Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 2. 2018,
4.02

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

ocena gostilne ocenili smo Goriška brda

Četrtek, 1. 2. 2018, 4.02

6 let, 2 meseca

Domačija Belica: ne gostilna, ampak institucija v Brdih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
Ocena gostilne: Domačija Belica | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V Goriških brdih so zadnja leta v kulinarično-vinskem turizmu pri nas nedvomno na prvem mestu. Med najboljše, verjetno pa tudi največje tamkajšnje lokale spada domačija Belica.

Na slovenski strani Brd je koncept gostiln s sobami pravzaprav že kar standardiziran, pri Kabaju in Klincu, pa tudi pri Belici postrežejo ne predolg degustacijski meni, vezan na lokalno okolje, zraven točijo svoja cenejša vina na kozarec in vse skupaj ocenijo na kakih petdeset evrov na osebo. V sobah, ki ji imajo, lahko dve osebi prespita za okoli sto evrov, za kar zjutraj dobita tudi konkreten zajtrk. Koncept, ki v večjem delu leta deluje in gotovo prinaša dobre rezultate. Še posebej, če gostinstvo povežejo s prodajo vin.


Domačija Belica

Medana 32, 5212 Dobrovo

Telefon: 05 30 42 104


Januarja je v Brdih nizka sezona in to je bilo opaziti tudi v soboto, ko smo prišli na večerjo. Na različnih spletnih medijih smo prebrali, da imajo pri Belici premajhne porcije in da ne dovolijo pasjega spremstva. Prvo ne drži povsem, drugo pa ... 

Dobrodušni (in obilni) čuvaj vhoda v jedilnico | Foto: Miha First Dobrodušni (in obilni) čuvaj vhoda v jedilnico Foto: Miha First Vrata v jedilnico straži eden najbolj debelih in mehkih mačkov, kar smo jih videli v naši karieri. Oranžno-bela žival se ne umakne z vhoda niti ponoči in jasno je, da psi v Belico težko pridejo. Že to, da jih poleti spustijo na velik vrt s pogledom na vinograde, se zdi nevarno.

A pozimi je na žalost treba jesti v jedilnici, kjer se občasno mešata dve glasbeni podlagi, po drugi strani pa se zdi, da bi ob velikih denarjih, ki jih dajeta turizem in vino, morali v kuhinjo malce bolj aktivirati napo.

Prostor je velik, nadaljuje se v še nekaj soban in trgovino, v kateri ponujajo svoja vina in nekaj drugih izdelkov, kot so marmelade. Na vinski karti razen Bjane ni drugih vinarjev, kar je sicer škoda, a v Sloveniji je to kar običajno.

Ker je pustni čas že pred vrati, so nas iz kuhinje pozdravili s flancati, potem pa smo se odločili kar za oba ponujena menija: tisti s štirimi jedmi stane 26, pethodni pa 30 evrov.

Flancati za začetek | Foto: Miha First Flancati za začetek Foto: Miha First

Pred tem smo, da bi se izognili debatam o prevelikih ali premajhnih porcijah, naročili hvaljen hišni pršut in tatarski biftek (tako enega kot drugega cenijo na okoli osem evrov za deset dekagramov) ter okisano zelenjavo, kakor rečejo vloženim kumaricam in olivam, ne nujno z domačih vrtov.

Pri Belici slovijo po enem najboljših pršutov v Sloveniji. | Foto: Miha First Pri Belici slovijo po enem najboljših pršutov v Sloveniji. Foto: Miha First

Potem pa je prispela briška ješprenjka, torej ričet, jed, ki zveni preprosto, a jo je treba znati skuhati - in v Beličini kuhinji jo vsekakor znajo. Na drugi strani mize so se medtem kot začetna jed znašli solidni njoki s porom in makom. Pri prvih jedeh smo po priporočilu hiše pili domačo rumeno rebulo, eno boljših vin našega večera, po njej pa chardonnay 2016. Povsem simpatično vino se je spoprijelo s špageti z olivami, mocarelo, paradižnikom in šalamom. Izvirnejša je bila krompirjeva tortica s treviškim radičem.

Krompirjeva tortica s treviškim radičem | Foto: Miha First Krompirjeva tortica s treviškim radičem Foto: Miha First

Dodatna jed v daljšem meniju je bila značilno briška - okisan cvrt šalam na beli polenti. Zraven so natočili tokaj, potem pa sta sledili edini res konkretni jedi večera, taljata s parmezanom na solati in svinjski medaljoni z jurčki na obilni porciji krompirjevega pireja. Ne o enem ne o drugem nismo imeli pripomb, oboje pa smo podprli z izjemnim merlotom in manj navdušujočo barikirano zvrstjo Izbrano rdeče. 

Goveja taljata na solati, ne rukoli | Foto: Miha First Goveja taljata na solati, ne rukoli Foto: Miha First

Belica je verjetno najuspešnejša gostilna v Brdih tudi zato, ker vedo, kaj je kompromis, in vedo, kaj je dober rumeni muškat, ki pospremi sladico. Mi smo izbrali duet pit, pomarančno in jabolčno, in preskočili kavni creme brulee ter kipnik bele čokolade.

Pomarančno-skutna pita in jabolčna sestra v ozadju | Foto: Miha First Pomarančno-skutna pita in jabolčna sestra v ozadju Foto: Miha First

Pri Belici pa so tudi velikodušni, za konec si gostje lahko kar sami natočijo šilce kakšne od njihovih šestih žganic od močnega tropinovca do slajših likerjev.

Povzetek

Belica je tako rekoč institucija v Brdih, ki na neki način postavlja smeri razvoja drugim lokalom v Brdih. Imajo lokalno ponudbo, a v razumnih mejah, najboljši je gotovo njihov pršut, ki ga ni v sestavljenih menijih, vsekakor pa ga je vredno naročiti.

Vinska ponudba je vezana na hišna vina, ki so vsako leto boljša, čisto vseh ne strežejo na kozarec. Rebula, chardonnay in merlot so se najbolj izkazali.

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte