Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 1. 2017,
12.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

top gostilne smučanje zimska rekreacija gostilna smučišče tujina zavarovanje

Sobota, 28. 1. 2017, 12.55

6 let, 6 mesecev

Najboljše gostilne v bližini slovenskih smučišč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Krvavec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Ugotavljali smo že, da smučarska središča v tujini stavijo tudi na vrhunsko kulinariko. Kako pa je s tem pri slovenskih ponudnikih veselja na snegu?

Ne bomo šteli Michelinovih zvezdic, teh slovenskim gostilnam ne podeljujejo, a to seveda še zdaleč ne pomeni, da pri nas ni vrhunskih gostiln. Da jim imamo kar nekaj, ugotavljamo vedno znova. Tokrat smo se lotili preiskovanja lokacij, ki veljajo za glavna slovenska smučarska središča, in koncentracijo dobrih gostiln v tistih krajih oziroma v njihovi bližnji okolici.

Kranjska Gora

Hotel in restavracija Skipass v Kranjski Gori | Foto: Miha First Hotel in restavracija Skipass v Kranjski Gori Foto: Miha First

Lahko bi rekli, da je Kranjska Gora edino zimsko letovišče, ki lahko zadovolji tako smučarje kot iskalce dobrih gostiln. Restavracija v tamkajšnjem hotelu Skipass je v nekaj letih postala najboljša v Kranjski Gori z okolico vred, sploh odkar imajo novega, mladega in ambicioznega kuharja, ki sestavlja resnično zanimive degustacijske menije. Omeniti velja še njihove neposredne sosede, penzion Lipa, ki imajo eno najzanimivejših vinskih kart na Gorenjskem in nekaj zanimivih prebliskov na jedilniku, žal pa se ob tem ne upajo ločiti od pic in lignjev.

Kanin

Hotel in restavracija Dobra vila v Bovcu | Foto: Miha First Hotel in restavracija Dobra vila v Bovcu Foto: Miha First

Ob smučarjih so se ponovnega odprtja smučišča na Kaninu zagotovo najbolj razveselili posoški gostinci, ki so se zadnjih nekaj let zanašali bolj ali manj le na poletno sezono. Spodaj v Bovcu se lahko v hotelu Dobra vila pohvalijo s prav dobro restavracijo, še malo naprej v Kobaridu pa seveda domuje Hiša Franko z Ano Roš, svežo nosilko naziva najboljše kuharice na svetu. Težava je le, da je Hiša Franko do sredine marca zaprta, a visokogorsko smučišče je tudi spomladi kaj lahko zasneženo. Mimogrede, ob povezavi z italijansko stranjo, smučiščem Sella Nevea, se odpre še kakšna zanimiva možnost za malico - naš favorit je Ilija v trbiškem golf klubu.

Mariborsko Pohorje

Rožmarin v Mariboru | Foto: Miha First Rožmarin v Mariboru Foto: Miha First

Mariboru bi težko rekli smučarsko središče oziroma letovišče, je pač čisto pravo mesto, ki ima tudi smučišče. Škoda, da se z restavracijo bolj ne potrudijo tik ob Snežnem stadionu, v hotelu Habakuk - potem bi res lahko govorili o smučarsko-kulinaričnem turizmu. Medtem pa se lahko v samem mestu pohvalijo s kar nekaj oziroma vse več dobrimi gostilnami. Na prvo mesto še vedno postavljamo Rožmarin oziroma restavracijo znotraj gostinsko-zabaviščnega kompleksa, v katerega je Rožmarin zrasel v zadnjih nekaj letih, omeniti velja tudi odštekanega Maka in eno najprijetnejših presenečenj lanskega leta, šolsko restavracijo Sedem.

Rogla

Gostišče Smogavc v Gorenju pri Zrečah | Foto: Ana Kovač Gostišče Smogavc v Gorenju pri Zrečah Foto: Ana Kovač

Zdi se, da na Rogli veliko razmišljajo o tem, kako dvigniti ponudbo hrane na tem delu Pohorja, ne nazadnje so s pomočjo najbolj aktivnega slovenskega etnologa oblikovali blagovno znamko Okusi Rogle. Te je mogoče med drugim izkusiti v restavraciji Brusnica v leta 2014 odprtem hotelu Natura, nas pa so pohorski okusi najbolj prepričali v Smogavcu na poti iz Zreč proti Rogli in na nekoliko bolj oddaljeni kmetiji Urška. Resnično vrhunske restavracije pa Rogla in njena okolica (za zdaj) nimata.

Krvavec

Dvor Jezeršek na Zgornjem Brniku | Foto: Miha First Dvor Jezeršek na Zgornjem Brniku Foto: Miha First

Za tako priljubljeno smučišče, kot je Krvavec, je tamkajšnja kulinarična ponudba resnično borna. Že res, da se trudijo s kulinaričnimi dogodki, za dobre gostilne pa se je treba odpeljati precej stran. Še najbližji je solidni Dvor Jezeršek na Zgornjem Brniku, medtem ko je za resnično vrhunsko izkušnjo treba do Predoselj in tamkajšnje gostilne Krištof ali pa do za zimski čas še primernejše Skaručne.

Vogel in Straža

Restavracija Julijana v blejskem hotelu Toplice | Foto: Miha First Restavracija Julijana v blejskem hotelu Toplice Foto: Miha First

Te dve smučišči smo v isti koš vrgli, ker bi smučarje, ki si želijo jesti nekoliko bolj imenitno, z obeh poslali v isti kraj - na Bled. Tam so letvico visoko postavili v restavraciji Julijana v Grand hotelu Toplice, edina težava je, da je pogosto zaprta. Prav dobra je tudi restavracija 1906 v hotelu Triglav, med zanimive pa se je v zadnjem času uvrstila tudi restavracija na Blejskem gradu, ki jo podpisuje družina Jezeršek. Če ne drugega, imajo najlepši mogoč razgled na jezero.

Cerkno

Kendov dvorec v Spodnji Idriji
 | Foto: Matej Leskovšek Kendov dvorec v Spodnji Idriji Foto: Matej Leskovšek

V Cerknem imajo ambiciozne načrte - v hotelskem kompleksu so decembra odprli "najzahodnejše terme v Sloveniji", stavijo pa tudi na kulinarični del, za katerega skrbi nekdanji resničnostni kuhar iz Primorske. Pri njem smo dobro jedli v njegovi nekdanji postojanki Mark nad Šempetrom, njegovega dela v Cerknem pa za zdaj še ne moremo komentirati. Najbližja prestižna izkušnja je medtem Kendov dvorec v Spodnji Idriji, če ste pri volji za kakšnih 30 kilometrov vijugaste ceste.

Ne spreglejte