Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 7. 2024,
15.06

Osveženo pred

6 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
Pariz 2024 Pariz 2024 olimpijske igre

Natisni članek

Nedelja, 28. 7. 2024, 15.06

6 minut

Deni Kožul in Darko Jorgić uspešna v prvem krogu olimpijskega turnirja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
Deni Kožul | Deni Kožul se je prebil v drugi krog. | Foto Reuters

Deni Kožul se je prebil v drugi krog.

Foto: Reuters

Slovenski namiznoteniški igralec Deni Kožul je na olimpijskih igrah v Parizu dobil dvoboj prvega kroga, v obračun z Indijcem Sharathom Kamalom Achanta je slavil s 4:2 (-10, 9, 6, 7, -8, 10). Nekaj ur pozneje se je pomeril še naš najboljši igralec Darko Jorgić, ki je imel nasproti žilavega 18-letnega Singapurca Izaaca Queka in ga prav tako odpravil s 4:2 (-8, 4, 8, 11, -3, 7) v nizih. V drugem krogu Jorgića čaka zmagovalec dvoboja med Britancem Liamom Pitchfordom, tega je premagal že na OI v japonski prestolnici, in Vickyjem Wujem iz Fidžija.

Petindvajsetletni Jorgić, 18. igralec s svetovne lestvice, bo rojstni dan praznoval v torek in si želi ponoviti četrtfinalni nastop s prejšnjih iger v Tokiu pred tremi leti. Edina tesna medsebojna obračuna s 83. igralcem na svetovni lestvici iz Singapurja je pred tem dobil. Trinajsti nosilec OI iz Hrastnika je po izgubljenem uvodnem ter predzadnjem nizu prišel še do tretjega slavja v dvobojih s Quekom.

Osemnajstletni Azijec je začel z vodstvom z 3:0, 6:2 in 8:3. Jorgić je znižal na 7:8, dve zaporedni točki je dosegel tekmec, po 10:8 pa je Singapurec poslal močno žogico v telo Slovenca in tako dobil prvi niz po sedmih minutah. Po začetnem izenačenju v drugem nizu (2:2) je Hrastničan nato začel vračati močne žogice in prevzel pobudo za 6:2 in 7:3, nato je izkoristil prvo zaključno žogico za niz in 11:4.

Darko Jorgić je preskočil 18-letno oviro. | Foto: Guliverimage Darko Jorgić je preskočil 18-letno oviro. Foto: Guliverimage Tretji niz je z neugodnimi začetnimi udarci zelo dobro začel Jorgić, po 2:1 je prišel na 5:1 in 8:3. Po 10:4, ko je že kazalo na drugi gladko dobljen niz, pa je tekmec nanizal štiri točke, preden je po osmih minutah Jorgić povišal vodstvo v nizih.

Hrastničan se je v četrtem nizu znašel v zaostanku z 2:5, a je izenačil na 5:5, ko je uspešno napadel po servisu tekmeca. Po 6:6 pa je tri točke nanizal Singapurec in nekaj pozneje povedel z 10:7. Pred premorom je Jorgić dobil dve točki (9:10), po njem pa s servisom in dobrim bekendom v kot izenačil. A je Singapurec prišel do tretje zaključne žogice, znova je ostala neizkoriščena. Naslednji točki, prvo z nekaj sreče po odboju od mrežice, je dobil Jorgič za krik olajšanja, ki ga je tedaj spravil iz sebe.

Quek je v petem nizu z bliskovitimi napadi prepričljivo povedel (7:1), preden je drugo in tretjo točko dobil slovenski predstavnik, ki pa je tedaj zaostajal s 3:10, tu pa se mu je tudi ustavilo in tekma je šla v šesti niz. Tega je z 1:0 in 3:1 odprl Singapurec. Jorgić je v nadaljevanju zaigral bolj zbrano in po vse boljši igri povedel s 4:3 in 9:3. Z lepim začetnim udarcem je prišel do 10:5 in po premoru tretjo zaključno žogico pretvoril v zmago po 52 minutah dvoboja.

Jorgič ni bil najbolj zadovoljen, pohvalil pa je Kožula

"Iskreno nisem najbolj zadovoljen z igro, ampak na koncu je najbolj pomembna zmaga. Od začetka sem vedel, da so ti prvi krogi na olimpijskih igrah vedno težki," je v mešani coni dejal 18. igralec svetovne lestvice. V igri želi izboljšati predvsem pristop, ki mora biti agresivnejši: "Ne smem poklanjati preveč napak, tudi osredotočenost je vmes šla v drugo smer, preveč pasivno sem čakal na napake. Ko pa sem jaz agresiven, potem lahko igram z vsakim igralcem, tudi s Kitajci, in mislim, da je pri tem treba napredovati do naslednjega kroga."

Dva Slovenca bosta tako igrala v šestnajstimi finala OI. Kožul je pred tem ugnal dvainštiridesetletnega Indijca, ki je dobil prvi niz z 12:10. Kožul, 126. na svetovni lestvici, je v nadaljevanju pokazal povsem drugačen obraz in ugnal 40. tekmovalca na svetovni lestvici iz Indije, zadnji niz je dobil po velikem preobratu. Sedemindvajsetletni Kožul je v posamični konkurenci debitant, na OI v Tokiu leta 2021 je bil sicer že član olimpijske ekipe. Achanta je stari znanec Logatčana, pomerila sta se v kvalifikacijah Grand Smasha v Singapurju. Boljši je bil Indijec, ki je nato na glavnem turnirju premagal tudi Jorgića. Tudi v Parizu je bil v vlogi favorita, da ni nepremagljiv, so že pred dvobojem menili v slovenskem taboru.

"Kar se tiče Denija, imam zanj le velike pohvale. Z njim je igral že v kvalifikacijah v Singapurju, a ga je Achanta premagal, nato pa je ugnal še mene, zato sem še bolj vesel zanj. Spet je pokazal, da lahko igra z vsakim. Mislim, da je to zgodovinski uspeh, da sva med 32 najboljšimi dva Slovenca," je svojega reprezentančnega kolega pohvalil Jorgić.

Preberite še:

slovenska odbojkarska reprezentanca : Italija, liga narodov, Stožice, Gregor Ropret
Sportal Slovenci odštevajo ure do krsta, pred njimi na teren branilci naslova
Deni Kožul
Sportal Velika zmaga Slovenk, Kožul in Jorgić uspešna, zvečer na delu odbojkarji
Slovenija rokomet ženske
Sportal Zgodovinski uspeh slovenskih rokometašic na olimpijskih igrah v Parizu
Ne spreglejte