Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 7. 2024,
16.50

Osveženo pred

2 uri, 16 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Pauline Ferrand Prevot olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 gorsko kolesarstvo Tanja Žakelj

Natisni članek

Nedelja, 28. 7. 2024, 16.50

2 uri, 16 minut

Gorsko kolesarstvo

Francozinja razred zase v olimpijskem krosu, Žakelj 30.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Pariz 2024 Tanja Žakelj | Tanja Žakelj je četrtič nastopila na OI. | Foto Reuters

Tanja Žakelj je četrtič nastopila na OI.

Foto: Reuters

Francoska gorska kolesarska Pauline Ferrand Prevot je upravičila vlogo glavne favoritinje v olimpijskem krosu in suvereno osvojila zlato medaljo. Drugo mesto s skoraj tremi minutami zaostanka je zasedla Američanka Haley Batten, bron pa je pripadel Švedinji Jenny Rissveds. Tanja Žakelj je zasedla 30. mesto.

Pariz 2024 Pauline Ferrand Prevot | Foto: Reuters Foto: Reuters Dvaintridesetletna Pauline Ferrand Prevot je navdušila 13.000 gledalcev na hribu Colline d'Elancourt, kjer so morale tekmovalke opraviti sedem krogov po 4,4 kilometre. Ferrand Prevot je imela že po polovici preizkušnje več kot minuto prednosti pred najbližjo zasledovalko. Za Francozinjo je bil to četrti nastop na olimpijskih igrah in prva medalja. Hkrati je bila to njena zadnja tekma v gorskem kolesarstvu, saj se bo, kot je napovedala že pred igrami, vrnila v cestno tekmovanje.

Tanja Žakelj je četrtič nastopila na olimpijskih igrah, njena vožnja pa je bila skladna s pričakovanji. Pred odhodom v Pariz je 35-letnica iz Idrije povedala, da se zaveda realnosti in preteklih izidov. V cilj ni prišla, saj so jo tekmovalke prehitele dva kroga pred ciljem. "Na preizkušnjo sem se podala z željo dati vse od sebe, maksimalno sem se potrudila in imela med dirko slabše in boljše trenutke. Predvidela sem, da bo sedem krogov veliko in da bodo tekmovalke zelo hitre. Tiha želja je bila, da bi zaključila v krogu zmagovalke. Na koncu je 30. mesto lepa uvrstitev za moje četrte olimpijske igre," je dejala 35-letnica, ki so jo najboljše ujele pred koncem petega od sedmih krogov.

Ta si je na OI mesto zagotovila po internem dvoboju skozi sezono z 12 let mlajšo Vito Movrin, s katero nastopata na tekmah najvišje ravni. "Vesela sem bila, da sem se sploh uvrstila na te OI. Ko sem prišla sem, sem dobila zelo lep vtis o olimpijski vasi med ostalimi slovenskimi športniki. Lepe spomine imam tudi na pretekle OI," je še izpostavila slovenska tekmovalka.

Gorsko kolesarstvo, olimpijski kros, ženske:
ZLATO: Pauline Ferrand Prevot (Francija)
SREBRO: Haley Batten (ZDA)
BRON: Jenny Rissveds (Švedska)

Eva Terčelj
Sportal Velika zmaga rokometašic, Terčeljeva blizu kolajni, uspešna Jorgić in Kožul
Eva Terčelj
Sportal Eva Terčelj po veliki napaki na sedmem mestu
slovenska ženska rokometna reprezentanca Pariz 2024
Sportal Ob zgodovinskem trenutku niso manjkale niti solze
 
Ne spreglejte