Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
11. 4. 2017,
5.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

3

Natisni članek

kodiaq SUV Škoda

Torek, 11. 4. 2017, 5.15

6 let, 6 mesecev

Domača predstavitev novega modela: Slovenci v treh mesecih pokupili Škodinega kodiaqa

Škoda kodiaq: komaj je zapeljal v Slovenijo, pa je že uspešnica #foto #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

3

Škoda kodiaq - domača predstavitev | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Škodin največji športni terenec in prvi sedemsedežnik te znamke kodiaq je komaj dobro zapeljal v Slovenijo, pa že kaže velik potencial uspešnice naših cest. Letna kvota, ki so jo v tovarni namenili slovenskim kupcem, je bila razprodana v vsega treh mesecih. Slovenci so jih kupili že 418. Uvoznik ima zaradi uspeha modela sladke skrbi, a še vedno skrbi zaradi čakalnih dob.

Zgodba o uspehu se nadaljuje: Škoda namerava letos v Sloveniji prodati okoli 7.500 avtomobilov

Lani septembra na spektakularni svetovni premeri Škodinega prvega velikega športnega terenca smo z izkušenimi avtomobilskim menedžerjem, Čehom Petrom Podlipnyjem, govorili o prodajnem potencialu tega vročega SUV v Sloveniji. Že takrat je samozavestno napovedal, da bo kodiaq tudi v Sloveniji uspešnica in da jih bodo na leto pri nas prodali okoli 300 ali 400. Ta cilj je označil za ambiciozen in hkrati realen.

Ta veliki Škodin medved bo nedvomno vlival strah v kosti tudi tistim bolj premium konkurentom. Čehi so že napovedali tudi športno RS-različico.  | Foto: Jure Gregorčič Ta veliki Škodin medved bo nedvomno vlival strah v kosti tudi tistim bolj premium konkurentom. Čehi so že napovedali tudi športno RS-različico. Foto: Jure Gregorčič

Škoda kodiaq - domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič No, zdaj je kodiaq pripeljal v Slovenijo in res so jih prodali 400, pravzaprav 418, a toliko pogodb so v slovenskih Škodinih salonih sklenil v prvih treh mesecih letošnjega leta.

Podlipny priznava, da takega uspeha kodiaqa kljub vsemu niso pričakovali, saj je letna kvota, ki jo je tovarna namenila slovenskemu trgu, že razprodana. Podlipny pravi, da v svoji 26-letni karieri tako sladkih skrbi in takega odziva trga še ni doživel.

Poudarja tudi, da so sladke skrbi kljub vsemu skrbi, saj noče, da bi preostali slovenski kupci, ki bodo letos naročili kodiaqa, nanj čakali predolgo.

Kodiaq v različici s pogonom 4x4 lahko vleče do 2,5 tone težko prikolico. | Foto: Jure Gregorčič Kodiaq v različici s pogonom 4x4 lahko vleče do 2,5 tone težko prikolico. Foto: Jure Gregorčič S tovarno se že pogaja za dodatno števili vozil, z ekipo pa razmišlja še o preostalih rešitvah, tudi o nadomestnih avtomobilih za vse, ki bodo še letos sklenili pogodbo o nakupu kodiaqa. Poudarja, da bodo naredili vse za čim boljšo prilagoditev slovenskim kupcem.

Dodaja, da bo maja v večini evropskih držav kodiaq verjetno razprodan in posledično proizvodnja polno zasedena. Ta hip se, kot rečeno, s tovarno dogovarjajo za dodatne avtomobile, službeni vozni park pa bodo čim bolj omejili, da bo za kupce na voljo več avtomobilov.  

Prvi veliki Škodin SUV: pet ali sedem sedežev, zelo prostorna kabina in največji prtljažnik v razredu, ki ponuja od 720 do 2.065 litrov prostora. | Foto: Jure Gregorčič Prvi veliki Škodin SUV: pet ali sedem sedežev, zelo prostorna kabina in največji prtljažnik v razredu, ki ponuja od 720 do 2.065 litrov prostora. Foto: Jure Gregorčič

Škoda kodiaq - domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Pri slovenskem uvozniku glede na odziv trga pričakujejo, da bi letos lahko sklenili okoli tisoč pogodb za kodiaqa. Priznavajo, da se bo del teh nakupov zaradi dobave prenesel v leto 2018. Petr Podlipny je seveda popravil napovedi in pričakuje, da bo, potem ko se bodo zadeve umirile tudi v proizvodnji polno zasedene tovarne Kvasiny, za Slovenijo dobil okoli 700 teh velikih športnih terencev na leto. Poudaril je tudi, da je kodiaq v slovenske salone Škode pripeljal precej novih kupcev, ki do zdaj niso vozili njihovih avtomobilov. Glede na osveženo modelno paleto s prenovljeno octavio, zelo uspešnim superbom in jesensko novostjo, novo generacijo kompaktnega SUV, Podlipny pravi, da bi letos lahko Škoda v Sloveniji prodala okoli 7.500 avtomobilov. Lani je bila Škoda s 5.897 prodanimi avtomobili po uradni statistik tretja najbolj prodajna znamka na slovenskem avtomobilskem trgu. Pred njo sta bila samo Volkswagen in Renault.

Škoda kodiaq - predstavitev dimenzij, asistenčnih sistemov in novosti | Foto: Škoda Foto: Škoda

Elektronsko nadzorovan štirikolesni pogon, zapora diferenciala XDS+ in program off road za vožnjo zunaj utrjenih podlag. Na voljo je še sistem dinamičnega nadzora podvozja s prilagodljivim blaženjem DCC (Dynamic chassis control). | Foto: Jure Gregorčič Elektronsko nadzorovan štirikolesni pogon, zapora diferenciala XDS+ in program off road za vožnjo zunaj utrjenih podlag. Na voljo je še sistem dinamičnega nadzora podvozja s prilagodljivim blaženjem DCC (Dynamic chassis control). Foto: Jure Gregorčič

Kaj se dogaja na slovenskem trgu "ljudskih" športnih terencev?

Pri slovenskem zastopniku so glede na odziv s trga prepričani, da bo kodiaq v svojem segmentu postal eden ključnih igralcev. Tam trenutno dominirata oba korejska proizvajalca Kia in Hyundai, odločno pa je v lanskem letu štaratal tudi novi volkswagen tiguan. Pri Škodi poudarjajo, da je v razredu križancev in športnih terencev vedno večja konkurenca in da prijahajo novi modeli, saj je na primer šele ob koncu lanskega leta v Slovenijo zapeljala vroča španska SUV-uspešnica, Seatova ateca. Med kompaktnimi športnimi ternci blesti dacia duster, ki so jih lani prodali 1507, pa Oplova mokka (711), odlično pa gre tudi Suzukiju, kjer med ternci blesti povratnica vitara (673).

model: prodaja fizičnim osebam (2016): prodaja podjetjem (2016):
kia sportage 818 216
hyundai tucson 490 755
volkswagen tiguan 476 380
nissan qashqai 232 702
škoda yeti 232 140
renault kadjar 178 178
toyota RAV4 124 69
mitsubishi ASX 117 45
mazda CX-5 115 58
peugeot 3008 108 54
audi Q3 91 363
honda CR-V 80 18
ford kuga 67 195
mitsubishi outlander 63 34

Druga največja, a najbolj prostorna škoda. V notranjosti je mogoče peljati do 2,8 metra dolge predmete. | Foto: Jure Gregorčič Druga največja, a najbolj prostorna škoda. V notranjosti je mogoče peljati do 2,8 metra dolge predmete. Foto: Jure Gregorčič

Za koliko denarja?

Škoda kodiaq - domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Škoda kodiaq je v Sloveniji z vstopno stopnjo opreme in vstopnim bencinskim motorjem na voljo od 20.990 evrov naprej (active 1,4 TSI 92 kilovatov). Z 2.0-litrskim dizlom TDI (110 kW) in pogonom 4x4 stane od 27.743 evrov naprej. Cenovni razpon brez dodatne opreme sega do 35.495 evrov, kolikor stane kodiaq z najvišjo stopnjo opreme style, 140-kilovatnim motorjem 2.0 TDI, sedemstopenjskim menjalnikom DSG in pogonom 4x4.

Pregled motorjev in cene

Slovenskim kupcem je kodiaq na voljo s stremi stopnjami opreme: active, ambition in style. Kasneje bosta na voljo še terensko izrazitejša oprema scout in dinamična sportline. Vsi slovenski kodiaqi imajo v serijski opremi devet varnostnih blazin in sistem Front assist proti naletu z vključeno funkcijo samodejnega zaviranja v sili in funkcijo nadzora pešcev.

Škodina proizvodna eksplozija: do leta 1991 pet, do danes pa že 19 milijonov avtomobilov

Res veliko prostora

Škoda kodiaq - predstavitev dimenzij, asistenčnih sistemov in novosti | Foto: Škoda Foto: Škoda Največji plus si zasluži zares velika in prostorna kabina. Čeprav je kodiaq v resnici od octavie daljši samo tri centimetre in od superba krajši skoraj 16 centimetrov, je velik in zares prostoren avtomobil. Že po prvi vožnji smo zapisali, da mora tisti, ki se bo v tem avtomobilu pritoževal nad prostorom, pač razmisliti o potniškem dostavniku. Ima deset centimetrov daljšo medosno razdaljo kot octavia. Na vseh sedežih je zato res nadpovprečno veliko prostora in z vidika prilagodljivosti ter velikosti prtljažnika se lahko kodiq kosa tudi z enoprostorci.

V osnovi je v prtljažniku 720 litrov prostora, največ med vsemi škodami, tako da tukaj presega tudi superba combi. Zadnja klop se pomika za 18 centimetrov, nastaviti se da tudi naklon in jo zložiti v razmerju 60:40. Če položimo zadnjo klop in naslon sovozniškega sedeža, dobimo dobra dva kubična metra prostora (2.065 litrov), električno gnana prtljažna vrata pa se bodo zaprla brez težav tudi pri 2,8 metra dolgih predmetih. Kot prva novodobna škoda kodiaq ponuja tudi sedem sedežev. V tretji vrsti ni presežkov in tudi dostop do njih zahteva bolj gibčno telo.

Škoda kodiaq - predstavitev dimenzij, asistenčnih sistemov in novosti | Foto: Škoda Foto: Škoda

Škoda kodiaq - domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Če sprejme sedem potnikov, v prtljažniku ostane za 270 litrov prostora. Prtljažnik je sicer izdatno prilagojen tovoru ter praktičnost krepi s prilagodljivim dnom, številnimi sidrišči za pritrjevanje tovora in integrirano LED-svetilko. V tej postavki Škoda natančno ve, kako se stvari streže, s praktični rešitvami pa ima veliko izkušenj in tudi konkretnih rešitev v sklopu praktičnih dodatkov "simply clever".

Izdatnemu prostoru so namenili tudi precej visoko nosilnost. Kodiaq lahko poleg lastne mase pelje do 675 kilogramov tovora. Postavili so ga na prilagodljivo Volkswagnovo platformo MQB in karoserijo zgradili po načelu lahke gradnje s kombinacijo različnih struktur, med katerimi so tudi ultratrda jekla. Najlažji kodiaq tehta 1.427 kilogramov, kar je za avtomobil teh dimenzij dober rezultat, ki se pozitivno odraža na voznih lastnostih in energijskih zahtevah.

Udoben potovalnik, ki se ne ustraši strmine, prahu in snega

Škoda kodiaq - domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Vožnji po slabši podlagi je kodiaq prilagojen z off-road mode, terenskim voznim programom pri štirikolesno gnanih različicah. Ta ima poseben program za sneg, sistem za nadzorovan spust po strmini ter samodejno prilagoditev nastavitev motorja, podvozja in zavor za vožnjo po zahtevnih podlagah. S pametnim štirikolesnim pogonom, ki sproti razporeja navor med prvo in zadnjo osjo ter učinkovito skrbi za oprijem v slabših voznih pogojih, je prilagojen aktivnemu življenjskemu slogu.

Kodiaq ni kleni terenec, a se kljub temu ne ustraši snega, niti spusta po blatnem kolovozu ali speljevanja na mokri in spolzki klančini pri spustu čolna v vodo. Z progo za motokros je opravil brez težav. Dobro je založen s sodobnimi varnostnimi pripomočki, ki skrbijo za varnost in udobje ter omogočajo vožnjo tudi po zahtevnejši podlagi.

Izdatnemu prostoru so namenili tudi precej visoko nosilnost. Kodiaq lahko poleg lastne mase pelje do 675 kilogramov tovora. Postavili so ga na prilagodljivo Volkswagnovo platformo MQB in karoserijo zgradili po načelu lahke gradnje s kombinacijo različnih struktur, med katerimi so tudi ultratrda jekla. Najlažji kodiaq tehta 1.427 kilogramov, kar je za avtomobil teh dimenzij dober rezultat, ki se pozitivno odraža na voznih lastnostih in energijskih zahtevah.  | Foto: Jure Gregorčič Izdatnemu prostoru so namenili tudi precej visoko nosilnost. Kodiaq lahko poleg lastne mase pelje do 675 kilogramov tovora. Postavili so ga na prilagodljivo Volkswagnovo platformo MQB in karoserijo zgradili po načelu lahke gradnje s kombinacijo različnih struktur, med katerimi so tudi ultratrda jekla. Najlažji kodiaq tehta 1.427 kilogramov, kar je za avtomobil teh dimenzij dober rezultat, ki se pozitivno odraža na voznih lastnostih in energijskih zahtevah. Foto: Jure Gregorčič

V nosu kodiaqa je trenutno na voljo pet motorjev: trije bencinski TSI z močjo od 92 do 132 kilovatov in dva dizelska TDI z razponom moči od 110 do 140 kilovatov. Motorni navor sega od 200 do 400 njutonmetrov. Vsi motorji so prisilno polnjeni štirivaljniki z direktnim vbrizgom goriva, sistemom strat in stop ter izpolnjujejo okoljske pogoje normativa Euro 6.

RAZLIČICA MOTOR MENJALNIK ZMOGLJIVOSTI PORABA in IZPUSTI MASA CENA:
1,4 TSI turbobencinski 1395 cm3, 92 kW, 200 Nm ročni (6) 190 km/h, 10,5 s 6,0 l/100 km, od 137 do 139 g/km CO2 od 1502 do 1545 kg od 20.990 EUR
1,4 TSI ACT 4X4 turbobencinski s funkcijo izklopa 2. in 3. valja 1395 cm3, 110 kW, 250 Nm ročni (6) ali samodejni (6) DSG od 194 km/h do 198 km/h, od 9,6 do 9,9 s od 6,2 do 7,0, od 141 do 161 g/km CO2 od 1546 do 1625 kg od 27.483 EUR
2,0 TSI 4x4 turbobencinski 1984 cm3, 132 kW, 320 Nm samodejni (7) DSG 207 km/h, 8,0 s 7,3 l/100 km, 168 g/km CO2 1695 kg od 32.058 EUR
2,0 TDI turbodizelski 1968 cm3, 110 kW, 340 Nm samodejni (7) DSG 199 km/h, 10,1 s 4,9 l/100 km, 129 g/km CO2 1667 kg od 30.098 EUR
2,0 TDI 4x4 turbodizelski 1968 cm3, 110 kW, 340 Nm ročni (6) ali samodejni (7) DSG od 194 km/h do 197 km/h, od 9,5 do 10,2 s od 5,5 do 5,6, od 139 do 147 g/km CO2 od 1705 do 1740 kg od 27.743 EUR
2,0 TDI 4x4 turbodizelski 1968 cm3, 140 kW, 400 Nm samodejni (7) DSG 210 km/h, 8,9 s 5,7 l/100 km, 150 g/km CO2 1752 kg od 35.495 EUR

Fotogalerija: Oglejte si ključne novosti in asistenčne sisteme

Fotogalerija
1 / 11
Ne spreglejte