Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 8. 2011,
7.53

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo

Sreda, 24. 8. 2011, 7.53

6 let, 5 mesecev

Gostilna Krištof: med kranjsko klobaso in sodobnimi zgodbami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Gostilna Krištof v Predosljah je nabrala že kar čedno kilometrino, čeprav vsaj na videz ponuja zelo specifično hrano - vegetarijansko, vegansko in presno.

Za novejšo oceno gostilne Krištof kliknite tukaj.

Resnici na ljubo se pravil sodobnega prehranjevanja ne držijo kot pijanec plota, zato lahko skupine in skupinice iz okoliških krajev postrežejo tudi s hranami, ki niso povsem zavezane k sodobnim trendom. Krištof torej ubira moderne poti, rad se ozira po sosedih in išče nove zgodbe tudi pri oblikovanju jedi, kjer prav tako žanje mnoge uspehe.

Tistega večera pa je bilo na Krištofovem vrtu v okviru degustacijskih menijev, daljši nas je stal 57 evrov skupaj z vinom, krajši pa 42 evrov, približno takole: najprej so nam prinesli (vse bolj tradicionalno) sirovo liziko, potem pa na pladnju še mini porcije sendviča z nagrajeno Arvajevo kranjsko klobaso, žličko liptauerja, nekaj mini špargljev in slanine. Vsega je bilo prav malo, da smo se lahko pripravili na jedi, ki jih štejejo med svoje najnovejše kreacije.

 | Foto:

Mimogrede, na mizi je bilo oljčno olje s pisanimi diplomami nagrajenega Vanje Dujca, na mizi je bil Sirkov kis, v kozarcu pa so dišale zeliščne travice, ki jih natrgajo na vrtu. V enem meniju je bila konzerva, v katero so pomešali muškatno hobotnico z grenivko in samo za okus govejega karpača s skuto, na drugi strani smo sami določili začetek krajšega menija: mlad pečen kozji sir z mlado špinačo, grahom in oljem s tartufi. Oboje smo podkrepili z vipavskim chardonnayem Tilia. Soliden uvod, solidno vino.

Tunin stejk s sipinimi rezanci je pomenil nadaljevanje korektno zastavljene ribje zgodbe, na mesni strani pa so taljato postavili na listnato testo skupaj s češnjevim paradižnikom, mehko polento in bučnimi semeni. Malbec Graffigna je eno tistih vin, ki ga naše omizje ne ceni najvišje, Prinčičev modri pinot pa je doživel, da smo ga še enkrat natočili.

 | Foto:

V sladkem finalu smo dobili ingverjev parfe na kakavovem browniju s pomarančno marelično omako, na drugi strani je bila jagodna pita s kokosovim sladoledom. In kot je običaj v bližnji tujini, tudi pri Krištofu dajejo za slovo nekaj malega sladkega brezplačno. Izpostavili bomo jagodni sorbet in domače rafaello kokosove bombone. Mimogrede, Gorenjci ne skoparijo s Štekarjevimi žganicami, verjetno jih je bilo v ponudbi kar kakšnih deset; ne, vseh pa res nismo poskusili.

Povzetek

Kreativna kuhinja mnogo okusov in izumov. Po eni strani ponujajo mnogo in še več za vegetarijance in nasprotno: Arvajevo klobaso, da o Fondinih brancinih niti ne govorimo.

Vinska karta ponuja nekaj zanimivih možnosti, lahko bi bila morda za kak evro prijaznejša.

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte