Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 9. 2018,
23.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

3

Natisni članek

SP v odbojki 2018 FIVB svetovno prvenstvo 2018 FIVB SP 2018 Slobodan Kovač Firence Dominikanska republika

Sreda, 12. 9. 2018, 23.00

5 let, 7 mesecev

SP v odbojki 2018, 2. tekmovalni dan

Slovenci uspešno prestali krst, Američani boljši od Srbije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

3

Slovenija odbojka | Slovenija na svetovnem prvenstvu lovi prvo zmago. | Foto FIVB

Slovenija na svetovnem prvenstvu lovi prvo zmago.

Foto: FIVB

Slovenski odbojkarji so na svojem krstnem nastopu na svetovnih prvenstvih s 3:1 v nizih premagali Dominikansko republiko. Slovenci so presenetljivo izgubili prvi niz, nato pa se prebudili in po pričakovanjih prišli do zmage in prvih treh točk. Naslednja tekma Slovenije bo petek, ko jih čaka obračun z Japonsko.

Slobodan Kovač1
Sportal Kovač: Fantom sem povedal, da ne bo lahko

Dominikanska republika : Slovenija 1:3 (22, -13, -13, -17)

Dvorana Nelson Mandela Forum, gledalcev 400, sodnika: Al Naama (Katar), Chung (Hongkong).

Dominikanska republika: Tapia 1, Valdez, Contrera 10, Mieses, Lopez 12, Tolentino, Abreu 1, Caceres 7, Mercedes, Romero 6, Paulino 1, Gonzalez, Perez, Cruz 3

Slovenija: Štern, Pajenk 10, Kozamernik 10, Šket, Gasparini 17, Pavlović, Vinčić 7, Štalekar, Klobučar, Kovačič, Toman, Ropret, Urnaut 18, Čebulj 12.

Slovenski selektor Slobodan Kovač je proti Dominikancem začel v klasični postavi. Blokerja sta Alen Pajenk in Jan Kozamernik, podajalec je Dejan Vinčić, na korekciji Mitja Gasparini, za sprejem pa skrbijo Tine Urnaut, Klemen Čebulj in libero Jani Kovačič.

Slovenci so svoj krstni nastop med elito začeli zelo slabo. Slab sprejem, neučinkovit in anemičen napad so pripeljali do tega, da je najslabša reprezentanca na tem turnirju povedla z 1:0 v nizih. Kapetan Urnaut je dosegel šest točk, Gasparini pa v šestih poskusih v napadu le eno.

Fotogalerija s tekme med Slovenijo in Dominikansko republiko:

Fotogalerija
1 / 14

Kovač kljub debaklu v prvem nizu ni menjal postave, verjel je, da bo v drugem nizu bolje. In je bilo. Slovenci so močno pritisnili s servisom, sestavili tudi blok, steklo pa je tudi v napadu. Prednost je le naraščala, na koncu pa so drugi niz dobili s 25:13.

Podobno sliko smo spremljali tudi v tretjem nizu, ki so ga z enakim rezultatom kot drugega dobili naši fantje. Nič drugače pa ni bilo niti v četrtem in prva zgodovinska zmaga Slovenije na svetovnih prvenstvih je tukaj. Najboljši pri Sloveniji je bil z 18 točkami Urnaut, Gasparini jih je prispeval 17, Čebulj pa 12.

Belgijci presenetili Argentino

Na drugi tekmi dneva v skupini A so Belgijci s 3:1 v nizih premagali Argentino in le dokazali, da so nekateri nanjo prehitro pozabili. Ne smemo pozabiti tudi to, da jo po novem vodi prekaljeni Italijan Andrea Anastasi, ki že na prvi tekmi odpravil favoriziranega tekmeca, Julia Velasca in njegovo Argentino.

Bogdan Kotnik
Sportal Drzna napoved slovenskega strokovnjaka: Ne bi bil presenečen, če bi se to zgodilo
Rim
Sportal Led je prebit: Italijani in Bolgari pričakovano do suverene zmage

Francoski korektor Stephen Boyer pri zmagi galskih petelinov dosegel kar 23 točk. | Foto: FIVB Francoski korektor Stephen Boyer pri zmagi galskih petelinov dosegel kar 23 točk. Foto: FIVB

Rusi pohrustali kenguruje, Francozi Kitajce

Drugi tekmovalni dan je z gladko zmago nad Kitajsko odprla Francija, aktualni evropski prvaki in prvi favoriti za končno zmago Rusi so brez izgubljenega niza premagali Avstralijo.

Branilci naslova svetovne krone izpred štirih let Poljak so bili s 3:1 v nizih boljši od Kube, Brazilci so se "ogrevali" proti Egiptu.

V poslastici dneva sta se udarili še ZDA in Srbija. Izbranci Nikole Grbića so že vodili z 2:1 v nizih, a se nepopustljivi Američani niso predali in na koncu osvojili dve točki, Srbi so se morali zadovoljiti z eno. Pri mož ZDA je bil z 19 točkami Aaron Russell.

Kako do polfinala - pot je dolga in trnova ...

Prvenstvo bo imelo štiri dele. V drugi del se bodo uvrstile najboljše štiri ekipe iz vsake predtekmovalne skupine (16). Te reprezentance bodo sestavile nove štiri skupine s štirimi ekipami. Iz teh skupin bodo v tretji del (top 6) napredovale zmagovalke in najboljši dve drugouvrščeni ekipi, ki se bodo znova razvrstile v dve skupini po tri. Ko bodo obračunale med sabo, se bosta prvi dve v skupini uvrstili v polfinale.

Skupina A:

 Skupina B:

 Skupina C:

 Skupina D:

Ne spreglejte