Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 1. 2016,
1.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hyundai Družinski Avtomoto Terenski Avtomoto

Torek, 5. 1. 2016, 1.29

6 let, 7 mesecev

Hyundai tucson 1,6 T-GDI 4WD – lep in tehnično napreden evropski korejec s taborniškim značajem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Novi hyundai tucson je s svojo atraktivno obliko zanimivo vozilo, zanimiv pa je tudi vrh bencinske ponudbe. Gre za nov 1,6-litrski turbo motor z novim 7-stopenjskim menjalnikom z dvema sklopkama.

Tucson ni več tisti tucson od prej. Atletska zunanjost pa je kar pravi izraz za opis njegove podobe.

 | Foto: Čeprav spada k samohvalnemu besednjaku proizvajalca. Tucson deluje zmagovalno in je za evropske poglede všečno oblikovan. Spredaj odločno izpostavlja izdatno kromirano masko s svetlobnimi enotami v treh vrstah: zgoraj glavna žarometa, v sredini meglenke in spodaj LED-dnevne luči.

Ostre linije prek bočne pločevine skupaj z močno raztegnjenimi lučmi (tudi zadaj s tehnologijo LED) izžarevajo dinamiko. Temno panoramsko ostrešje, vzdolžni črni letvi, zatemnjena stekla in velika 19-palčna kolesa prispevajo k eleganci, premium občutki pa spreletijo voznika, ki ga tucson še pred "pametnim" odklepanjem prijazno pozdravi z osvetljeno kljuko sprednjih vrat.

Čeprav je Hyundai vrnil tucsonu njegovo prvotno ime, ima vozilo drugačen značaj. Pravzaprav imajo kupci drugačen značaj in Hyundaiu ni preostalo drugega, kot da se prilagodi. Govorimo predvsem o dejstvu, da vedno manj kupcev posega po štirikolesnem pogonu, obenem pa vedno bolj posegajo po vozilih športno-terenskih oblik z višjim in preglednejšim položajem nad cesto.

Podvozje današnjega tucsona je zaradi manj terenskih želja nižje, vstopni, izstopni in prehodni koti pa so občutno manjši.

Hyundai seveda ponuja tudi svoj sofisticirani štirikolesni pogon, vendar je ta predvsem v službi vozne dinamike, zanesljivejše vožnje v slabih pogojih in vleke različnih priklopnih vozil.

Tucsonov predhodnik je ix35, njegov predhodnik pa je … tucson! Novi SUV srednje velikosti je v Evropi zasnovano in izdelano vozilo za evropske ceste. Impression je bogata najvišja stopnja opreme.  | Foto: Tucsonov predhodnik je ix35, njegov predhodnik pa je … tucson! Novi SUV srednje velikosti je v Evropi zasnovano in izdelano vozilo za evropske ceste. Impression je bogata najvišja stopnja opreme.

Tudi notranjost diši po premium

 | Foto: Ne samo ogrevanje vseh usnjenih sedežev, tudi prezračevanje poskrbi, da sprednji zadnjici ne zakuhata. Pozimi volan ogreje voznikove roke, brisalca ne primrzneta. Sprednja sedeža sta nastavljiva električno, potnika zadaj pa si lahko uredita bolj počivalni položaj naslonjal. Majhna pozornost proti sončni zaslepitvi je namenjena sprednjima potnikoma: iz glavnih senčnikov se v smeri proti notranjemu ogledalu izvlečeta dva manjša.

Kabina ni prostorna in udobna samo spredaj, tudi na zadnji klopi ni nobenih težav za visoke, rejene ali dolgonoge postave. Poleg ogrevanja sedežev je k zadnji klopi usmerjeno tudi prezračevanje. Manjši minus si prislužita mrežasta žepa za sprednjima sedežema, večjega pa odpiranje stekel.

Čeprav se zadaj pohvalno povsem pogrezneta v vrata, se samo voznikovo steklo upravlja varnostno z enim pritiskom stikala. Odlagalna mesta in pijača? Vsaj osem utorov naštejemo na pamet, dovolj prostora je tudi za najpametnejše med pametnimi telefoni, globok predal se nahaja pod naslonom za roke spredaj, skratka, ni da ni … | Foto: Čeprav se zadaj pohvalno povsem pogrezneta v vrata, se samo voznikovo steklo upravlja varnostno z enim pritiskom stikala. Odlagalna mesta in pijača? Vsaj osem utorov naštejemo na pamet, dovolj prostora je tudi za najpametnejše med pametnimi telefoni, globok predal se nahaja pod naslonom za roke spredaj, skratka, ni da ni …

Daljinsko električno odpiranje prtljažnika

 | Foto: Prtljažni prostor s 488 litri je manjši od pričakovanega. Pa nič zato, če ne presega polovice kubika, zato pa se pod trdo ploščo nahaja rezervno kolo na 19-palčnem litem platišču. Kdor ima rajši dodatne litre in nikoli ne povoha nobenega kolovoza, si lahko izbere pribor za popravilo, pa še 200 evrov se tako privarčuje.

Prtljažna vrata se električno odprejo daljinsko ali pa s pritiskom stikala v kabini, električno se tudi zaprejo. Z vzvodoma ob sedežih za nastavitev naklona zadnjih naslonjal se tudi ustvari ravno dno s prostornino kubičnega metra in pol, kjer je poleg pritrdilnih zank še tretja, 12-voltna vtičnica.

Svojo vsestransko uporabnost, s katero seveda še gradi ugled svoje družinske tradicije, neguje s prostorskim in voznim udobjem, na katerega vpliva tudi razmeroma bogato odmerjena dolžina med osema, ki znaša 2,67 metra. Njegov novi samodejni 7-stopenjski menjalnik z dvema sklopkama je Hyundaiev izdelek. Z vidika terenskih želja je to avtomobil, ki zmore tam zunaj še vedno pokazati svojo taborniško naravo. | Foto: Svojo vsestransko uporabnost, s katero seveda še gradi ugled svoje družinske tradicije, neguje s prostorskim in voznim udobjem, na katerega vpliva tudi razmeroma bogato odmerjena dolžina med osema, ki znaša 2,67 metra. Njegov novi samodejni 7-stopenjski menjalnik z dvema sklopkama je Hyundaiev izdelek. Z vidika terenskih želja je to avtomobil, ki zmore tam zunaj še vedno pokazati svojo taborniško naravo.

Skrb za voznika

 | Foto: Predpogoj za dobro vožnjo je ustrezna bočna opora. Odkljukamo kvadratek. Volan je z manj kot tremi zavrtljaji (lock to lock) neposreden, pri izbranem načinu "sport" še malo trši. Na prečkah so logično razporejena stikala. Levo avdio in telefon, desno potovalni računalnik in tempomat. Na konzoli med sedežema je poleg električne zavore še stikalo "drive mode", ki omogoča normalen ali športen način vožnje.

Vozniku v pomoč je osrednji 8-palčni zaslon za navigacijo, avdio napravo, telefonijo, nastavitve … Proizvajalec obljublja 7-letno brezplačno obnavljanje kart, Tom Tom posreduje vremenske podatke, opozarja na prometne zastoje, radarje (tam, kjer to sme početi), bere prometne znake. Koristen je tudi manjši, 4,2-palčni zaslon med merilniki s podatki potovalnega računalnika, opozorili, nastavitvami …

Tucson na cesti

 | Foto: Z njim smo bili zadovoljni celo med vožnjo v mestni gneči. Tucson namreč pri pretikanju med N in D (v obe smeri) ne zahteva nenehne uporabe stopalke zavore, kar nam je sicer pri mnogih drugih znamkah povsem nerazumljivo. Tukaj omenimo pomanjkljivost, ki poleg testnega motorja rahlo dviga porabo tudi najmočnejšemu dizlu – oba delujeta brez samodejnega ugašanja in ponovnega zagona.

Tucson je precej širši kot višji in z 245 milimetrov širokimi gumami nima težav z ovinki. Varnostna elektronika bo prišla na vrsto v dneh, ki sledijo. Na suhih cestah letošnje jeseni niti nismo opazili vključevanja štirikolesnega pogona, kaj šele, da bi začela piskati razna opozorila. O pač, prepričali smo se lahko, da je vožnja vzvratno iz boksa nadzorovana. Malo smo tudi nagajali sistemu za ohranjanje pasu. Deluje zvočno in svetlobno ter rahlo popravlja volan stran od vzdolžno začrtanih linij.

Ni kleni terenec, da ne bo pomote, nikakor pa se ni asfaltno pomehkužil. Z njim smo že poleti v Nemčiji prevozili relativno precej resen poligon, na naših domačih stranpotehpa več grobih makadamskih strmin, kamor običajna vozila ne zaidejo. Za test smo se tudi zaustavili in preverili, kako se znajde pri speljevanju. Prvo pomoč je zagotovil "hill holder", ki deluje. Izkazal se je tudi bencinski navor, ki deluje z vsemi pljuči že pri 1500 vrtljajih. Ta pa si zasluži tudi kritiko predvsem zaradi relativno visokih energijskih zahtev. | Foto: Ni kleni terenec, da ne bo pomote, nikakor pa se ni asfaltno pomehkužil. Z njim smo že poleti v Nemčiji prevozili relativno precej resen poligon, na naših domačih stranpotehpa več grobih makadamskih strmin, kamor običajna vozila ne zaidejo. Za test smo se tudi zaustavili in preverili, kako se znajde pri speljevanju. Prvo pomoč je zagotovil "hill holder", ki deluje. Izkazal se je tudi bencinski navor, ki deluje z vsemi pljuči že pri 1500 vrtljajih. Ta pa si zasluži tudi kritiko predvsem zaradi relativno visokih energijskih zahtev.

Tucson na terenu

 | Foto: Kot smo že navrgli, je novi tucson v primerjavi s tistim še pred ix35 izgubil precej terenskega naboja, zdaj pa dodajmo, kaj še zmore. Z njim smo prevozili več grobih makadamskih strmin, kamor običajna vozila ne zaidejo.

Za test smo se tudi zaustavili in preverili, kako se znajde pri speljevanju. Prvo pomoč je zagotovil "hill holder", ki deluje. Izkazal se je tudi bencinski navor, ki deluje z vsemi pljuči že pri 1500 vrtljajih. V položaju "normal" je tucson obotavljaje rital levo in desno, po ukazu "lock" pa je speljal brez protestiranja.

Pri spuščanju navzdol je sistem zadrževanja hitrosti dovolj učinkovit, vendar velja opozorilo, pa naj gre za terenske vzpone ali spuste. Tucson je samo 172 milimetrov oddaljen od tal, s sprednjim odbijačem lahko mimogrede zapluži, pri sestopanju s strmine pa lahko tam ostane zadnji odbijač. Črne obrobe in zaščitne plastike spredaj in zadaj, ki dajejo terenski značaj, naj torej ne zavajajo preveč.

Turbo konjenica

Stroj je dober, vendar žejen. Ja, bencin, turbina, 1600 kilogramov, sorazmerno velik avto, štirikolesni pogon … Že mora biti tako, čeprav se skoraj zagotovo da tudi še kaj narediti, da bi tak motor popil kakšen liter manj. Čudežev pa ne gre pričakovati. | Foto: Stroj je dober, vendar žejen. Ja, bencin, turbina, 1600 kilogramov, sorazmerno velik avto, štirikolesni pogon … Že mora biti tako, čeprav se skoraj zagotovo da tudi še kaj narediti, da bi tak motor popil kakšen liter manj. Čudežev pa ne gre pričakovati. 177 "konjev" zadiha iz 1,6-litrskega motorja s pomočjo turbine. Največji navor doseže pri 1500 vrtljajih, tako da se sklopka naslednje prestave aktivira že pri 1750 vrtljajih. S pritiskom na stikalo "drive mode" in izbiro možnosti "sport" avtomatika prestavlja pri višjih vrtljajih, sicer pa enako neopazno kot pri možnosti "normal". To pomeni mirno in gladko spremembo brez sunka, opazno zgolj na merilniku vrtljajev.

S pazljivim pritiskanjem stopalke plina lahko voznik vzdržuje porabo na meji osmih litrov, v nasprotnem pa poraba hitro uide prek desetih litrov. Med iskanjem najlepših avtomobilskih razgledov je tucson premagoval zahtevnejše vzpone in številne makadamske odseke (tudi zaradi fotografij smo ga stalno premeščali), včasih se nam je tudi malo mudilo … Kljub takšnemu režimu se nad rezultatom 9,4 na potovalnem računalniku nismo prav navduševali. Kaj menimo glede na rezultat 9,7 na testnem krogu? Ja, bencin, turbina, 1600 kilogramov, sorazmerno velik avto, štirikolesni pogon … Že mora biti tako.

Varen za vseh pet zvezdic: NCAP točke prispevajo tudi pešci

Med varnostnimi sistemi, ki jih nismo preizkušali niti med prvo vožnjo niti med domačo predstavitvijo, omenimo tristopenjsko preprečevanje naleta v vozilo spredaj.

Tucson začne najprej opozarjati vizualno in zvočno, nato povečuje zavorno silo in na koncu, če je trčenje neizbežno, zavira na polno, hkrati pa vključi varnostne utripalke.

Verjeti moramo, da sistem deluje do hitrosti 180 kilometrov na uro, pešce pa zaznava in rešuje do 70 kilometrov na uro. Pet NCAP zvezdic si je tucson prislužil tudi s pokrovom motorja, ki se pri trku ravno prav vzdigne, da z deformacijo manj poškoduje pešca.

Ne spreglejte