Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2024,
22.15

Osveženo pred

1 ura, 4 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,34
Ognjen Čančarević NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor konferenčna liga

Natisni članek

Četrtek, 8. 8. 2024, 22.15

1 ura, 4 minute

Kvalifikacije za konferenčno ligo, 3. krog (prve tekme)

Olimpija z veliko prednostjo v Moldavijo, Maribor v izdihljajih do zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,34
konferenčna liga, Olimpija - Šerif | Nogometaši Olimpije so si priigrali lepo popotnico pred odhodom v Tiraspol. Strelski večer je odprl Pedro Lucas. | Foto Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Nogometaši Olimpije so si priigrali lepo popotnico pred odhodom v Tiraspol. Strelski večer je odprl Pedro Lucas.

Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Tretji krog kvalifikacij za konferenčno ligo je izmed slovenskih ekip odprla Olimpija, ki pod vodstvom novega trenerja Victorja Sancheza še vedno ne pozna poraza. Padel je tudi Šerif Tiraspol, v Stožicah je bilo 3:0. Maribor je gostil srbsko Vojvodino, s katero sodeluje nekdanji predsednik zeleno-belih Milan Mandarić. V Novi Sad se vijoličasti odpravljajo z zmago z 2:1.

Drago Cotar Acun Ilicali
Sportal Za vložek v NK Maribor ga je prepričal Aleksander Čeferin

Konferenčna liga, kvalifikacije, 3. krog (prve tekme):

Četrtek, 8. avgust:

Carlo Ancelotti
Sportal Čudež v Madridu, ki je šokiral svet

V prejšnji sezoni je Olimpija nastopila v skupinskem delu konferenčne lige. V tej, ko je tekmovanje nekoliko spremenilo ustroj in bo namesto 32 nastopilo 36 klubov, ki jih namesto skupinskega čaka ligaški del, v katerem bo za razliko od lige prvakov in lige Europa odigranih šest, ne pa osem tekem, imajo zmaji znova možnosti za dolgo evropsko jesen. Če bodo v tretjem krogu kvalifikacij izločili moldavski Šerif, jih bo v play-offu kvalifikacij pričakal slabši iz obračuna med hrvaško Rijeko in švedskim Elfsborgom. 

V Stožicah je bilo zelo čustveno, saj so se navijači Olimpije uradno poslovili od donedavnega kapetana Timija Maxa Elšnika. Slovenskemu reprezentantu, ki je poleti prestopil k beograjski Crveni zvezdi, bodo posvetili posebno koreografijo. Elšnik se jim je že zahvalil tudi prek družbenih omrežij.

Na uvodu v srečanje so imeli žogo več v posesti gostje, a nogometaši Olimpije so trikrat sprožili v okvir vrat Moldavcev, Ahmet Muhamedbegović ga je tudi stresel. V nadaljevanju polčasa so bili Ljubljančani še vedno boljši tekmec. Kot edini je pri domačih v 13. minuti porumenel Nemanja Motika, pri gostih pa že v sodnikovem dodatku, ko je kazalo da se bosta ekipi na odmor odpravili ob ničli, Matheus Lins, ki je storil prekršek nad Dinom Kojićem za najstrožjo kazen. To je v zadetek pretvoril Pedro Lucas, ki je postrgal pajčevino s levega zgornjega kota vrat Šerifa.

Isti igralec je v 66. minuti imenitno zaposlil Augustina Doffa, ki je stekel proti nasprotnim vratom in podvojil vodstvo Olimpije. Klub temu, da je bil oviran s strani nasprotnih branilcev, je žogo spravil prek vratarja in poskrbel za val navdušenja v Stožicah. V 84. minuti je s približno 15 metrov zabil še David Sualehe in poskrbel, da se zmaji z izjemno popotnico podajajo na gostovanje.

David Sualehe je zabil zadnji gol na tekmi. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com David Sualehe je zabil zadnji gol na tekmi. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Milan Mandarić
Sportal Milana Mandarića ne bo v Maribor, Srbi optimisti

Mariborčani slavili proti klubu, ki sodeluje z Mandarićem

Vijolice so v Ljudskem vrtu skušale odpraviti srbsko Vojvodino, enega največjih srbskih klubov, ki je pred kratkim povabil k sodelovanju tudi nekdanjega predsednika Olimpije Milana Mandarića. Postal je podpredsednik, a je med bogatim ameriškim poslovnežem srbskih korenin in vodstvom kluba iz Novega Sada prišlo do nesoglasij, zaradi katerih je vprašljivo, ali bosta v prihodnje še sodelovala. Mariborčani bodo v primeru napredovanja v play-offu zaigrali proti boljšemu iz finsko-švedskega spopada med Ilves Tampere in Djurgardnom.

Prvi polčas srečanja v Mariboru ni ponudil zadetkov. V drugem polčasu pa najprej izjemna priložnost za Vojvodino, pri kateri se je izkazal Ažbe Jug. Po njegovi obrambi je sledil protinapad in v 58. minuti po prekršku nad Markom Božićem najstrožja kazen za domače. Odgovornost je prevzel Josip Iličić, a vratar Vojvodine Lazar Carević je strel ubranil. Žoga pa se je odbila na nogo mariborski 72-ici, ki še ene priložnosti ni zapravila in poskrbela za navdušenje v Ljudskem vrtu. 

Josip Iličić je povedel Maribor v vodstvo. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Josip Iličić je povedel Maribor v vodstvo. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

V 70. minuti je neposredni rdeči karton prejel Slobodan Medojević in gostje so ostali le z desetimi. V 77. minuti pa šok za domače. Caleb Zady je preigraval na robu kazenskega prostora in po lepi dvojni podaji Delejem zabil po tleh in poravnal na 1:1. V 98. pa je v delirij navijače spravil Hilal Soudani. Pijus Šyrvis je podal predložek v kazenski prostor, tam pa je bil najvišji Soudani in z glavo zadel ob oddaljenejši vratnici ter poskrbel, da Maribor v Novi Sad odhaja z golom prednosti.

Celjani bodo pozorni na dogajanje med kazahstanskim Ordabasijem in armenskim Pjunikom. Z boljšim bi se lahko pomerili v play-offu kvalifikacij, če bi izpadli proti Shamrock Rovers v kvalifikacijah za evropsko ligo.

Jose Mourinho Fenerbahče
Sportal Mourinho v škripcih, Belec proti Slovanu dobil dva gola

Neverjeten zadetek srbskega vratarja!

Prva tekma tretjega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo je bila odigrana v torek v Armeniji, kjer je Noah presenetil grškega velikana. Atenski Aek je presenetljivo izgubil s 3:1, dvoboj pa je zaznamoval eden najneverjetnejših zadetkov, kar jih je bilo doseženih v evropskih tekmovanjih v tem letu.

Kako je vratar Čančarević zadel proti Aeku:

Štiriintridesetletni srbski vratar Noaha Ognjen Čančarević se je namreč vpisal med strelce po strelu, ko je poslal žogo v polje iz svojega kazenskega prostora, nato pa je "ujel na nepravi nogi" albanskega čuvaja mreže Thomasa Strakosho in spektakularno zatresel njegovo mrežo. Takrat je Noah povedel z 2:1, končni rezultat pa je bil dosežen v osmi minuti sodnikovega podaljška.  

"Slovenski" Spartak ugnal Wislo

Adrian Zeljković je bil letos tudi član Kekove zasedbe na Euru 2024. | Foto: Guliverimage Adrian Zeljković je bil letos tudi član Kekove zasedbe na Euru 2024. Foto: Guliverimage V kvalifikacijah za konferenčno ligo se je predstavilo veliko slovenskih legionarjev. Izbranci Zorana Zeljkovića so z 1:0 ugnali kosovsko Drito. Latvijska Auda je v Evropi niz zmag tako podaljšala na pet.

Največ Slovencev brani barve Spartaka iz Trnave. Adrian Zeljković, Miha Kompan Breznik in pa vratar Žiga Frelih. so se veselili zmage s 3:1 proti poljski Wisli iz Krakova. Frelih in Zeljković sta odigrala celotno srečanje, Kompan Breznik pa je obsedel na klopi.

Napadalec varšavske Legie Blaž Kramer je s poljskim klubom gostoval na Danskem pri Brondbyju. Kramer je vstopil v 60. minuti in podal za oba zadetka, ki sta prinesla preobrat v drugem polčasu in zmago Poljakov s 3:2. Madžarski Fehervar Nejca Gradišarja je na Cipru pri Omonii izgubil z 1:0, Slovenec pa je vstopil v 78. minuti. Romunski Cluj Matije Bobna je gostoval pri Maccabiju Petach Tikva, kjer v napadu nastopa Luka Štor. Na koncu se je veselil Boben, bilo je 0:1. Oba pa sta odigrala celotno srečanje. Tekma ni bilav Izraelu, temveč na nevtralnem prizorišču v Sofiji. Alen Korošec je za Botev ob zmagi nad Zrinjskim igral od 70. minute in podal za zmagoviti gol.

Povratne tekme bodo prihodnji teden.

Konferenčna liga, kvalifikacije, 3. krog (prve tekme):

Torek, 6. avgust:

Sreda, 7. avgust:

Četrtek, 8. avgust:

Albert Riera
Sportal Celjani izvedeli, kdo jih čaka v Evropi, če izločijo Irce
Matjaž Kek
Sportal Žreb: ni več neznank za Maribor, Olimpijo in Celje
1. SNL, NK Olimpija - Nafta
Sportal Olimpija ostaja stoodstotna, Hrvat in Srb zatresla mrežo Nafte
liga Europa, Celje - Shamrock Rovers
Sportal Celjani z minimalno prednostjo na Irsko
Adam Rasheed
Sportal Maribor pripeljal mladega branilca
Ne spreglejte