Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 2. 2017,
5.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

2

Natisni članek

Hyundai SUV SUV Avtomoto

Ponedeljek, 27. 2. 2017, 5.26

6 let, 6 mesecev

Test nove različice:

Hyundai tucson 1.7 CRDi HP- korejec, ki se ne boji evropske konkurence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

2

Hyundai tucson 1.7 CRDi HP - test | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Tucson je (enako kot bratranec sportage iz družine Kia) tipičen predstavnik kategorije vozil, ki dandanes premamijo največ kupcev. Preizkušeni 104-kilovatni 1,7-litrski dizel je na voljo le s pogonom sprednjih koles, ceno prek 33 tisočakov pa mu dvigajo najvišja stopnja opreme z veliko vsebine, 7-stopenjski menjalnik z dvema sklopkama in dodatna oprema. Zanimiv bo za tiste, ki si želijo spremembe, na bolje in niso obremenjeni z avtomobilsko nemščino.

Motor: 1,7-litrski turbo dizelski z močjo 104 kilovate
Poraba goriva: 7,1 litra na 100 prevoženih kilometrov
Cena: 33.380 EUR

Cena in dodatna oprema | Tehnični podatki | Vaše mnenje | Video | Zanimivo

Tucson je (enako kot bratranec sportage iz družine Kia) tipičen predstavnik kategorije vozil, ki dandanes premamijo največ kupcev. Ti zahtevajo terenski, vendar polepšan videz vozila, pogon mora biti samo spredaj, podvozje pa ravno prav oddaljeno od tal, da omogoča kar najboljše vozne lastnosti in ohranja visok, pregleden položaj za volanom. Preizkušeni 104-kilovatni 1,7-litrski dizel je na voljo le s pogonom sprednjih koles, visoko ceno prek 33 tisočakov pa mu dvigajo najvišja stopnja opreme, 7-stopenjski menjalnik z dvema sklopkama in dodatna oprema.  | Foto: Matej Leskovšek Tucson je (enako kot bratranec sportage iz družine Kia) tipičen predstavnik kategorije vozil, ki dandanes premamijo največ kupcev. Ti zahtevajo terenski, vendar polepšan videz vozila, pogon mora biti samo spredaj, podvozje pa ravno prav oddaljeno od tal, da omogoča kar najboljše vozne lastnosti in ohranja visok, pregleden položaj za volanom. Preizkušeni 104-kilovatni 1,7-litrski dizel je na voljo le s pogonom sprednjih koles, visoko ceno prek 33 tisočakov pa mu dvigajo najvišja stopnja opreme, 7-stopenjski menjalnik z dvema sklopkama in dodatna oprema. Foto: Matej Leskovšek

Palec gor: Tucson je všečen, prostoren, okreten in vozniku prijazen avtomobil, s sprednjim pogonom opazno bolj lahkoten od različice 4WD. Oblikovalce lepo urejene notranjosti moramo posebej pohvaliti zaradi dveh detajlov: (1) oba senčnika se lahko dodatno razširita in preprečita zaslepitev, kadar se sonce skozi vetrobran prikrade mimo vzvratnega ogledala; (2) kadar prtljažni rolo ni v uporabi, se ga s pomočjo dveh utorov domiselno in varno pritrdi na dnu prtljažnika. To so preproste rešitve, ki dokazujejo, da so oblikovalci tucsona vozili in dejansko uporabljali svoj izdelek.

 

Palec dol: Za ročno izbiranje prestav se po navadi odloči dinamične vožnje željan voznik in pri tem smiselno pričakuje izpis trenutne prestave. Prav nič pa mu ne koristi, če na polno vrti na primer tretjo prestavo, indikator pa mu prikazuje številko 7 in zraven še puščico navzgor. Med športnim pospeševanjem pač ne bi iz tretje prestavil v sedmo, tudi če bi bilo to mogoče!

Cena dobrih 33 tisočakov zbode v oči, vendar na srečo obstajajo rešitve: tucson s šeststopenjskim ročnim menjalnikom in najvišjo, številčno in kakovostno bogato opremo je skoraj sedem tisočakov cenejši. | Foto: Matej Leskovšek Cena dobrih 33 tisočakov zbode v oči, vendar na srečo obstajajo rešitve: tucson s šeststopenjskim ročnim menjalnikom in najvišjo, številčno in kakovostno bogato opremo je skoraj sedem tisočakov cenejši. Foto: Matej Leskovšek

Notranjost že poznamo

Hyundai tucson 1.7 CRDi HP - test | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Kot smo že opisovali, daje usnjena notranjost veliko prostora predvsem štirim potnikom. Naslonjali zadaj sta deljivi v razmerju 60/40 in večstopenjsko nastavljivi po naklonu. Pravo udobje zadaj naj uživata dva, ki imata namesto potnika vmes lahko naslonjalo z dvema utoroma za pijačo. Kupec, ki pričakuje zmrzljive zadnjice potnikov, bo doplačal še za ogrevanje zadnjih sedežev, medtem ko sta toplota in prezračevanje sedežev spredaj serijska. Predmetom in drobnarijam sta namenjena dva zaprta predala: osvetljen in hlajen spredaj ter drugi pod naslonom med sedežema. Tu je tudi prostor za mobilni telefon in utora za pijačo, za štiri plastenke pa so oblikovani žepi v vratih.

Pol kubika volumna se lahko nekoliko poveča z navpično postavitvijo naslonjal zadnje klopi, trikratno povečanje na kubik in pol pa omogoča ravno dno s položenima naslonjaloma. Dvojno dno pod ploščo prtljažnika je namenjeno rezervnemu kolesu na litem platišču in orodju. Vendar za doplačilo 200 evrov – mi navijamo za!


Hyundai tucson 1,6 T-GDI 4WD – lep in tehnično napreden evropski korejec s taborniškim značajem


Tucsona 2WD in 4WD sta enako oddaljena od tal, in sicer 172 milimetrov. | Foto: Matej Leskovšek Tucsona 2WD in 4WD sta enako oddaljena od tal, in sicer 172 milimetrov. Foto: Matej Leskovšek

Štiri kilovate več moči

Oznaka HP dvigne moč CRDi motorja od 85 na 104 kilovate. Obe različici poganjata sprednji kolesni par prek 6-stopenjskega ročnega menjalnika oziroma 7-stopenjskega z dvema sklopkama za doplačilo. | Foto: Matej Leskovšek Oznaka HP dvigne moč CRDi motorja od 85 na 104 kilovate. Obe različici poganjata sprednji kolesni par prek 6-stopenjskega ročnega menjalnika oziroma 7-stopenjskega z dvema sklopkama za doplačilo. Foto: Matej Leskovšek Novi motor 1.7 CRDi HP razvija dobrih pet konjev več od predhodnika in tudi malo več navora da od sebe. Občutkov med delovanjem 100-kilovatnega motorja seveda ne moremo priklicati iz spomina, 104-kilovatni pa nas je takoj prepričal z lahkotno odzivnostjo v kateremkoli območju vrtljajev.

Pomoč pri speljevanju v klanec pri tucsonu z avtomatskim menjalnikom sicer ni neobhodno potrebna, vendar prav pride v kombinaciji s funkcijo avto hold. Motor v položaju D miruje pred semaforji in se tudi pri daljših rdečih intervalih ne zažene. Samodejno ustavljanje motorja in ponovni zagon ter speljevanje delujejo brez sunkov.

Potovalni računalnik ne laže

Potovalni računalnik z natančnostjo plus / minus enega decilitra prikazuje povprečno porabo 6,8 litra na sto kilometrov. | Foto: Matej Leskovšek Potovalni računalnik z natančnostjo plus / minus enega decilitra prikazuje povprečno porabo 6,8 litra na sto kilometrov. Foto: Matej Leskovšek Voznik lahko z 62 litri goriva prevozi tisoč kilometrov, seveda če ga ne premami izziv 141 "konjev", ki sicer zagotavljajo zelo dinamično vožnjo. Merilnik hitrosti nekoliko pretirava, tako da smo se po avtocestah vozili s kazalcem hitrosti na 135 in 2300 vrtljaji. Pri tem se poraba na ravnih odsekih približa osmim litrom, na testnem krogu pa smo namerili 7,1.

Ponergali smo nad odstopanjem merilnika hitrosti, nasprotno pa lahko pohvalimo natančnost potovalnega računalnika, ki le za kakšen deciliter odstopa od vrednosti, izračunanih po točenju goriva.  

Cena testnega vozila: 33.380 EUR

Cena osnovne različice: 19.990 EUR (hyundai tucson 1.6 GDI)
Osnovna cena testnega vozila: 26.660 EUR (hyundai tucson 1.7 CRDi impression)

Dodatna oprema: 6.720 EUR
motor HP, 7-stopenjski menjalnik DTC, električna parkirna zavora (2.900 EUR), paket edition (nadzor mrtvih kotov, preprečevanje naleta, električna panoramska streha, usnjeno oblazinjenje, prezračevanje sprednjih sedežev – 2.970 EUR), kovinska barva (450 EUR), rezervna guma na litem platišču (200 EUR), priprava in prevoz vozila (200 EUR)

Garancija: 5-let brez omejitve kilometrov, 12-let na prerjavenje karoserije

Usnjen in ogrevan volanski obroč je z dvema zavrtljajema in tričetrt lock to lock neposreden, prenos pa omogoča rajdni krog premera 10,6 metra. Čeprav je na prečkah kar dvanajst stikal, je upravljanje z njimi preprosto. | Foto: Matej Leskovšek Usnjen in ogrevan volanski obroč je z dvema zavrtljajema in tričetrt lock to lock neposreden, prenos pa omogoča rajdni krog premera 10,6 metra. Čeprav je na prečkah kar dvanajst stikal, je upravljanje z njimi preprosto. Foto: Matej Leskovšek

Narejen je predvsem za asfalt

Red na konzoli med sedežema: sedem stikal, utori za pijačo, drobnarije in telefon. | Foto: Matej Leskovšek Red na konzoli med sedežema: sedem stikal, utori za pijačo, drobnarije in telefon. Foto: Matej Leskovšek Delovni prostor pred voznikom je enako urejen kot pri različici 4WD. Neposreden volan (dva zavrtljaja in tri četrt) je lepo oblikovan, dvanajst stikal (po šest na vsaki strani) na prečkah je ergonomsko ustrezno razporejenih, da ni zmešnjave pri upravljanju tempomata, limitatorja, potovalnega računalnika, avdio sistema in telefona.

Nadaljnja za vožnjo pomembna stikala so med sedežema (dive mode, auto hold …), medtem ko se sistem ohranjanja znotraj pasu in preprečevanje spodrsavanja pogonskih koles upravlja na levi poleg volana.

Tudi merilniki z vmesnim barvnim zaslonom in osrednji zaslon so enaki kot pri močnejših štiripogonskih tucsonih.

Tucson 2WD daje med ovinki občutek zanesljivosti, deluje čvrsto, vendar ne neudobno ali trdo. Voznik tudi v avtomatskem načinu ve, v kateri prestavi se vozi. Lahko izbere športni način (sport drive mode) s tršim volanskim prenosom in bolj dinamičnim pospeševanjem.

Pri ročnem izbiranju prestav se pojavi enak nesmisel, kakršnega smo že omenjali pri testu tucsona 4WD oziroma pri sorodnem pogonskem postrojenju kie sportage.

Indikator namesto trenutno vključene prestave prikazuje priporočeno, čeprav ta športnega voznika sploh ne zanima.

Ko makadam preide v kolovoz …

Tucson 2WD ima nekaj skupnega z različico 4WD. Enako sta oddaljena od tal in imata pomoč pri vožnji po strmini navzdol. Tudi terenski koti obeh različic so podobni,  nekatere tehnične podatke za 2WD in 4WD pa so preprosto združili, kot da tudi dvopogonski tucson lahko premaguje 44-stopinjske vzpone in da se pri 45-stopinjskem bočnem nagibu ne prevrne.

Serijske 19-palčne gume lepo pobirajo luknje in neravnine na manj vzdrževanih poteh, dokler se jim lahko reče ceste. Delovanje ESP smo preverili na prehitro odpeljanih makadamskih ovinkih. Elektronika deluje brez grobega poseganja in če pretiravanje ni prehudo, tudi ohranja zamišljeno linijo vožnje skozi ovinek.

Tucsonovo podvozje je ravno prav oddaljeno od tal, da se lahko vozi tudi pod avtocestami. | Foto: Matej Leskovšek Tucsonovo podvozje je ravno prav oddaljeno od tal, da se lahko vozi tudi pod avtocestami. Foto: Matej Leskovšek

Zanimivo

Okrogli stikali za uravnavanje klime bi lahko za lažje rokovanje pomaknili malo bolj ven. Boljšo uporabniško izkušnjo dajejo stikala za osnovno izbiro prikazov na zaslonu, nadaljnje izbiranje pa deluje na dotik. | Foto: Matej Leskovšek Okrogli stikali za uravnavanje klime bi lahko za lažje rokovanje pomaknili malo bolj ven. Boljšo uporabniško izkušnjo dajejo stikala za osnovno izbiro prikazov na zaslonu, nadaljnje izbiranje pa deluje na dotik. Foto: Matej Leskovšek V osnovni ceni testnega tucsona se skrivajo sistemi, s katerimi Hyundai sledi konkurentom. Na primer pametna prtljažna vrata, ki se odpro po treh sekundah čakanja za odbijačem, ogrevan volanski obroč in samodejno parkiranje.

Nadalje omenjamo "ledenitev" vseh svetil z osvetlitvijo ovinka, svetlobni pozdrav s samodejnim odpiranjem ogledal bližajočemu vozniku, aktivni pomočnik pri ohranjanju lege znotraj prometnega pasu in prepoznavanje prometnih znakov. Ne da bi komu privoščili, omenimo še aktivni pokrov motorja, ki lahko znatno zmanjša odškodninski zahtevek povoženega pešca zoper voznika.

V tucsona niso uspeli vgraditi avtomatskega in varnostnega (one touch) pomika stekel oziroma so to možnost naklonili samo vozniku. To nekako ne gre skupaj z najvišjo stopnjo opreme in ceno 33 tisočakov.V poplavi stikal na dotik vedno pohvalimo osnovne okrogle gumbe. Tudi tucson ima dva za upravljanje klimatske naprave, vendar sta odločno premalo pomaknjena ven.  Dovolj kvečjemu za otroške prstke, za odrasle roke pač ne.

Video: zelo dobro sam drži smer znotraj voznega pasu …

TEHNIČNI PODATKI: hyundai tucson 1.7 CRDi 7DCT 2WD impression
MOTOR: turbo dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1685 cm3; največja moč: 104 kW pri 4000 vrt/min, največji navor: 340 Nm pri 1750 do 2500 vrt/min
PRENOS MOČI: pogon na sprednji kolesi; 7-stopenjski samodejni menjalnik; pnevmatike: 245/45 R19
MERE in MASE: dolžina: 4475 mm, širina: 1850 mm, višina: 1645 mm; medosna razdalja: 2670 mm; oddaljenost od tal: 172 mm; premer obračalnega kroga: 10,6 m; vstopni kot: 17,2 stopinje, izhodni kot: 23,9 stopinje, prehodni kot: 18,6 stopinje, kot vzpenjanja: 44,2 stopinje, bočni nagob: 45 stopinj; masa praznega vozila: 1545 kg; največja dovoljena masa: 2085 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 750 kg (lahki priklopnik) / 1600 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 513 – 1503 l
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 185 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 11,5 s; mestna vožnja: 5,4 l/100 km, odprte ceste: 4,7 l/100 km, kombinirano: 4,9 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 62 l; emisije: 129 g CO2/km, Euro 6
VARNOST: čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, zračni zavesi; 2x isofix; ABS s porazdelitvijo in ojačevalnikom zavorne sile, napredni sistem stabilnosti ESP, sistem proti zdrsu pogonskih koles, sistem proti prevračanju vozila, sistem za boljšo stabilnost priklopnika, aktivni pokrov za zaščito pešcev, nadzor tlaka za vsako gumo posebej; ocena NCAP: 5 zvezdic (2015)
NAJPOMEMBNEJŠA OPREMA: 19-palčna lita platišča, strešni letvi, spojler zadaj, solarno vetrobransko steklo in prvi stranski stekli, dodatno zatemnjena zadnja stekla, kromirane obloge oken, LED žarometa, meglenke, dodatne luči za osvetlitev ovinka, dnevne luči in zadnje luči LED, električno pomični ogrevani in poklopni ogledali z LED smernima utripalkama, pametni ključ za vstopanje in zagon motorja, pametna prtljažna vrata, usnjen ogrevan električni variabilni servo volan nastavljiv po višini in osi s stikali za upravljanje, usnjena prestavna ročica, prikaz trenutne prestave in v ročnem načinu priporočene prestave, električna parkirna zavora, samozatemnitveno notranje ogledalo s kompasom, senčnika z osvetljenima ogledalcema in možnostjo podaljšanja senčne površine, supervision merilniki s 4,2-palčnim zaslonom, sistem drive mode select, prepoznavanje prometnih znakov, senzor za dež, tempomat, pomoč pri speljevanju v klanec in pri vožnji navzdol, odmrzovalnik brisalcev, kamera za vzvratno vožnjo, parkirni senzorji spredaj in zadaj s shematskim prikazom okolice, sistem za aktivno pomoč pri parkiranju z asistentom za vzvratno zapuščanje parkirnega boksa, potovalni računalnik, avto radio s premium ozvočenjem, CD in mp3 predvajalnik, Bluetooth, navigacijski sistem Tom Tom live z 8-palčnim zaslonom na dotik, vtičnice USB in AUX, samodejna dvopodročna klimatska naprava, zračenje v drugi vrsti, ogrevanje zadnjih sedežev, električno odpiranje stekel, samodejno in varnostno na voznikovi strani, naslon za roke spredaj in zadaj, zaprt osvetljen in hlajen predal pred sovoznikom, predal pod naslonom med sprednjima sedežema, žepi v vratih z utori za plastenke, odlagalna utora in utora za pijačo med sprednjima sedežema ter v naslonu zadaj, mreži za sprednjima sedežema, zložljiva zadnja klop z deljivim (60/40) in nastavljivim naklonom, samodejno odpiranje prtljažnika, dvojno dno, dva položaja za namestitev roloja, možnost zlaganja na dno, 12-voltna vtičnica 2x spredaj in ena v prtljažniku

Katero različico tucsona 2WD bi izbrali?

  • bencinskega 97-kilovatnega 1.6 GDI
    8,33 %
    35 glasov
  • bencinskega 130-kilovatnega 1.6 GDI
    13,33 %
    56 glasov
  • dizelskega 85-kilovatnega 1.7 CRDi
    14,29 %
    60 glasov
  • dizelskega 104-kilovatnega 1.7 CRDi HP
    22,86 %
    96 glasov
  • dizelskega 100-kilovatnega 2.0 CRDI
    6,43 %
    27 glasov
  • nobeno, zanima me samo tucson 4WD
    34,76 %
    146 glasov
Oddanih 420 glasov
Ne spreglejte