Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 7. 2024,
7.00

Osveženo pred

28 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca

Natisni članek

Nedelja, 28. 7. 2024, 7.00

28 minut

Olimpijski debi slovenske odbojkarske reprezentance

Prišel je dan, o katerem so sanjale generacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19
slovenska odbojkarska reprezentanca : Brazilija | Slovenski odbojkarji bodo ob 21. uri odigrali sploh prvo tekmo na olimpijskih igrah. Njihov tekmec bo Kanada. | Foto VolleyballWorld

Slovenski odbojkarji bodo ob 21. uri odigrali sploh prvo tekmo na olimpijskih igrah. Njihov tekmec bo Kanada.

Foto: VolleyballWorld

Slovenski odbojkarji bodo ob 21. uri odigrali premierno tekmo olimpijskih iger od samostojnosti, ob tem pa bodo postali ekipa iz najmanjše države, ki je v dvoranski odbojki kadarkoli nastopila na tekmovanju petih krogov. Tekmec varovancev Gheorgheja Cretuja bodo Kanadčani.

Tine Urnaut
Sportal Tine Urnaut: Bila je dolga in vse prej kot lahka pot #video

Na olimpijskem odbojkarskem turnirju je prostor le za 12 reprezentanc, med katerimi je prvič tudi slovenska. Ta je olimpijsko vozovnico uradno potrdila sredi junija v Stožicah pred domačim občinstvom. Zdaj je pred njo tekmovanje, o katerem sanja večina športnikov. Slovenci ga bodo odprli zvečer proti Kanadi, s katero so se v tej sezoni srečali v ligi narodov in njen odpor strli po petih nizih, a v Parizu bo šlo za drugačne dvoboje.

Če so Slovenci olimpijski debitanti, pa so Kanadčani nastopili na šestih OI. Najboljši rezultat, 4. mesto, so vknjižili pred 40 leti v Los Angelesu.

"Zavedam se, da smo z uvrstitvijo na olimpijske igre dosegli nekaj velikega, še posebej, ko dan za dnem izvemo kaj novega, npr. da smo na olimpijskih igrah prvič, da bomo na njih igrali kot najmanjša država doslej, da bodo prvič Slovenijo zastopale tri reprezentance v ekipnih športnih. Zaradi vsega tega čutim izjemen ponos. Ponosen sem na vse, kar so fantje naredili, kaj vse so dosegli in kaj vse nam je skupaj uspelo. A zdaj je pred nami nekaj povsem drugačnega, novega. Uživali bomo v vsakem trenutku in v vsaki točki posebej. A to ne pomeni, da si ne želimo dobrega rezultata in vidne uvrstitve. Prav to bo namreč v ospredju in prav na to bomo osredotočeni od prvega trenutka. Ko bomo na igrišču, bomo na vse drugo pozabili," je še pred odhodom v Francijo dejal romunski strokovnjak na slovenski selektorski klopi Gheorghe Cretu.

"Dober rezultat bo namreč v ospredju in prav na to bomo osredotočeni od prvega trenutka. Ko bomo na igrišču, bomo na vse drugo pozabili," pravi Gheorghe Cretu. | Foto: Guliverimage "Dober rezultat bo namreč v ospredju in prav na to bomo osredotočeni od prvega trenutka. Ko bomo na igrišču, bomo na vse drugo pozabili," pravi Gheorghe Cretu. Foto: Guliverimage

Slovenci so po potrditvi olimpijskih iger dali vedeti, da v Francijo ne gredo zgolj sodelovat, a kapetan Tine Urnaut kot vselej opozarja, da bo treba iti korak za korakom. Sploh od dejstvu, da je krog favoritov za odličja precej širok. 

"11 ekip, ki lahko osvojijo odličje"

"Mislim, da bo na tem turnirju celo 11 ekip, ki lahko osvojijo kolajno. Med favorite uvrščam tiste, ki so morda po nekih mojih mišljenjih še en korak pred nami. To so v tem trenutku Poljaki, Italijani, Francozi in Japonci. Pa ne gre zgolj za moj pogled, oni so na splošno objektivni favoriti tega turnirja. Potem so tu Brazilci, Američani, pa tudi Argentinci, ki so bili nazadnje bronasti na olimpijskih igrah, tu sta zelo motivirani Kanada in Srbija, pa Nemčija, ki je zelo delovna ekipa in je vedno težko igrati proti njej. Ni lahke tekme, lahkega nasprotnika," razmišlja 35-letni Korošec o večernem tekmecu pa dodaja: "Kanada je zelo kakovostna ekipa. V ligi narodov je odigrala dobro, v prvem delu je premagala Japonce in nekatere zelo močne reprezentance. S Kanadčani smo se tudi mi mučili, zmagali s 3:2. Imajo dva zelo dobra sprejemalca, za katerima je fantastična sezona v Italiji. Imajo zelo kakovostno ekipo, tako da bo hud boj."

 "Ni lahke tekme, lahkega nasprotnika." | Foto: Volleyball World "Ni lahke tekme, lahkega nasprotnika." Foto: Volleyball World

 

Kanadčani, ki so si olimpijski nastop zagotovili že pred letošnjo ligo narodov, imajo v svojih vrstah nekaj zelo kakovostnih igralcev. Trojka Eric Loeppky, Arthur Szwarc in Stephen Maar je letos z Monzo, katere član je bil tudi slovenski korektor Nik Mujanović, osvojila naslov italijanskega podprvaka. Tudi drugi so večinoma člani uglednih evropskih klubov.

STA

slovenska odbojkarska reprezentanca : Italija, liga narodov | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com

Tri skupine, osmerica v četrtfinale

V slovenski skupini pa sta še Srbija in Francija, ki bosta na igrišče stopili ob 17. uri. Preostali skupini sta prvi krog odigrali v soboto, Italijani so v derbiju dneva premagali Brazilce, Poljaki so pričakovano odpravili Egipt, za presenečenje pa so poskrbeli Nemci, ki so s 3:2 na kolena spravili Japonce.

 V skupini vsak z vsakim odigra tri tekme, po koncu skupinskega dela sledi četrtfinale. Vanj se uvrstita prvo- in drugouvrščena reprezentanca iz vsake skupine ter najboljši dve tretjeuvrščeni zasedbi. 

"Verjamem, da bo za osvajanje kolajn treba igrati še boljšo odbojko, kot smo jo kadarkoli do zdaj, pa tudi, da smo tega sposobni. A naš prvi cilj je preboj v četrtfinale. Vse bomo naredili za to, da se tja uvrstimo," dodaja kapetan.

nemška odbojkarska reprezentanca, olimpijske igre
Sportal Za uvod presenečenje, derbi v skupini smrti Italijanom, Slovenci se pripravljajo na krst
Benjamin Savšek
Sportal Tratnik s težavami, Bujakova 16., Savšek in Terčeljeva v polfinale, rokometaši začeli s porazom
Ana Gros, Pariz 2024
Sportal Se bodo Slovenke proti izjemno nevarnim Korejkam le sprostile?
Isak Žvegelj
Sportal Pester (ekipni) slovenski spored z večernim olimpijskim debijem
Ne spreglejte