Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 12. 2023,
21.38

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

Euro 2024 Euro 2024 žreb slovenska nogometna reprezentanca Kasper Hjulmand Danska

Sobota, 2. 12. 2023, 21.38

2 meseca, 3 tedne

Odzivi danskega selektorja Kasperja Hjulmanda

Danec razmišlja le o Sloveniji: To bo naša ključna tekma na Euru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59
Danska Slovenija | Danci so prejšnji mesec v Köbenhavnu premagali Slovenijo z 2:1 in si nastop na Euru 2024 zagotovili že krog pred koncem kvalifikacij. | Foto Guliverimage

Danci so prejšnji mesec v Köbenhavnu premagali Slovenijo z 2:1 in si nastop na Euru 2024 zagotovili že krog pred koncem kvalifikacij.

Foto: Guliverimage

Slovenska nogometna reprezentanca se bo na Euru 2024 najprej pomerila z Dansko. "To bo naša ključna tekma na prvenstvu," poudarja danski selektor Kasper Hjulmand, ki je prejšnji mesec premagal Kekovo četo na stadionu Parken (2:1). V skupini se bo srečal tudi z Anglijo, na katero ga vežejo boleči spomini kontroverznega poraza v polfinalu Eura 2020 na Wembleyju.

Matjaž Kek
Sportal "Nekdo se je nasmejal, ko je dobil Slovenijo. Morda mu bo žal." #video

Danci so pred 31 leti senzacionalno postali evropski prvaki, na zaključnem turnirju pa so nastopili kot menjava za suspendirano Jugoslavijo. Uradna naslednica jugoslovanske reprezentance je postala Srbija, s katero se bodo Skandinavci pomerili na Euru 2024 v Nemčiji. A to bo njihova zadnja tekma v skupini C. Pred tem jih čakata preizkušnji proti Sloveniji in Angliji, o katerih se je po žrebu razgovoril selektor Kasper Hjulmand.

Selektorji Anglije Gareth Southgate, Srbije Dragan Stojković in Danske Kasper Hjulmand, ki se bodo spopadli s skupini C s Kekovo četo | Foto: Reuters Selektorji Anglije Gareth Southgate, Srbije Dragan Stojković in Danske Kasper Hjulmand, ki se bodo spopadli s skupini C s Kekovo četo Foto: Reuters

"Tekma s Slovenijo bo ključna na tem prvenstvu. Moramo narediti vse, da jo dobimo. Zmaga na uvodni tekmi pomeni ogromno. Zato smo povsem osredotočeni le na prvo tekmo," danski strateg poudarja, kako bo v njihovih mislih vse do začetka prvenstva le dvoboj s Slovenijo. Kekovo četo dobro poznajo. Prejšnji mesec so jo, čeprav so pogrešali kar tri poškodovane zvezdnike (Kjaer, Erikssen in Hojlund), na stadionu Parken odpravili z 2:1. Bili so bistveno boljši, častni gol za Slovenijo, to je bil tudi edini strel Kekove čete v okvir vrat, pa je po izjemnem prostem strelu dosegel Erik Janža.

Angija Gareth Southgate
Sportal Angležem se smeji: "Southgatova mehka skupina"

Zaradi tiste tekme ima še vedno nočne more

Po tekmi s Slovenijo, na kateri bo Danska favorit, sledi najtežja preizkušnja za Skandinavce. Danci so v polfinalu Eura 2020 v napetem dvoboju na Wembleyu izpadli prav proti Angliji, po porazu pa imeli povedati marsikaj krepkega o sojenju. Takrat je bil sporen padec Raheema Sterlinga v kazenskem prostoru, po katerem je sodnik v podaljšku pokazal na belo točko, Harry Kane pa postavil končni rezultat 2:1.

Polfinalni dvoboj med Anglijo in Dansko na Euru 2020 je še dolgo buril duhove. | Foto: Reuters Polfinalni dvoboj med Anglijo in Dansko na Euru 2020 je še dolgo buril duhove. Foto: Reuters

"Nismo pozabili, kaj se je dogajalo na Wembleyju. Anglija ima odlično ekipo, velikega selektorja, zelo spoštujem angleški nogomet. A zaradi tiste tekme imam še vedno nočne more. Še vedno se prebujam sredi noči," je težko prebolel poraz na tekmi, na kateri se je Danska spogledovala celo s prebojem v veliki finale. "Zdaj bomo videli, ali se lahko bolje odrežemo proti Angležem v Frankfurtu," je dejal Hjulmand.

Dragan Stojković
Sportal Stari znanec Olimpije opozarja Srbe, Slovenija postala Slovanija

Kasper Hjulmand in Matjaž Kek se bosta prihodnje leto pomerila že tretjič v dveh letih. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Kasper Hjulmand in Matjaž Kek se bosta prihodnje leto pomerila že tretjič v dveh letih. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Danci se bodo v zadnjem nastopu v skupini C na Euru pomerili še s Srbi. "Najbolje poznamo Slovenijo, s katero smo nedavno igrali dvakrat. Kar se tiče Srbije, se mi zdi, da smo si dokaj enakovredni. Imajo solidno zmes fizične moči in talenta. Proti njim bomo odigrali zadnjo tekmo v skupini, a sem povsem osredotočen na prvo tekmo s Slovenijo. Ta bo ključna," opozarja danski selektor, ki lani na SP 2022 ni navdušil, saj so rdeče-beli izpadli v Katarju že po skupinskem delu. Zato bo imel prihodnje leto v Nemčiji še večji razlog za to, da dokaže navijačem, kako Danska še vedno spada v sam evropski vrh.

Hamburg Žreb 2024
Sportal Noro, kakšen žreb desetletja za Slovenijo
Ne spreglejte