Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
4. 12. 2023,
4.00

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Euro 2024 Euro 2024 slovenska nogometna reprezentanca Arsenal RB Leipzig Benjamin Šeško Benjamin Šeško

Ponedeljek, 4. 12. 2023, 4.00

2 meseca, 3 tedne

Benjamin Šeško se je odločil za spremembo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Benjamin Šeško | Benjamin Šeško se je v soboto na dvoboju s Heidenheimom predstavil v svetlolasi podobi. Napoved obdobja, ki bo postreglo še z večjimi spremembami? | Foto Guliverimage

Benjamin Šeško se je v soboto na dvoboju s Heidenheimom predstavil v svetlolasi podobi. Napoved obdobja, ki bo postreglo še z večjimi spremembami?

Foto: Guliverimage

Tako mlad, pa že tako uspešen. In samozavesten. Benjamin Šeško spada med najboljše mlade napadalce v Evropi, po tem, ko je Slovenija na žrebu za Euro 2024 pristala v skupini C skupaj z Anglijo, Dansko in Srbijo, pa ga še pogosteje kot sicer omenjajo zlasti na Otoku. Znova so se obudile govorice, da bi lahko že v zimskem prestopnem roku zapustil Leipzig in se preselil k Arsenalu. To bi bila velika sprememba. Za eno, ki je ni bilo mogoče zgrešiti na njegovi zadnji tekmi, je poskrbel že sam.

Petar Stojanović
Sportal Slovenec, ki je obnorel domovino

Mladi slovenski nogometaš Benjamin Šeško, pred katerim je svetla prihodnost in ki bi lahko, če bo tako marljivo zadeval v državnem dresu, že kmalu presegel strelski rekord slovitega rojaka Zlatka Zahovića, se je odločil za spremembo.

Benjamin Šeško, nekdanji nogometni up Krškega in Domžal, si je ob proslavljanju uvrstitve Slovenije na Euro 2024 dal duška s plesom. | Foto: www.alesfevzer.com Benjamin Šeško, nekdanji nogometni up Krškega in Domžal, si je ob proslavljanju uvrstitve Slovenije na Euro 2024 dal duška s plesom. Foto: www.alesfevzer.com

Pred dvema tednoma je na odločilni kvalifikacijski tekmi za preboj na Euro 2024 zatresel mrežo Kazahstana in pomagal Kekovi četi do zlata vredne zmage z 2:1. S petimi zadetki je bil najboljši slovenski strelec v kvalifikacijskem ciklusu. Nato je sledilo nekajdnevno proslavljanje imenitnega uspeha, začinjeno z nepozabnim vročim plesom na slavnostnem odru. Slovenija se bo na velikem tekmovanju družila z nogometno elito prvič po letu 2010.

Šeško se je v Nemčijo vrnil zadovoljen, saj je uresničil otroške sanje, nato zaradi zdravstvenih težav, posledice zahtevnega obračuna s Kazahstanom, izpustil prvo klubsko tekmo, v soboto pa je proti Heidenheimu vstopil v igro v 77. minuti. Zamenjal je Danca Yussufa Poulsena, proti kateremu je izgubil prejšnji mesec na gostovanju v Köbenhavnu.

Ko je v soboto vstopil v igro namesto danskega znanca Yussufa Poulsena, je nogometna javnost uzrla njegovo novo barvo las. | Foto: Guliverimage Ko je v soboto vstopil v igro namesto danskega znanca Yussufa Poulsena, je nogometna javnost uzrla njegovo novo barvo las. Foto: Guliverimage

Skandinavec si je po zmagi nad Slovenijo zagotovil nastop na Euru 2024 že krog pred koncem kvalifikacij, ples kroglic v Hamburgu pa je poskrbel, da se bosta neposredna tekmeca za igralni položaj v napadu, o tem ima pri Leipzigu končno besedo trener Marco Rose, kaj kmalu pomerila še enkrat. In to na najpomembnejši tekmi v Šeškovi karieri. To bo uvertura Eura 2024, prvi dvoboj v skupini C, ko se bosta 16. junija v Stuttgartu spopadli Slovenija in Danska.

Uradne časovnice slovenskih tekem na Euru 2024:

Slovenija – Danska, 16. junij 2024 (Stuttgart ob 18.00)
Slovenija – Srbija, 20. junij 2024 (München ob 15.00)
Slovenija – Anglija, 25. junij 2024 (Köln ob 21.00)  

Nogometno javnost je v soboto na srečanju Leipziga presenetila podoba Šeška. Mladi Radečan se je odločil za novo barvo pričeske. Temne las si je posvetlil, tako da je na igrišču zaigral svetlolasi Benjamin. V zadnjih dneh Kevin Kampl tako ni več edini svetlolasi slovenski nogometaš pri RB Leipzigu. Šeško se je torej odločil za spremembo, če sklepamo po govoricah, ki jih v zadnjih dneh znova ne manjka zlasti v otoških medijih, pa bi lahko že v začetku novega leta sledila še ena, bistveno večja in pomembnejša sprememba.

Šeško ostaja na radarju Arsenala

Med evropskimi nogometaši, mlajšimi od 21 let, poleg Benjamina Šeška ni junaka, ki bi za člansko državno vrsto dosegel dvomestno število zadetkov. | Foto: www.alesfevzer.com Med evropskimi nogometaši, mlajšimi od 21 let, poleg Benjamina Šeška ni junaka, ki bi za člansko državno vrsto dosegel dvomestno število zadetkov. Foto: www.alesfevzer.com Dober glas o tem, kaj zmore Šeško, je že davno segel tudi v Anglijo. Žreb skupin za Euro 2024, na katerem se bo Kekova četa udarila tudi s tremi levi, je vse skupaj le obudil. Če so bili prej nad znanjem in zmožnostmi mladega slovenskega napadalca navdušeni pri Liverpoolu, zlasti po prijateljski tekmi v Avstriji, na kateri je zatresel mrežo rdečih in si z atraktivnimi potezami privoščil kar nekaj zvezdnikov Kloppove zasedbe, so nato nanj opozarjali tudi pri Manchester Unitedu in Chelseaju.

Ko se je Šeško lani odločil za nadaljevanje kariere v Nemčiji, pa je zanimanje angleških velikanov ugasnilo. A ne vseh. V zadnjih mesecih se največkrat v govoricah omenja Arsenal. Topničarji so v tem trenutku vodilna ekipa angleškega prvenstva, odlično jim gre tudi v ligi prvakov, kjer so si podobno kot RB Leipzig že zagotovili preboj med 16 najboljših.

Po poročanju Fichajes si trener Mikel Arteta v zimskem prestopnem roku želi še okrepiti napad in pripeljati osrednjega napadalca. Šeško, ki je v tej sezoni za Leipzig v vseh tekmovanjih zbral 18 nastopov in se šestkrat vpisal med strelce, pri tem pa le redko začenjal srečanja od prve minute, naj bi bil igralec po okusu španskega stratega. Konkurenca v napadu Leipziga je ogromna, poleg Poulsena dobiva prednost tudi Belgijec Lois Openda, svojo priložnost pa išče tudi Nemec Timo Werner.

Leipzig prihodnji konec tedna čaka zelo pomembna tekma v boju za vrh. Gostoval bo pri Borussii Dortmund, nekdanjem klubu Kevina Kampla. Bo takrat Šeško dočakal več priložnosti kot na zadnji tekmi, ko je bil v igri le 13 minut? | Foto: Guliverimage Leipzig prihodnji konec tedna čaka zelo pomembna tekma v boju za vrh. Gostoval bo pri Borussii Dortmund, nekdanjem klubu Kevina Kampla. Bo takrat Šeško dočakal več priložnosti kot na zadnji tekmi, ko je bil v igri le 13 minut? Foto: Guliverimage

Tako v Angliji z zanimanjem spremljajo razplet dogajanja pri rdečih bikih, kjer si Šeško za zdaj še ni izboril statusa prvokategornika, ampak na najpomembnejših tekmah ponavadi vstopa v igro s klopi. Pri topničarjih, ki so dobili zadnjih pet srečanj, sta v napadu v ospredju Brazilec Gabriel Jesus in Anglež Eddie Nketiah, a še vedno pogrešajo igralca, ki bi dosegal zadetke še bolj pogosto in učinkovito. Zagotovo so se naposlušali tudi "avstrijskih" primerjav Šeška z Norvežanom Erlingom Haalandom, ki je po prihodu iz nemške bundeslige na Otok prikazal tako bleščečo strelsko formo, kot je v zgodovini tekmovanja še ni bilo.

Arsenalu gre v tej sezoni imenitno. V angleškem prvenstvu zaseda vodilni položaj. | Foto: Reuters Arsenalu gre v tej sezoni imenitno. V angleškem prvenstvu zaseda vodilni položaj. Foto: Reuters

Otoški mediji ocenjujejo, da je vrednost slovenskega napadalca z nedavnih 20 zrasla na vsaj 45, če ne 50 milijonov evrov. To je še dokaz več, kako cenijo 20-letnika, ki se lahko v državnem dresu pohvali že z desetimi zadetki, kar je v tem trenutku najboljši dosežek v Evropi med igralci, mlajšimi od 21 let. Ni kaj, Šeško je vroč, iz dneva v dan, ko bo bližje Euro 2024, pa ga bodo vse glasneje omenjali tudi Angleži. Pred kratkim se je Slovenec že odločil za spremembo, postal je svetlolasi nogometaš. Bi lahko v kratkem sledila še večja sprememba, s katero bi nogometno srečo iskal drugje in poskušal najti klub, kjer bi lahko večkrat zaigral od prve minute?

Danska Slovenija
Sportal Danec razmišlja le o Sloveniji: To bo naša ključna tekma na Euru
Matjaž Kek
Sportal "Nekdo se je nasmejal, ko je dobil Slovenijo. Morda mu bo žal." #video
Dragan Stojković
Sportal Stari znanec Olimpije opozarja Srbe, Slovenija postala Slovanija
Angija Gareth Southgate
Sportal Angležem se smeji: "Southgatova mehka skupina"
Hamburg Žreb 2024
Sportal Noro, kakšen žreb desetletja za Slovenijo
Euro 2024 splošna
Sportal Kako do vstopnic za Euro 2024?
München Allianz Arena Bayern
Sportal Bayer Leverkusen prekinil zmagoviti niz, a znova ni izgubil
Jan Oblak Atletico Madrid
Sportal Oblak dosegel želeno, Šeško od raja do pekla
Benjamin Šeško
Sportal Jan Oblak končno dobil svojega "Zlatka Zahovića"
Slaviša Stojanović
Novice Spotkast s Slavišo Stojanovićem: Marsikdo na Balkanu se zamisli, ko vidi, kaj uspeva Sloveniji
Žan Karničnik Slovenija Kazahstan
Sportal Ko je v šoli gledal prvo Kekovo pravljico, si ni mislil, da bo nekega dne to doživel tudi on
Benjamin Šeško Slovenija
Sportal Vroči Šeško zaplesal na odru in nagovoril navijače: Moje ljudstvo! #video
Ne spreglejte