Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 9. 2018,
23.19

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,89

1

Natisni članek

FIVB SP 2018 FIVB svetovno prvenstvo 2018 slovenska odbojkarska reprezentanca Japonska SP v odbojki 2018

Petek, 14. 9. 2018, 23.19

5 let, 7 mesecev

SP V ODBOJKI 2018, 4. TEKMOVALNI DAN

Slovenci spodnesli še Japonce in si na stežaj odprli vrata napredovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,89

1

Slovenija Japonska | Slovenci so zmagali še na drugem srečanju prvenstva. | Foto FIVB

Slovenci so zmagali še na drugem srečanju prvenstva.

Foto: FIVB

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na krstnem svetovnem prvenstvu prišla še do druge zmage. Po Dominikanski republiki je s 3:1 premagala še Japonsko in naredili so velik korak k napredovanju v drugi skupinski del tekmovanja. Tega lahko potrdijo v soboto ob 17. uri, ko se bodo udarili z Belgijci.

Slovenska izbrana vrsta je po drugi tekmi na svojem premiernem svetovnem prvenstvu pri popolnem izkupičku točk. Potem ko je četa Slobodana Kovača v sredo s 3:1 premagala Dominikance, je v petek z istim rezultatom premagala še trdožive Japonce.

Ti so na lestvici Mednarodne odbojkarske zveze sicer enajst mest višje od Slovenije, ki pa je bila tokrat precej pretrd oreh za azijske nasprotnike. Slovenci so prvi niz dobili s 25:20, v drugem niso bili prepričljivi in tekmecem dopustili izenačenje na 1:1. V nadaljevanju so slovenski odbojkarji narekovali ritem in spet s 25:20 povedli z 2:1. Japonci nato niso več uspeli slediti slovenski igri, v zadnjem, četrtem nizu so vknjižili le 13 točk in Slovenci so se razveselili zmage s 3:1. Najbolj razpoložen v zmagoviti vrsti je bil kapetan Tine Urnaut z 19 točkami, 12 jih je dodal Mitja Gasparini.

Z novo zmago so si slovenski odbojkarji na stežaj odprli vrata napredovanja v drugi del tekmovanja. Že v soboto ob 17. uri jih čaka obračun z Belgijo.

Fotogalerija tekme Slovenija : Japonska (foto: FIVB)

Fotogalerija
1 / 16

Japonska : Slovenija 1:3  (-20, 22, -20, -13)

Dvorana Nelson Mandela Forum, gledalcev 800, sodnika: Turci (Brazilija), Mezoffy (Madžarska).
Japonska: Otake 1, Fujii, Fukuzawa 10, Yamauchi 5, Yanagida 7, Tsuiki, Koga, Nishida 6, Ishikawa 15, Ri, Fushimi 1, Sekita, Asano, Onodera 4.
Slovenija: Štern, Pajenk 10, Kozamernik 11, Šket 3, Gasparini 12, Pavlović, Vinčić 5, Štalekar, Klobučar, Kovačič, Toman, Ropret, Urnaut 19, Čebulj 9.

Lahko so še boljši "To je seveda velika zmaga, a zdaj moramo razmišljati le o Belgiji, ki nas čaka jutri, in tem, da smo lahko še boljši." | Foto: FIVB "To je seveda velika zmaga, a zdaj moramo razmišljati le o Belgiji, ki nas čaka jutri, in tem, da smo lahko še boljši." Foto: FIVB

"Pred tekmo z Japonsko smo poudarjali, da bomo morali dobro igrati, napadati s servisom, a ko smo prebrali njihovo igro, tveganje pri servisu ni bilo več toliko potrebno. S taktičnimi servisi smo uspešno onemogočali njihovega igralca, nato pa smo dobro oblikovali blok. Igra blok-obramba-protinapad je bila danes na zavidljivi ravni. Za izgubljen drugi niz smo si krivi sami zaradi nekaterih detajlov, ki nam niso šli, ne zaradi dobre igre nasprotnika. Lahko igramo še bolje. To je seveda velika zmaga, a zdaj moramo razmišljati le o Belgiji, ki nas čaka jutri, in tem, da smo lahko še boljši," je po srečanju dejal selektor Slovenije Slobodan Kovač.

Alen Pajenk, ki se je ustavil pri 10 točkah, pa je selektorja dopolnil: "V primerjavi s prvo tekmo smo danes tekmo začeli po željah. To nam je uspelo z močnimi servisi, s katerimi Japoncem nismo dovolili, da bi se razigrali. V drugem nizu smo morda preveč grešili pri servisu in jim poklanjali lahke točke. To je v drugem nizu odločilo v njihovo korist. V tretjem in četrtem smo močno pritisnili in mirno pripeljali do zmage."

Favoriti uspešni

Ob slovensko-japonskem dvoboju je na sporedu še sedem tekem. Favorizirane reprezentance so do zdaj upravičile vlogo favoritinj. Finci so s 3:1 ugnali Kubo, Avstralci z istim rezultatom premagali Kamerun, Nizozemci pa Kitajce.

Še bolj prepričljivo, brez izgubljenega niza so slavili Francozi, Bolgari, Argentinci in Rusi.

Kako do polfinala - pot je dolga in trnova ...

Prvenstvo bo imelo štiri dele. V drugi del se bodo uvrstile najboljše štiri ekipe iz vsake predtekmovalne skupine (16). Te reprezentance bodo sestavile nove štiri skupine s po štirimi ekipami. Iz teh skupin bodo v tretji del (top 6) napredovale zmagovalke in najboljši dve drugouvrščeni ekipi, ki se bodo znova razvrstile v dve skupini po tri. Ko bodo obračunale med sabo, se bosta prvi dve v skupini uvrstili v polfinale.

Skupina A:

 Skupina B:

 Skupina C:

 Skupina D:

Ne spreglejte