Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 7. 2024,
22.20

Osveženo pred

1 ura, 21 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 plavanje Leon Marchand

Natisni članek

Nedelja, 28. 7. 2024, 22.20

1 ura, 21 minut

Olimpijske igre, plavanje

Marchand razveselil domače navijače in zrušil olimpijski rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Leon Marchand | Leon Marchand je osvojil prvo olimpijsko kolajno. | Foto Guliverimage

Leon Marchand je osvojil prvo olimpijsko kolajno.

Foto: Guliverimage

Plavalci na olimpijskih igrah v Parizu so danes opravili tri finalne nastope, v katerih je domači zvezdnik Leon Marchand poskrbel za zlato in olimpijski rekord, brez tretje zaporedne medalje v isti disciplini pa je ostal Britanec Adam Peaty, ki ga je le za dve stotinki premagal Italijan Nicolo Martinenghi.

Marchand je zmagal na 400 metrov mešano z novim olimpijskim rekordom 4:02,95. Srebro je osvojil Japonec Tomoyuki Matsushita (4:08,62), bron pa Američan Carson Foster s 4:08,66. Marchand je v finalu izboljšal olimpijski rekord, ki ga je imel doslej Američan Mihael Phelps iz Pekinga 2008 s 4:03,84. V finalnem nastopu je nekaj časa virtualno lovil tudi lasten svetovni rekord, ki ga je dosegel lani na svetovnem prvenstvu na Japonskem (4:02,50), a je bil po zadnjem obratu zanj prepočasen. Za 22-letnika je to prva olimpijska medalja v karieri.

"Takšna čustva me prevevajo, da težko razmišljam. Neverjetno je, za plavalca so takšne priložnosti izjemno redke. A sem v formi, vse se je 'poklopilo', samo užival sem," je po zmagi dejal francoski zvezdnik, ki so ga gledalci na tribunah pred in med tekmo vseskozi navdušeno spodbujali, vzdušje pa je bilo podobno kot na nogometnih tekmah.

Huske presenetila Walsh na 100 metrov delfin

Ameriška plavalka Torri Huske je olimpijska prvakinja na 100 metrov delfin. V finalu na olimpijskih igrah v Parizu je presenetila rojakinjo Gretchen Welsh in jo časom 55,59 premagala za štiri stotinke. Bron je osvojila Kitajka Zhang Yufei s 56,21.

Walsh, svetovna in olimpijska rekorderka, je bolje začela in ob obratu vodila, a jo je na koncu Huske premagala. Walsh je svetovni rekord (55,18) postavila junija na ameriških kvalifikacijah za OI, olimpijskega (55,38) pa v polfinalu v soboto v Parizu. Tako za Huske kot Walsh sta današnji medalji drugi na letošnjih igrah, obe sta sodelovali tudi v ameriški štafeti 4 x 100 metrov prosto, ki je v soboto osvojila srebro.

Adam Peaty ni ponovil dosežka Michaela Phelpsa. | Foto: Guliverimage Adam Peaty ni ponovil dosežka Michaela Phelpsa. Foto: Guliverimage

Martinenghi premagal Peatyja in poskrbel za prvo italijansko zlato na OI

Italijan Nicolo Martinenghi je zmagovalec plavalne olimpijske preizkušnje na 100 metrov prsno. V finalu je v Parizu s časom 59,03 premagal olimpijskega in svetovnega rekorderja, Britanca Adama Peatyja, ter svetovnega prvaka, Američana Nica Finka, ki sta si z le dvema stotinkama zaostanka razdelila drugo mesto.

Italijan je v tej disciplini na prejšnjih igrah v Tokiu osvojil bron, z današnjim uspehom pa preprečil Peatyju vpis v zgodovino. Peaty je namreč lovil dosežek Michaela Phelpsa in skušal priti do treh zlatih medalj v isti disciplini na treh zaporednih igrah, potem ko je bil najboljši v Riu 2016 in Tokiu 2020.

Martinenghijevo zlato je obenem tudi prva italijanska medalja tega leska na letošnjih igrah v Franciji.

Ariarne Titmus
Sportal Dressel osmič zlat, Titmususova ubranila naslov, Avstralke z olimpijskim rekordom

 

Ne spreglejte