. 2016,
4.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Subaru Tehno Avtomoto Zgodbe strojev

Ponedeljek, 16. 5. 2016, 4.28

6 let, 7 mesecev

Eden najbolj karizmatičnih in zanesljivih strojev: Subarujev bokserski motor praznuje 50 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Subaru bokser motor 50 let | Foto Subaru

Foto: Subaru

Subaru sicer ni izumitelj bokserskega motorja, je pa najbrž – poleg Porscheja – njegov največji promotor. Prvi se je zavrtel leta 1966 v modelu subaru 1000, daljnem predniku današnje impreze. Subaru 1000 je tudi prvi subaru s prednjim pogonom.

Prvi družinsko velik subaru je uspel šele v tretjem poskusu

Subaru 1000: prvi družinski subaru, prvi subaru s prednjim pogonom in prvi subaru z bokserskim motorjem. Letnik 1966. Foto: favcars.com | Foto: Subaru Subaru 1000: prvi družinski subaru, prvi subaru s prednjim pogonom in prvi subaru z bokserskim motorjem. Letnik 1966. Foto: favcars.com Foto: Subaru

Pred letom 1966 je Subaru izdeloval le male avtomobile, značilne za japonsko zaradi posebne zakonodaje in dovoljenja, s katerim lastnik ne potrebuje dokazila o lastništvu parkirnega prostora v mestih. Zato so pri Subaruju razmišljali o večjem avtomobilu, ki bi lahko udobno vozil družino tudi izven mest in v prvem poskusu jim ni uspelo – le 20 primerkov modela 1500 (4-valjni vrstni motor spredaj, pogon zadaj) so uspeli izdelati, vse v letu 1954.

Tudi drugi poskus s 4-valjnim bokserskim motorjem v nosu in pogonom spredaj ni uspel zaradi omejenih finančnih zmožnosti podjetja. Japonska je kot poraženka prav tako precej trpela v povojnem času, zato so pri podjetju Fuji Heavy Industries, ki je lastnik Subaruja, zasnovali mersko nekoliko skromnejši avtomobil, model 1000. Obdržali so enako zasnovo kot v drugem poskusu – avtomobil je imel motor in pogon spredaj, kar se je pri več takratnih svetovnih proizvajalcih že izkazalo kot napreden koncept.

Bokserski motor ima dve pomembni prednosti pred vrstnimi 4-valjniki: majhno višino in nižje težišče avtomobila. Foto: ultimatesubaru.org | Foto: Subaru Bokserski motor ima dve pomembni prednosti pred vrstnimi 4-valjniki: majhno višino in nižje težišče avtomobila. Foto: ultimatesubaru.org Foto: Subaru

Bokserski motor

Bokserski motor ima dve pomembni prednosti pred vrstnimi 4-valjniki: majhno višino in nižje težišče avtomobila. Foto: subaru-philosophy.com | Foto: Subaru Bokserski motor ima dve pomembni prednosti pred vrstnimi 4-valjniki: majhno višino in nižje težišče avtomobila. Foto: subaru-philosophy.com Foto: Subaru

Ta tip motorja je patentiral nihče drug kot Karl Benz in to že leta 1896! Njegova značilnost je, da se po dva bata pomikata v isti ravnini in sicer izmenično drug k drugemu in drug od drugega (za razliko od motorja V180, kjer se sosednja bata pomikata vselej v isto smer!). Iz zasnove izhaja, da je kratek, nizek in širok ter da je pri vgradnji v avtomobil masno središče nekaj nižje.

Pri avtomobilih so v uporabi 4- in 6-valjniki takšne zasnove, prvi avtomobil s takšnim motorjem (wilson-pilcher) pa je nastal že leta 1901. Zaradi zasnove je motor zelo primeren za nekoč precej razširjeno (cenejše) zračno hlajenje, sicer pa so z bokserskim motorjem možne različne kombinacije pogona. Lahko je nameščen spredaj ali zadaj, nameščen spredaj lahko poganja prednji ali vsa štiri kolesa. Dobra stran bokserskega motorja je tudi ta, da je to edini motor, ki ne potrebuje dodatnih naprav (gredi) zoper tresljaje, če je le 4-takten in ne glede na število valjev, če je teh parno število.

Bokser motor in simetričen vsekolesni pogon: še posebej primerna pogonska kombinacija za športno-dirkaško imprezo. | Foto: Subaru Bokser motor in simetričen vsekolesni pogon: še posebej primerna pogonska kombinacija za športno-dirkaško imprezo. Foto: Subaru

Subaru 100 je poganjal motor družine EA

Motorji imajo še danes precej daljšo življenjsko dobo od avtomobilskih modelov, nekoč pa je bilo to še bolj izrazito. Platforma EA je določala štiri valje v bokserski obliki, aluminijaste blok in glavi, po dva ventila na valj in odmično gred v bloku ali v glavi. Prvi motor te družine je imel 977,2 kubična centimetra, 77 Njutonmetrov pri 3200 in 41 kilovatov pri 6000 vrtljajih v minuti. Z leti so ga posodabljali – večali prostornino in zmogljivosti, pri čemer je bila njegova največja moč 72 kilovatov v modelih leone in XT. Najzmogljivejši štirivaljnik te družine je imel turbopuhalo (IHI) in je zmogel 86 kilovatov.

Leta 1988 je Subaru razvil šestvalni bokserski motor z oznako ER, a bi zaradi konstrukcijskih podobnosti pravzaprav lahko rekli, da gre za izpeljanko družine EA. Iz prostornine 2,7 litra so iztisnili 112 kilovatov moči, namenili so ga kupeju XT, v proizvodnji pa je ostal do leta 1991. Toda generacija štirivaljnikov EA, katere motorji so zrasli vse do 1,8 litra prostornine, je trajala še dlje – vse do leta 1994.

Drugi avtomobili z bokserskim motorjem

Porsche 911 - je zaslovel tudi zaradi svojih značilnih bokser motorjev. | Foto: Porsche 911 - je zaslovel tudi zaradi svojih značilnih bokser motorjev.

Zgodovina je polna primerov uporabe bokserskih motorjev v avtomobilih. kateri je najbolj poznan? Volkswagen hrošč (4-valjniki), porsche 911 (6-valjniki in najnovejši 4-valjniki) ali citroën 2CV spaček (2-valjniki)?

Citroën je neko obdobje precej upov polagal na bokserske motorje, tudi štirivaljnike (ami, GS), pa Alfa Romeo (alfasud, 33, 145/146, pred njimi pa dirkalnik 33), Ferrari (od 365 GT4 do F512 M, a tu gre za V12 s kotom 180 stopinj), BMW (mala 600 in 700), Lancia (flavia, gamma), DAF, Toyota, Ford (A, C in F), Chevrolet (corvair), Panhard (dyna) in drugi, manj znani proizvajalci. Čeprav se zdi, da je bokserski motor le modna muha ali kratek preblisk brez prihodnosti, podroben pogled vendarle razkrije, da ni čisto tako.

Druga generacija je naprodaj še danes!

Subaru bokser motor 50 let | Foto: Subaru Foto: Subaru

Leta 1989 je Subaru predstavil novo družino bokserskih motorjev, ki je počasi zamenjala ostareli EA. Platforma EJ je bila seveda veliko sodobnejša; vsi motorji te družine so imeli po 4 ventile na valj in odmično gred v glavi, pri tem pa so že pri zasnovi platforme predvideli tudi po dve odmični gredi v vsaki glavi in možnost prisilnega polnjenja s turbopuhalom.

Prvi avtomobil s tem motorjem je bila impreza, motor pa je imel prostornino 1,5 litra in moč 70 do 75 kilovatov, odvisno od različice. Do danes – motorji te družine so še vedno v prodaji – so moči segale od 66 do 141 kilovatov, s turbopuhalom pa do 206 kilovatov, prostornine pa segajo do 2,5 litra.

Najnovejša generacija subarujevih bokserskih motorjev sega v leto 2010. Takrat so predstavili platformo FB, dve leti kasneje pa so iz nje razvili še platformo FA sprva zgolj za kupe BRZ. Prostornine segajo od 1,6 do 2,5 litra, moči pa od 84 do 221 kilovatov. | Foto: Subaru Najnovejša generacija subarujevih bokserskih motorjev sega v leto 2010. Takrat so predstavili platformo FB, dve leti kasneje pa so iz nje razvili še platformo FA sprva zgolj za kupe BRZ. Prostornine segajo od 1,6 do 2,5 litra, moči pa od 84 do 221 kilovatov. Foto: Subaru

Najnovejša (3.) generacija in 6-valjniki

Subaru bokser motor 50 let | Foto: Subaru Foto: Subaru

Najnovejša generacija subarujevih bokserskih motorjev sega v leto 2010. Takrat so predstavili platformo FB, dve leti kasneje pa so iz nje razvili še platformo FA sprva zgolj za kupe BRZ. Prostornine segajo od 1,6 do 2,5 litra, moči pa od 84 do 221 kilovatov.

Velika večina Subarujevih bokserskih motorjev je 4-valjnih, še vedno pa ponujajo (predvsem na ameriškem trgu) tudi 6-valjnike. Že omenjena generacija ER je leta 1992 dobila naslednika EG s prostornino 3,3 litra in 172 kilovati največje moči. Leta 1999 je sledila nova generacija EZ, ki je imela 3 litre prostornine in 162 kilovatov, danes pa ima 3,6 litra in 191 kilovatov.

Dizel!

Leta 2007 je Subaru predstavil tudi (turbo)dizelski bokserski štirivaljnik družine EE. Dvolitrski motor zmore 147 kilovatov in ostaja po prilagoditvah na nove okoljske (izpušne) norme še vedno v ponudbi. | Foto: Subaru Leta 2007 je Subaru predstavil tudi (turbo)dizelski bokserski štirivaljnik družine EE. Dvolitrski motor zmore 147 kilovatov in ostaja po prilagoditvah na nove okoljske (izpušne) norme še vedno v ponudbi. Foto: Subaru

Bokser je z vsekolesnim pogonom tehnično najboljša rešitev – predvsem za športne avtomobile

Subaru bokser motor 50 let | Foto: Subaru Foto: Subaru

Bolj kot šestvaljnike Subaru promovira štirivaljnike s svojim štirikolesnim pogonom. Ker so bokserski motorji nameščeni (spredaj) vzdolžno že pri le prednjem pogonu, je tehnično nekoliko bolj preprosto dodati še pogon k zadnjim kolesom. Zaradi značilne konfiguracije mu pri Subaruju rečejo kar simetričen vsekolesni pogon, saj je, gledano iz ptičje pesrpektive, pogon res videti simetričen in ne kot pri večini pogonov z vrstnimi motorji, kjer so ti nameščeni prečno in na eni strani, na drugi pa menjalnik. Čeprav so subaruji v prvi vrsti (terensko) zelo zmogljivi križanci, takšen pogon še bolj do izraza pride pri športni imprezi, ki uživa izjemno podporo pri navdušencih tega avtomobila.

Za zdaj kaže, da bo bokserski motor še naprej lahko ostal prepoznaven znak subarujev, saj zmore zadostiti vsem, vse bolj strogim okoljskim zahtevam, kar je danes pri motorjih edina tehnična ovira, ki vpliva na vrste motorjev vse od zasnove navzgor.

Ne spreglejte