Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
19. 9. 2016,
14.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

Varna vožnja Volvo Tesla samovozeči avtomobili avtonomna vožnja

Ponedeljek, 19. 9. 2016, 14.23

6 let, 7 mesecev

Izziv samovozečih avtomobilov: kako bo avtomobil pešcu povedal, da ga vidi?

Bi stopili pred vozeči avtomobil, v katerem voznik bere časopis? Ko se avto nasmehne ... #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Avtonomna vožnja - smejoči avtomobil | Foto Semcon

Foto: Semcon

Švedsko podjetje Semcon se ukvarja s svetovanjem in razvojem proizvodov, ki temeljijo na poglobljenem razumevanju človeškega vedenja, zdaj pa je predstavilo študijo komunikacije samovozečega avtomobila s pešci in kolesarji. Avtomobilski nasmeh kot sporočilo: "Vidim vas!"

Video – Reakcije pešcev so bile precej burne: od jeze in začudenja pa do tesnobe in strahu

Pot do popolnega zaupanja bo dolga …

Bi stopili na prehod za pešce, če bi skozi vetrobransko steklo videli voznika, ki spi? | Foto: Semcon Bi stopili na prehod za pešce, če bi skozi vetrobransko steklo videli voznika, ki spi? Foto: Semcon Švedski strokovnjaki izpostavljajo tezo, da večina pešcev (okoli 80 odstotkov), kolesarjev in tudi drugih udeležencev v prometu pri odločitvi, kdaj bodo stopili čez cesto, skoraj vedno išče tudi vidni stik z osebo za volanom. Zadeva pa se nemudoma zaplete na točki, ko tega stika ni mogoče vzpostaviti, ker avtomobil vozi sam, voznik pa za volanom počne nekaj povsem drugega, recimo bere časopis.

Švedi v svojem videu dokazujejo, da so reakcije iz okolice v tem primeru precej burne, opazimo pa lahko vse od jeze do nezaupanja in strahu. Glede na zadnja poročila o nesrečah samovozečih avtomobilov oziroma sistemov, katerih ključna prednost naj bi bila prav manjša možnost za nesrečo in vzpostavitev boljše prometne pretočnosti, so osuple reakcije ljudi dokaz, da bo pot do popolnega zaupanja v umetno inteligenco dolga in naporna.

Tako cesto vidijo oči samovozečega avtomobila. | Foto: Reuters Tako cesto vidijo oči samovozečega avtomobila. Foto: Reuters Švedsko podjetje je za svojo študijo predelalo običajni avtomobil, da ga je v bistvu vozil sovoznik, voznik pa je svojo zbranost namenjal različnim opravilom, samo vožnji ne. Ljudje so opazili, da je avtomobil zmanjšal hitrost, ampak so se kljub temu spraševali, ali jih voznik sploh vidi.

V Semconu poudarjajo, da danes avtomobili po večini z okolico še vedno komunicirajo zgolj s svetlobnimi in zvočnimi signali, kar je zadovoljivo, če avtomobil pač vozi voznik. Samovozeči avtomobil pa bo moral komunikacijo z okolico dvigniti na višjo raven in biti pri tem veliko bolj sofisticiran, da bodo ostali udeleženci v prometu dobili jasno sporočilo o njegovih odločitvah.  

Nasmeh vsi razumejo kot nekaj pozitivnega

Pri Semconu pravijo, da bo moral pametni avtomobil svojo napredno komunikacijo razviti v smeri koncepta preprostih in učinkovitih sporočil, ki jih bodo vsi razumeli. Nasmeh, na primer, je eden takih.  

Karin Eklund, ena od menedžerk tega švedskega podjetja, pojasnjuje: 

"Samovozeči avtomobili bodo imeli izjemen vpliv na družbo. Zato se ne gre samo osredotočati na tehnologijo znotraj avtomobila, ampak je treba razmišljati tudi, kako bo potekala njihova interakcija z nami. Zato morajo rešitve umetne inteligence temeljiti na človeškem obnašanju."

Video: Smejoči avtomobil …

Umetna inteligenca še ne zna odgovoriti na izsiljevanja, neupoštevanje hitrostnih omejitev …

Bodo pametni avtomobili voznikom okoli sebe morali brati misli? | Foto: Reuters Bodo pametni avtomobili voznikom okoli sebe morali brati misli? Foto: Reuters Samovozeči avtomobili vselej in dosledno upoštevajo pravila. Vedno, brez izjeme. To se sliši idealno, a se v družbi pravih voznikov v vsakdanjem prometu očitno ne obnese. Vse več je nesreč.

Avtomobili brez voznika, ki naj bi vodili v svet brez avtomobilskih nesreč, trenutno dosegajo prav nasprotno. Ti avtomobili so namreč dvakrat pogosteje vpleteni v nesreče kot vozila z vozniki. Razlog je v njihovem popolnem upoštevanju pravil, ker v svoje vedenje na cesti pozabijo všteti objestne voznike, je pred časom poročal Bloomberg.

Res je sicer, da so bile do nedavnega, ko se je v dve tragični nesreči zapletel avtopilot Tesle, vse nesreče z avtomobili brez voznika manjše, z zgolj materialno škodo oziroma zvito pločevino, saj je pametni avtomobil programiran tako, da naredi vse, da nesrečo prepreči.

Avtopilot v modelu tesla S je po zadnjih dveh tragičnih nesrečah deležen številnih kritik.  | Foto: Reuters Avtopilot v modelu tesla S je po zadnjih dveh tragičnih nesrečah deležen številnih kritik. Foto: Reuters To velja tudi za njegovo dosledno upoštevanje omejitev hitrosti, kar vpliva na zavorno pot. Vseeno se število incidentov hitro povečuje, zato se programerji vse pogosteje sprašujejo, ali bi morali pametne avtomobile naučiti kršenja zakonov oziroma predpisov, da bodo lahko sobivali s človeškimi vozniki.

Ne gre pozabiti, da je najpogostejši vzrok za prometno nesrečo še vedno človeška napaka. Cestni promet brez žrtev in hudih poškodb zaradi prometnih nesreč bo morda zares mogoč le, če bomo prav vsi vozniki volan v določenih voznih razmerah prepustili avtopilotu, ki ne bo nestrpen, živčen, raztresen, objesten …

Bi stopili na prehod za pešce, če bi vedeli da avto vozi sam?

  • Da, saj je tehnologija bolj zanesljiva od nezbranega voznika.
    31,58 %
    12 glasov
  • Ne, nikakor. Avtopilotu na asfaltu ne zaupam.
    15,79 %
    6 glasov
  • Morda, ko bom v praksi prvič preizkusil samovozeči avtomobil.
    52,63 %
    20 glasov
Oddanih 38 glasov

Avtomobile, sposobne avtonomne vožnje, bi bilo treba po mnenju nekaterih tudi naučiti, da je dovoljeno kršiti določena pravila, na primer tisto o prečkanju dvojne črte, če morajo obvoziti kolesarja ali delo na cesti. Očitno je še kako aktualno vprašanje, ali bo moral avtopilot v prihodnje zaradi sobivanja s človekom res znati deloma ignorirati prometne predpise, da bo dejansko pripravljen na vse scenarije človeške norosti v prometu. | Foto: Volvo Avtomobile, sposobne avtonomne vožnje, bi bilo treba po mnenju nekaterih tudi naučiti, da je dovoljeno kršiti določena pravila, na primer tisto o prečkanju dvojne črte, če morajo obvoziti kolesarja ali delo na cesti. Očitno je še kako aktualno vprašanje, ali bo moral avtopilot v prihodnje zaradi sobivanja s človekom res znati deloma ignorirati prometne predpise, da bo dejansko pripravljen na vse scenarije človeške norosti v prometu. Foto: Volvo

Komu bo pametni avtomobil rešil življenje in koga žrtvoval?

Nesreče samovozečih avtomobilov: Jih bodo morali programerji naučiti kršenja predpisov? Je realnost avtonomne vožnje res prihodnost brez smrtnih žrtev in poškodovanih v prometnih nesrečah? Nekateri kritiki samovozečih avtomobilov so prepričani, da sobivanje človeških voznikov in umetne inteligence ne more izkoreniniti prometnih nesreč. | Foto: Reuters Nesreče samovozečih avtomobilov: Jih bodo morali programerji naučiti kršenja predpisov? Je realnost avtonomne vožnje res prihodnost brez smrtnih žrtev in poškodovanih v prometnih nesrečah? Nekateri kritiki samovozečih avtomobilov so prepričani, da sobivanje človeških voznikov in umetne inteligence ne more izkoreniniti prometnih nesreč. Foto: Reuters Etične dileme pri razvoju avtomobilov brez voznika pa so še večje. Nekateri se tako sprašujejo, ali bi morala vozila brez voznika sprejemati odločitve o življenju in smrti.

Ali naj bi na primer takšno vozilo žrtvovalo življenje svojega potnika, če bi se s tem izognilo zagotovo smrtonosnemu trčenju s šolskim avtobusom?

Da, odgovornost bo ena ključnih postavk pri vzpostavitvi prometa z vozili, sposobnimi avtonomne vožnje. Volvo je tu že naredil konkreten korak, saj je za svoje samovozeče avtomobile sprejel odgovornost in se v viziji 2020 zavezal k prihodnosti brez smrtnih žrtev.

Ameriška zvezna država Kalifornija je že zaostrila testiranja avtopilotov in objavila predlog pravil, ki zahtevajo, da je človek v vsakem trenutku pripravljen prevzeti nadzor nad vozilom in poprijeti za volan.

Razočaranje nad tem je že izrazil Google, ki vedno bolj zavzeto razvija avtomobil brez volana in stopalke za plin ter zavoro. Google vzporedno razvija še nove poslovne modele uporabe tega vozila, ki bodo zagotovo vplivali na stroškovnik in spremembe mišljenja o osebni mobilnosti v smislu storitve in ne lastništva. | Foto: Reuters Razočaranje nad tem je že izrazil Google, ki vedno bolj zavzeto razvija avtomobil brez volana in stopalke za plin ter zavoro. Google vzporedno razvija še nove poslovne modele uporabe tega vozila, ki bodo zagotovo vplivali na stroškovnik in spremembe mišljenja o osebni mobilnosti v smislu storitve in ne lastništva. Foto: Reuters  

Ne spreglejte