SiolNET. Sportal Odbojka
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenska odbojkarska reprezentanca na EP

0

termometer

slovenska odbojkarska reprezentanca : Iran, liga narodov |  | Foto: Volleyball world
Foto: Volleyball world

Slovenska moška članska odbojkarska reprezentanca je igrala na svojem desetem evropskem prvenstvu. Na zadnjih štirih se je kar trikrat uvrstila v finale in vselej osvojila srebrno odličje. Leta 2021 je v finalu izgubila z Italijani.

slovenska odbojkarska reprezentanca EuroVolley 2021 Sportal Spored evropskega odbojkarskega prvenstva slovenska odbojkarska reprezentanca : Srbija, liga narodov Sportal Tekmovalni sistem evropskega prvenstva

Slovenci so na evropskem prvenstvu prvič nastopili leta 2001, ko so zasedli 12. mesto. Od takrat so zaigrali še na osmih prvenstvih stare celine in bili v zadnjem desetletju vselej pri vrhu.

Leta 2015 so se pod vodstvom Andree Gianija premierno uvrstili v finale in v Sofiji z 0:3 priznali premoč Francozom ter osvojili prvo odličje na evropskem prvenstvu. Leta 2019 so se znova uvrstili v boje za kolajne, na zadnji, finalni stopnički je varovance Alberta Giulianija zaustavila Srbija (3:1).

Tudi dve leti pozneje so Slovenci znova zaigrali v finalu. Po hudem boju v Katovicah so z 2:3 izgubili z Italijani in osvojili še tretje evropsko srebro.

Na jubilejnem desetem evropskem prvenstvu jih vodi romunski strateg Gheorghe Cretu. Za razliko od zadnjega prvenstva stare celine tokrat ne sodelujeta dva standardna še aktivna reprezentanta korektor Tonček Štern in podajalec Dejan Vinčić. Prvi zaradi poškodbe in operacije kolka, drugi po odločitvi Cretuja, ki je ocenil, da njegovo telo ne bi zdržalo naporov prvenstva.

Slovenska reprezentanca na EP:

Sprejemalci: Tine Urnaut (JTEKT Stings, Japonska), Klemen Čebulj (Asseco Resovia, Poljska), Rok Možič (Verona, Italija), Žiga Štern (MKS Šlepsk Malow Suwalki, Poljska), Rok Bračko (OK Merkur Maribor)
Podajalca: Gregor Ropret (Sir Safety Susa Vim Perugia, Italija), Uroš Planinšič (Calcit Volley),
Srednji blokerji: Alen Pajenk (Olympiacos, Grčija), Jan Kozamernik (Itas Trentino, Italija), Sašo Štalekar (Berlin Recycling Volleys, Nemčija), Danijel Koncilja (ACH Volley),
Prosta igralca: Jani Kovačič (ACH Volley), Urban Toman (CS Municipal Arcada Galati, Romunija)
Korektor: Nik Mujanović (Calcit Volley).

 

Strokovni štab

Selektor: Gheorghe Cretu
Pomočnika selektorja: Matteo De Cecco, Zoran Kedačič
Trener za telesno pripravo: Gioele Rosellini
Statistika: Bogdan Szczebak, Mateusz Nykiel
Zdravnik: Mile Majstorović
Fizioterapevt: Pietro Bavutti 
Maser: Žiga Planinc
Vodja reprezentance: Alen Djordjevič

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin