Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
30. 11. 2023,
23.00

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

Natisni članek

podcast podkast slovenska nogometna reprezentanca Spotkast Spotkast Slaviša Stojanović

Četrtek, 30. 11. 2023, 23.00

4 mesece, 3 tedne

Siolov podkast

Spotkast s Slavišo Stojanovićem: Marsikdo na Balkanu se zamisli, ko vidi, kaj uspeva Sloveniji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

Dober teden po odmevnem uspehu slovenske nogometne reprezentance, uvrstitvi na evropsko prvenstvo, smo pred mikrofon Spotkasta, Siolovega podkasta, povabili Slavišo Stojanovića. Z nogometnim strategom, ki bo prihodnji teden dopolnil 54 let, smo se dotaknili številnih tem. Sprehodili smo se skozi njegovo kariero, polno uspehov in lovorik, a tudi stresnih prigod in negativizma, kar ga boli še danes. V tem je v ospredju zlasti obdobje, ko je bil selektor Slovenije. Nismo pozabili niti na njegovo ljubezen do glasbe in niti na obdobje, ko je bil še profesor športne vzgoje na ljubljanskih šolah. Kaj pa počne danes? Več v Spotkastu.

Slovenski nogometni strateg Slaviša Stojanović se je v Spotkastu razgovoril o najbolj vroči nogometni temi v Sloveniji, uvrstitvi Kekove čete na Euro 2024. "Marsikdo na Balkanu – razen Hrvatov – nima teh rezultatov. Marsikdo se lahko zamisli, kako se dela pri njih, da ne morejo priti na velika tekmovanja," je dal vedeti, kako lahko na Balkanu občudujejo nogometne dosežke Slovenije, ki bo prihodnje leto nastopila že na četrtem velikem tekmovanju.

Kako stresno je biti nogometni trener? Če bi Slaviša Stojanović izbiral na lestvici med 1 do 100, bi izbral 110! Tako stresen naj bi bil posel, ki ga Ljubljančan opravlja že dolgo časa in se lahko pohvali s številnimi uspehi. Nenazadnje je bil dvakrat prvak z Domžalami, enkrat s Crveno zvezdo, bil je selektor Slovenije in Latvije, v tujini pa se je dokazoval tudi v Bolgariji, Belgiji, v Združenih arabskih emiratih in na Kitajskem. | Foto: Siol.net Kako stresno je biti nogometni trener? Če bi Slaviša Stojanović izbiral na lestvici med 1 do 100, bi izbral 110! Tako stresen naj bi bil posel, ki ga Ljubljančan opravlja že dolgo časa in se lahko pohvali s številnimi uspehi. Nenazadnje je bil dvakrat prvak z Domžalami, enkrat s Crveno zvezdo, bil je selektor Slovenije in Latvije, v tujini pa se je dokazoval tudi v Bolgariji, Belgiji, v Združenih arabskih emiratih in na Kitajskem. Foto: Siol.net

Zakaj je slovenska reprezentanca letos zaigrala bistveno bolje kot v prejšnjih kvalifikacijskih ciklusih? Stojanović je poleg odgovorov predstavil tudi vzporednico s svojo izkušnjo v vlogi selektorja, kjer je pogrešal več strpnosti in podpore v kriznih trenutkih. Vsega tega, česar je bil lani deležen Matjaž Kek. "S položaja selektorja sem bil prisiljen oditi zaradi nenogometnih stvari," ga še danes peče grenka izkušnja izpred desetletja, najbolj črno obdobje njegove profesionalne nogometne kariere.

Dotaknil se je nogometnega fenomena Štepanjskega naselja, pa tudi zaskrbljenosti glede prihodnosti: "Nogomet v Sloveniji so prevzeli ljudje, ki jim je lastni interes pred skupinskim. Ogromno je menjav, pretok igralcev je neverjeten, njihova kakovost pa vprašljiva. Zlasti tujcev. Menedžerske skupine tukaj nadzirajo dobršen del nogometa. Ne smemo si zatiskati oči," opozarja Stojanović. Podobno problematiko klubskega nogometa je v začetku meseca za Sportal izpostavil tudi Marijan Pušnik.

Ko se je slovenska nogometna reprezentanca leta 1999 prvič uvrstila na veliko tekmovanje, je Slaviša Stojanović, takrat je bil profesor športne vzgoje, prekinil pouk in razred odpeljal na sprejem nogometašev v središče Ljubljane. | Foto: Siol.net Ko se je slovenska nogometna reprezentanca leta 1999 prvič uvrstila na veliko tekmovanje, je Slaviša Stojanović, takrat je bil profesor športne vzgoje, prekinil pouk in razred odpeljal na sprejem nogometašev v središče Ljubljane. Foto: Siol.net

Moti ga majhnost miselnosti v Sloveniji, kar se izraža zlasti v negativni konotaciji, ko se ga kot nogometnega stratega, ki obožuje igranje kitare, predstavlja tudi v vlogi glasbenika. V novem glasbenem projektu sodeluje z vrhunskimi slovenskimi imeni, obenem pa čaka na priložnost, da bi se vrnil na trenerski stolček. "Sem v najboljših trenerskih letih. Zdaj bi bilo nespametno, da bi se povlekel v ilegalo," je odločen vztrajati. In kdo ve, morda novega delodajalca najde že decembra. Življenje je nepredvidljivo, v nogometu pa ne pravijo kar tako, da je žoga okrogla. Vabljeni k ogledu Siolovega podkasta!

Spotkast poiščite na Siol.net ali na vseh najbolj priljubljenih platformah za avdiovsebine: Spotify, Apple Podcasts, Pocket Casts, Audible, Amazon Music ... Vidimo pa se tudi na Siol.net in na YouTubu.
Spotkast banner
Novice Siol.net predstavlja Spotkast
Nika Kovač Spotcast
Novice Spotkast z Niko Kovač: Vlada naj izpolni obljube!
Ana Vezovišek
Novice Spotkast z Ano Vezovišek: Pri financah nujno potrebujemo rutino
Bernard Purkart
Novice Spotkast z Bernardom Purkartom: Prav vsak uporabnik želi v prvi vrsti zanesljiv telefon
Vinko Volk
Novice Spotkast z Vojkom Volkom: Državne skrivnosti je treba nesti v grob
 
Ne spreglejte