Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 9. 2018,
22.05

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,37

1

Natisni članek

slovenska odbojkarska reprezentanca SP v odbojki 2018 FIVB SP 2018 FIVB svetovno prvenstvo 2018 Slobodan Kovač Brazilija

Sobota, 22. 9. 2018, 22.05

5 let, 6 mesecev

SP V ODBOJKI 2018, 10. TEKMOVALNI DAN

Slovenskih sanj o napredovanju je konec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,37

1

Slovenija Brazilija | Slovenci so ostali brez možnosti za napredovanje.  | Foto FIVB

Slovenci so ostali brez možnosti za napredovanje.

Foto: FIVB

Slovenska odbojkarska reprezentanca je po petkovi zmagi nad Belgijo v soboto z 0:3 priznala premoč Braziliji. Potem ko je Rusija s 3:2 zadala prvi poraz gostiteljem Italijanom, je postalo jasno, da Slovenci za napredovanje na zaključni turnir šesterice nimajo več teoretičnih možnosti. Napredovanje so si že zagotovili Italijani, Brazilci in Američani, ki ostajajo edina neporažena reprezentanca na SP. 

SP v odbojki1. dan2. dan3. dan4. dan5. dan6. dan, 7. dan, 8. dan, 9. dan

Slovenija : Brazilija 0:3 (-22, -21, -16)

Dvorana PalaDozza, gledalcev 7200, sodnika: Pasquali (Italija) Casamiquela (Argentina).

Slovenija: Štern 3, Pajenk, Kozamernik 7, Šket 9, Gasparini 8, Pavlović, Vinčić, Štalekar, Klobučar, Kovačič, Toman, Ropret, Urnaut 8, Čebulj 5.

Brazilija: Bruno 3, Isac 11, Eder, Lucas Loh 1, William, Wallace 10, Thales, Lipe 2, Souza 15, Douglas, Kadu, Lucas 7, Evandro Maique 1.

Izbranci Slobodana Kovača proti olimpijskim prvakom pravih možnosti niso imeli. Kakovost je bila na strani Brazilcev, ki so bili najboljši, ko je bilo to najbolj potrebno. Prvi niz so dobili s 25:22, drugega s 25:21, v tretjem pa so Slovencem dopustili le 16 točk ter z zanesljivo zmago osvojili prvo mesto v skupini in vstopnico za zaključni turnir. 

Slovenci so tako padli na tretje mesto skupine F. Ko je zvečer Rusija premagala Italijo, so bili še zadnji slovenski upi na napredovanje pokopani. Ob slovenski izbrani vrsti so brez možnosti za vstopnico na zaključni turnir šesterice tudi Argentinci, Finci, Kanadčani, Avstralci in Iranci. 

Fotogalerija tekme Slovenija : Brazilija


Fotogalerija
1 / 8

Kaj so po porazu povedali v slovenskem taboru? 

"Pustili so nam malo prostora, da bi lahko naredili kaj več." | Foto: FIVB "Pustili so nam malo prostora, da bi lahko naredili kaj več." Foto: FIVB ​​​​​Slobodan Kovač, selektor Slovenije: "Po tekmi sem se pogovarjal z brazilskim reprezentantom Felipejem, ki sem ga treniral, dejal mi je, da so odigrali najboljšo tekmo na prvenstvu. Niso delali napak, izvajali močan pritisk s servisom, odlični so bili v napadu in obrambi. Pustili so nam malo prostora, da bi lahko naredili kaj več. A vseeno bi lahko. Nekajkrat smo se vračali, pri pomembnem, izenačenem rezultatu z odlično obrambo prišli do protinapadov, a jih nismo izkoristili. Če bi jih, bi bili oni pod večjim pritiskom. Moramo analizirati stvari, ugotoviti, zakaj se je to dogajalo, a zdi se mi, da je pomembnost tekme opravila svoje. Kot da bi se ustrašili ali pomembnosti tekme ali olimpijskega prvaka. Bili smo v krču, pri servisih se je to najbolje videlo. Pred tekmo sem fantom rekel, da jim ni treba ciljati črte, da sprejemalci niso tako dobri, tako da naj poskušajo servirati normalno. A niso, s servisom smo naredili ogromno napak. Mislim, da je bila to posledica strahu."

Mitja Gasparini, korektor Slovenije: "Danes smo na drugi strani našli zelo serversko razpoloženo ekipo. S servisi so nam povzročali veliko težav, pa ne samo z asi, niso veliko grešili. Tako bi morali mi delati, če bi hoteli zmagati. Pri nas je servis deloval le na trenutke, v večjem delu pa ne. V protinapadih smo imeli nekaj priložnosti, ne vem pa, ali smo izkoristili eno ali dve, zato je logično, da proti tako kakovostnemu tekmecu niza ne moremo dobiti."

Dejan Vinčić, podajalec Slovenije: "Razočarani smo, najbolj zato, ker vemo, da nismo odigrali tako, kot znamo. In to boli. Vsi se zavedamo kakovosti Brazilije, vemo, kaj so v odbojki, a mi žal nismo izkoristili svojih priložnosti. Proti ekipi, ki ti jih da zelo malo, jih moraš. V moderni odbojki prevladuje močen servis, nato pa se odloča pri zaključevanju visokih žog. Mi nismo danes ne servirali tako, kot znamo, ne napadali tako, kot znamo. Tu so bili oni pred nami, za nameček pa so bili še dobri v bloku. Zares je bilo težko igrati. Na začetku nam je manjkalo samozavesti in predrznosti. Vemo, da če njim vzameš niz, niso več tako suvereni. Žal nam ni uspelo, to je šport, moramo se zavedati tudi, da smo izgubili proti olimpijskim prvakom."

Francozi in Rusi ostajajo v igri

Zanimivo je bilo tudi v preostalih skupinah. V pomembni bitki dneva so Francozi s 3:1 odpravili branilce naslova Poljake in ostali v igri za napredovanje.

Hud boj se je odvil med do večerne tekme neporaženo Italijo in Rusijo. Medtem ko so gostitelji že v Torinu, so Rusi v boju za napredovanje ostali po zmagi s 3:2 nad azzurri. 

Ob Italijanih in Brazilcih so si napredovanje zagotovili še Američani, ki edini še ne poznajo poraza. 

Naprej le zmagovalci in dve najboljši drugouvrščeni ekipi

Na zaključni turnir šesterice se uvrstijo le zmagovalke skupin drugega dela in dve najboljši drugouvrščeni ekipi. 

Skupina F - Bologna:

Skupina E - Milano:

 Skupina G - Sofija:

 Skupina H - Varna:

Ne spreglejte