Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 6. 2019,
15.01

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,32

Natisni članek

ocena gostilne ocenili smo top gostilne

Sobota, 29. 6. 2019, 15.01

4 leta, 7 mesecev

Top gostilne 2019

Slovenske gostilne z najlepšimi vrtovi, dvorišči in terasami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,32
Kamin Belvedere | Novinci na letošnji lestvici: Kamin na Belvederju nad Izolo | Foto Miha First

Novinci na letošnji lestvici: Kamin na Belvederju nad Izolo

Foto: Miha First

Poletje se je začelo in s tem naša tradicionalna rubrika, v kateri pregledamo, kako so se slovenske in okoliške gostilne odrezale v zadnjem letu. Začeli bomo, kot po navadi, z razvrstitvijo najlepših gostinskih vrtov, dvorišč in teras.

Ker sam razgled in urejenost posameznega lokala ni dovolj, vsi omenjeni v spodnji deseterici znajo tudi kaj dobrega skuhati in ponuditi dobro kapljico. Po drugi strani pa še tako dobra hrana ni veliko vredna, če je ne dobimo v vsaj urejenem in čistem okolju. Večjih pretresov na lestvici v primerjavi z lanskim letom ni, v oklepaju so lanske uvrstitve.

1. (1.) Pri Lojzetu (Zemono pri Vipavi)

Ko so pred leti gradili avtocesto skozi Vipavsko dolino, so mnogi protestirali, češ da bo okrnila naravo in turistično ponudbo. Zgodilo se je nasprotno. Avtocesta je za nekajkrat zmanjšala promet na lokalnih cestah in pritegnila turiste, Vipavska dolina pa je postala eden najbolj idiličnih delov Slovenije. Tomaž Kavčič ima izredno srečo z lokacijo svojega dvorca, po drugi strani pa je njegova kuhinja med najboljšimi tako v Sloveniji kot bližnji okolici. Uravnoteženi okusi, lepi krožniki, obsežna vinska karta, urejen dvorec in sijajen razgled.

Dvorec Zemono
Trendi Gostilna pri Lojzetu: poslikani krožniki na dvorcu Zemono

2. (2.) Restavracija Strelec (Ljubljana)

Ljubljanska gostinska veriga, ki ima lokale z zelo različnimi ponudbami hrane in pijače, ima ne glede na vse kritike tudi solidno restavracijo na Ljubljanskem gradu, kjer se kuharski mojster trudi ohraniti veliko mero neodvisnosti. Pri Strelcu so eni redkih, ki se trudijo s sodobno in pošteno kreativno kuhinjo. Notranjost grajskega stolpa je lično urejena, a še veliko lepše je poleti na terasi, na obzidju Ljubljanskega gradu.

Ocena gostilne: Strelec
Trendi Restavracija Strelec: meščanska kuhinja z zlatimi jedilniki

3. (3.) Nejka & Uroš Klinec (Plešivo)

V Goriških brdih je kopica lokalov na lokacijah z zanimivimi razgledi: Bužinel, Gredič, San Martin, Belica ... Trenutno je najbolj gotovo, da se boste dobro počutili pri "ta mlajšem" Klincu in njegovi ženi, ki sta v nekaj sezonah postala pravi briški standard. Za meso so vedno znali poskrbeti, na voljo so briška vina s poudarkom na družinskih, pogled na hribčke z vinogradi z bazenom in teraso je romantičen, ob gostilni pa imajo tudi bazen in v nadstropju sobe.

Trendi Nejka in Uroš Klinec: nedaleč stran pri mlajšem bratu

4. (4.) Hiša Torkla (Korte)

Prav neverjetno je, kako je v nekaj letih na hrvaški strani Istre turističnim delavcem uspelo ustvariti desetine izvrstnih gostiln. In prav neverjetno je, kako to na naši strani ni uspelo. Pravzaprav je edina gostilna, ki se lahko enakovredno kosa s sosedi, Hiša Torkla, ki v Kortah že nekaj let spreminja klasično istrsko kuho s prenovljenimi recepti in lokalnimi vini. Pozimi si pomagajo s kaminom, še lepše je poleti, ko se jedec med malico spočije s pogledom po istrskem gričevju.

Trendi Hiša Torkla: istrska večerja ob odprtem ognju

5. (5.) Domačija Javornik (Krka)

Pri Javorniku so pravi veterani slovenskega turizma. Le nekaj metrov od izvira Krke v istoimenski vasi prisegajo predvsem na postrvi, ki jih zabelijo z vodnošportnim udejstvovanjem. Ribje jedi na mnoge načine in preprosta vinska ponudba. Najlepše je seveda poleti, ko mize postavijo le korak od reke in užitek je popoln. Pri Javorniku imajo svoje občinstvo, ki navadno zaradi športnega udejstvovanja ni povsem primerljivo z gosti večine slovenskih gostiln ali restavracij.

Trendi Domačija Javornik: postrvi na izviru Krke

6. (6.) Taverna (Svetinje)

Jeruzalemski griči so ena najlepših in, treba je poudariti, ena najmanj odkritih slovenskih turističnih destinacij. Zanimivo je, da med vsemi gostilnami na tej neprecenljivi lokaciji vztraja samo Taverna, medtem ko so preostale postojanke med trtami v krizi identitete. Zato je toliko več vredna konkretna prleška kuhinja in spremljava simpatičnega nabora Kupljenovega vinskega pridelka, ki si jo lahko ob toplih dnevih privoščite na terasi s trenutno najlepšim razgledom na vinske gričke Jeruzalema.

Ocena gostilne: Taverna
Trendi Gostišče Taverna: gostija ob najlepšem razgledu na Prlekijo

7. (7.) Restavracija Sophia Kempinski (Portorož)

Upajmo, da novi lastniki Sophie ne bodo preveč spreminjali. Verjetno najlepša, gotovo pa najbolj razkošna hotelska jedilnica pri nas, ki so jo zgradili pred več kot stoletjem, se poleti preseli na dišeč romantičen mediteranski vrt, na katerem izgubite občutek, da ste v Portorožu. Prestižne jedi, najboljša vina sveta, gostujoči kuharji in, brez tega ne bo šlo, debela denarnica.

Trendi Restavracija Sophia: večerja v hotelu petih zvezdic in pol

8. (8.) Penzion Sinji vrh (Kovk)

Penzion Sinji vrh je nekaj posebnega, zavetje visoko v hribih, ki ponuja pohodnikom sobe in celo bazen. Sinji vrh je lahko konec vzpona ali začetek iskanja novih poti v hribe. Jasno, likovniki se v koloniji ukvarjajo s svojim delom, nam pa se je zdelo bolj pomembno, da na mizah ponujajo prenovljen pogled na vipavsko kuhinjo, pameten izbor vin ter pogled v dolino do Trsta in še naprej.

Ocena gostilne: Sinji vrh
Trendi Penzion Sinji vrh: lokalna kuhinja na planinski postojanki

9. (-) Restavracija Kamin (Izola)

Na slovenski obali smo pogrešali restavracijo s tako simpatičnim in širokim razgledom na Jadran, kot ga imajo pri hotelu Belvedere visoko nad Izolo. Kar naenkrat se zdi naše morje veliko širše, kot pravijo zemljevidi. Upajmo, da se bodo tudi pri hrani držali visokih standardov, navsezadnje imajo na pobočju pod restavracijo lasten oljčnik, kar bi moralo določati tudi smer razvoja restavracije.

Ocena gostilne: Kamin
Trendi Restavracija Kamin: najlepši razgled na slovenski obali

10. (9.) Restavracija Blejski grad (Bled)

Na Bledu je nekaj lokalov, ki ponujajo pogled na jezero, a v celoti je najlepše na samem gradu, pri Jezerških. Najbolj znana gorenjska gostilniška družina je jedilnik sestavila moderno in ne prezahtevno, imajo solidno vinsko karto in omenjeni pogled na jezero z znamenito cerkvijo na otočku. Jezerški so profesionalci, pogled na jezero je enako lep pozimi, jeseni ali poleti, tako iz jedilnice kot z grajskega dvorišča.

Ocena gostilne: Blejski grad
Trendi Restavracija Blejski grad: nov pogled na otoček sredi jezera

Preberite še:

Ljubljana
Trendi Najboljše gostilne v Ljubljani
Barje in Ljubljana
Trendi Najboljše gostilne v okolici Ljubljane
Maribor
Trendi Najboljše gostilne na Štajerskem in v Prekmurju
Trendi Najboljše gostilne na Dolenjskem in v Posavju
Blejsko jezero
Trendi Najboljše gostilne na Gorenjskem
Štanjel, Kras
Trendi Najboljše gostilne na Krasu, v Vipavski dolini in Brkinih
planina, dolina Soče
Trendi Najboljše gostilne na severnem Primorskem in Goriškem
Piran
Trendi Najboljše gostilne na Obali in v slovenski Istri
Ne spreglejte