Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 7. 2024,
19.51

Osveženo pred

47 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,09
slovenska odbojkarska reprezentanca slovenska ženska rokometna reprezentanca OI rezultati olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024

Natisni članek

Nedelja, 28. 7. 2024, 19.51

47 minut

Olimpijske igre, Pariz 2024, 28. julij

Velika zmaga rokometašic, Terčeljeva blizu kolajni, uspešna Jorgić in Kožul

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,09
slovenska odbojkarska reprezentanca | Slovenski odbojkarji bodo ob 21. uri odigrali prvo tekmo olimpijskih iger. Njihov tekmec bo ob 21. uri Kanada. | Foto www.alesfevzer.com

Slovenski odbojkarji bodo ob 21. uri odigrali prvo tekmo olimpijskih iger. Njihov tekmec bo ob 21. uri Kanada.

Foto: www.alesfevzer.com

Zbiramo najpomembnejše rezultate drugega dne olimpijskih iger. Slovenske rokometašice so s 30:23 premagale Južno Korejo in prišle do prve zmage na olimpijskih igrah. Ob 21. uri bodo olimpijski krst doživeli slovenski odbojkarji. Nasprotniki Slovencev bodo Kanadčani. Kajakašica Eva Terčelj je tekmovala v finalu, napaka ji je vzela kolajno. Končala je na sedmem mestu. Veslač Isak Žvegelj se je v enojcu prebil do četrtfinala. Zmagi sta v prvem krogu dosegla igralca namiznega tenisa Darko Jorgić in Deni Kožul. Svoje nastope pa so končali plavalec Sašo Boškan, gorska kolesarska Tanja Žakelj in telovadka Lucija Hribar..

slovenska ženska rokometna reprezentanca Pariz 2024
Sportal Ob zgodovinskem trenutku niso manjkale niti solze

Ana Gros je za zmago proti Južni Koreji dosegla pet golov. | Foto: Reuters Ana Gros je za zmago proti Južni Koreji dosegla pet golov. Foto: Reuters Tudi nedelja je na olimpijskih igrah v Parizu prinesla kopico slovenskih nastopov. Med paradnimi je uvodna tekma odbojkarjev, ki se bodo pomerili s Kanado ob 21. uri. Rokometašice so že dopoldne opravile drugo nalogo na teh igrah. Tokrat so imele razlog za zadovoljstvo, saj so premagale Južno Korejo s 30:23. Ključno delo so opravile v začetku drugega polčasa, ko so naredile delni izid 7:0.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Kanada, olimpijske igre, Pariz
Sportal V živo: Slovenci dobili tudi drugi niz, v tretjem lovijo Kanadčane

Terčeljeva sedma na kajakaški tekmi

Kajakašica Eva Terčelj je v polfinalu slaloma na divjih vodah zasedla deseto mesto in se s tem prebila v finale. V tem je veslala še bolje, a v naredila eno napako, ki jo je oddaljila od kolajne. Osvojila je sedmo mesto, njena najboljša uvrstitev na igrah doslej. Zmagala je Avstralka Jessica Fox pred Poljakinjo Klaudio Zwolinsko in Britanko Kimberley Woods.

Eva Terčelj je zasedla 7. mesto. | Foto: Guliverimage Eva Terčelj je zasedla 7. mesto. Foto: Guliverimage

Eva Terčelj
Sportal Eva Terčelj po veliki napaki na sedmem mestu

Žvegelj uspešen v repešažu, Hribarjeva 45.

Veslač Isak Žvegelj je v repešažu enojca v svoji skupini osvojil prvo mesto in si zagotovil nastop v torkovem četrtfinalu.

Z nastopom v Parizu je opravila tudi edina slovenska telovadka Lucija Hribar. V mnogoboju (48,085 točke) je visoki oceni 13,133 prejela na dvovišinski bradlji in na preskoku, nastop na parterju je bil ocenjen z 11,666, na gredi pa po napaki z 10,133. Tako je končala na 45. mestu.

Pariz 2024 gimnastika Lucija Hribar
Sportal Lucija Hribar končala v kvalifikacijah: Vaje sem izvedla dobro

Kožul in Jorgić uspešna v prvem krogu

Deni Kožul, slovenski igralec namiznega tenisa se je kot prvi uvrstil v drugi krog olimpijskega turnirja. V uvodnem krogu je s 4:2 premagal Indijca Šaratha Kamala. Drugi naš tekmovalec, Darko Jorgić, je popoldne igral proti vsega 18-letnemu Singapurcu Izaacu Queku in ga prav tako premagal s 4:2 v nizih.

Velika zmaga Denija Kožula. | Foto: Reuters Velika zmaga Denija Kožula. Foto: Reuters

Deni Kožul
Sportal Deni Kožul in Darko Jorgić uspešna v prvem krogu olimpijskega turnirja

Plavalec Sašo Boškan je nastopil v kvalifikacijah na 200 m prosto plaval 1:48,75. Skupno mu je to med 25 plavalci, ki so nastopili, prineslo končno 21. mesto, najhitrejših 16 se je uvrstilo v polfinalne boje.

Zaradi prešibkega vetra so morali v Marseillu odpovedati nastope v razredu IQFoil. Na obali je tako ostala tudi slovenska jadralka Lina Eržen, ki je imela prvi dan tekmovanja načrtovane štiri plove.

Pariz 2024 Tanja Žakelj
Sportal Francozinja razred zase v olimpijskem krosu, Žakelj 30.

13 končnih odločitev

Francoska gorska kolesarska Pauline Ferrand Prevot je upravičila vlogo glavne favoritinje in suvereno osvojila zlato kolajno. Drugo mesto je s skoraj tremi minutami zaostanka je zasedla Američanka Haley Batten. Tanja Žakelj je zasedla 30. mesto.

Kitajski strelec Yu Xie je osvojil zlato kolajno v disciplini zračna pištola 10 metrov. V ženski konkurenci je zlato pristreljala vsega 19-letna Ye Jin Oh iz Južne Koreje.

Južnokorejske lokostrelke so na ekipni tekmi še desetič zaporedoma ubranile naslov. | Foto: Guliverimage Južnokorejske lokostrelke so na ekipni tekmi še desetič zaporedoma ubranile naslov. Foto: Guliverimage

Južnokorejske lokostrelke so na ekipni tekmi še desetič zaporedoma ubranile naslov olimpijskih prvakinj. V finalu olimpijskih iger v Parizu so bile s 5:4 boljše od Kitajk, potem ko so že vodile s 4:0. 

Japonka Coco Yoshizawa je osvojila zlato kolajno v uličnem rolkanju. V finalu je 14-letnica ugnala eno leto starejšo rojakinjo Liz Akama.

V judu zlati kolajni potujeta v Uzbekistan in na Japonsko. V ženski kategoriji do 52 kg je slavila Dijora Keldijorova, ki je pred tem izločila tudi branilko naslova Uto Abe, pri moških do 66 kg pa je bil najboljši Japonkin brat Hifumi Abe.

Domači plavalni up Leon Marchand je razveselil navijače, saj je slavil v disciplini 400 m mešano, hkrati pa postavil tudi nov olimpijski rekord. Američanka Tori Huske je presenetila rojakinjo Gretchen Walsh na 100 m delfin.

Pariz 2024 košarka ZDA Srbija
Sportal Američani v drugem polčasu zlomili odpor Srbije

Pariz 2024, 28. julij, slovenski nastopi:

Odbojka, skupinski del:
21.00 Slovenija - Kanada

Rokomet, skupinski del:
Slovenija - Južna Koreja 30:23

Gorsko kolesarstvo:
olimpijski kros, ženske - Tanja Žakelj

Kajak/kanu, slalom na divjih vodah:
K-1, polfinale in finale, ženske - Eva Terčelj

Jadranje:
IQFoil, 4 plovi, ženske - Lina Eržen

Gimnastika:

Mnogoboj, kvalifikacije - Lucija Hribar

Namizni tenis:
1. krog, moški - Darko Jorgić, Deni Kožul

Plavanje:
200 m prosto, kvalifikacije, moški Sašo Boškan

Veslanje:
enojec, repasaž, moški Isak Žvegelj

Končne odločitve:

Judo:
do 66 kg, moški
do 52 kg, ženske


Kajak/kanu, slalom na divjih vodah:
K-1, finale, ženske

Lokostrelstvo:
ekipno, ženske

Plavanje:
400 m mešano, finale, moški
100 m delfin, finale, ženske
21.54 100 m prsno, finale, moški


Rolkanje:
ulično, finale, ženske

Sabljanje:
21.45 floret, posamično, finale, ženske
22.15 meč, posamično, finale, moški

Ne spreglejte