Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 6. 2024,
22.55

Osveženo pred

6 dni, 23 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Gareth Southgate Robert Lewandowski Kasper Hjulmand Kasper Schmeichel David Brekalo Andraž Šporar danska nogometna reprezentanca slovenska nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024

Nedelja, 16. 6. 2024, 22.55

6 dni, 23 ur

Euro 2024, tretji igralni dan (16. junij)

Šešku in Šporarju gol ni bil usojen, za remi zabil Janža. Poraz Srbije.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Euro 2024 Slovenija Danska | Zgodovinski trenutek: po 24 letih Slovenija začenja svoje drugo evropsko prvenstvo. | Foto Reuters

Zgodovinski trenutek: po 24 letih Slovenija začenja svoje drugo evropsko prvenstvo.

Foto: Reuters

Štiriindvajsetletnega čakanja na nastop Slovenije na evropskem nogometnem prvenstvu je konec. Varovanci Matjaža Keka so na tekmi prvega kroga skupine C z Dansko igrali 1:1, potem ko je v drugem polčasu za remi zadel Erik Janža. A Slovenija bi lahko tudi zmagala, saj sta imela Benjamin Šeško (zadel je tudi vratnico) in Andraž Šporar vrsto priložnosti. V slovenski skupini je na večerni tekmi Anglija z 1:0 premagala Srbijo, naslednjega nasprotnika Slovenije. Za uvod v tretji tekmovalni dan je Nizozemska z 2:1 premagala Poljsko (skupina D).

Euro 2024, 1. krog (skupini C in D)

Nedelja, 16. junij:

Euro 2024 Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek: Niste mi verjeli, da so to posebni modeli

Šešku in Šporarju gol ni bil usojen

Christian Eriksen je zadel za 1:0. | Foto: Reuters Christian Eriksen je zadel za 1:0. Foto: Reuters Vrhunec tretjega dne prvenstva je bila druga tekma, ki je potekala na stadionu nemških podprvakov Stuttgarta. Slovenija in Danska sta se do zdaj pomerili šestkrat, na prav vseh tekmah z izjemo kvalifikacijske v Stožicah pa so se veselili Danci. A v slovenskem taboru so bili odločeni, da je čas, da se ta serija konča. Selektor Matjaž Kek je v prvi enajsterici (Oblak, Karničnik, Bijol, Drkušić, Janža, Gnezda Čerin, Stojanović, Elšnik, Mlakar, Šporar in Šeško) presenetil samo z enim imenom, prednost pred Davidom Brekalom je dobil Vanja Drkušić. Danci v prvih 15 minutah Slovencem žoge skoraj niso prepustili (90-odstotna posest), a prvo izvrstno priložnost je imela Slovenija.

Reakcija Timija Maxa Elšnika po prejetem golu. | Foto: Reuters Reakcija Timija Maxa Elšnika po prejetem golu. Foto: Reuters Benjamin Šeško je v 16. minuti z 20 metrov poslal pravi projektil, a je žoga za nekaj milimetrov zletela mimo leve vratnice. Že v naslednjem napadu pa trenutek nezbranosti (nasprotniki so hitro izvajali avt) in po podaji Jonasa Winda je za vodstvo Danske zadel Christian Eriksen. Po prejetem golu je Slovenija vzpostavila ravnotežje na igrišču in imela svoje priložnosti, predvsem Andraž Šporar. Manjkal je samo pravi zaključek. Danska je prvi polčas dobila z 1:0, razmerje v strelih proti golu pa je bilo 8:3.

Tudi v drugem polčasu je imela prvo obetavno priložnost Slovenija. Ob podaji žoge Petra Stojanovića je v kazenskem prostoru padel Šporar. Sodnik je počakal na odločitev sistema VAR, a ni pokazal na belo točko. Dvajset minut pozneje je bilo vroče na obeh straneh. Najprej je Rasmus Hojlund dobil žogo tik pred Janom Oblakom, a jo je slovenski vratar odbil, pri tem pa nesrečno trčil z Jako Bijolom. Sicer se je prijel za trebuh, bil je v bolečinah, a je lahko nadaljeval s tekmo. V naslednjem napadu pa je z boka v kazenski prostor podal Šporar, kot hitri vlak je pritekel Adam Gnezda Čerin in z glavo streljal le za malo mimo desne vratnice.

Slovenija Danska Euro Stuttgart
Sportal Kaj vse se je še dogajalo v Stuttgartu? Vsega je kriv Tadej Pogačar!

Za remi zabil Janža

Navijači so izbruhnili od navdušenja, ko je za 1:1. zadel Erik Janža. | Foto: Reuters Navijači so izbruhnili od navdušenja, ko je za 1:1. zadel Erik Janža. Foto: Reuters

Veselje strelca Erika Janže. | Foto: Reuters Veselje strelca Erika Janže. Foto: Reuters Slovenija je bila iz minute v minuto boljša: v 75. minuti je streljal Šporar, v 76. je Šeško še drugič udaril z 20 metrov in tokrat stresel okvir vrat, v 77. minuti pa je vendarle padel gol! Z roba kazenskega prostora je streljal in zadel Erik Janža. Navijači so izbruhnili od navdušenja, s tribun se je slišalo "kdor ne skače, ni Slovenc". Dve minuti pozneje je imel novo priložnost Šporar, a je žogo poslal visoko prek gola. Andražu in Benjaminu gol na tej tekmi očitno ni bil usojen. Slovenija bi lahko vodila in bi si zmago tudi zaslužila.

Slovenski nogometaši so nosili črne žalne trakove v spomin na  vratarja črnogorske reprezentance Matije Šarkića, ki je v soboto nenadoma umrl star vsega 26 let. 

Slovenski in danski navijači so pripravili pravi spektakel v Stuttgartu:

Fotogalerija
1
 / 22

Euro 2024 Slovenija Danska navijači
Sportal V Stuttgartu slovenske pesmi, navijači na stadionu že tri ure prej #video
Navijači nogomet
Sportal Konec 24-letnega čakanja: od držanja za glavo, grizenja nohtov do veselja #video #foto

Bellingham že v 13. minuti utišal srbske navijače

Jude Bellingham je v 13. minuti z glavo matiral vratarja srbske reprezentance Predraga Rajkovića. | Foto: Reuters Jude Bellingham je v 13. minuti z glavo matiral vratarja srbske reprezentance Predraga Rajkovića. Foto: Reuters

Na večerni tekmi skupine C je Anglija v prvem polčasu zasenčila Srbijo, a si priigrala samo dve resnejši priložnosti za gol. Izkoristila je prvo, ko je v 13. minuti izvrstno podal član Arsenala Bukayo Saka, napadalec zmagovalca lige prvakov madridskega Reala Jude Bellingham pa je zadel z glavo. Po glavnem odmoru so Srbi vendarle bolj odločno krenili v napad. Najlepši priložnosti smo videli 10 minut pred koncem, Harryju Kanu je strel z glavo branil vratar Predrag Rajković, Jordan Pickford pa ustavil močan strel Dušana Vlahovića z roba kazenskega prostora. Tekma, ki bi morala biti derbi dneva, je ponudila res malo atraktivnega nogometa.

Gelsenkirchen
Sportal Pred tekmo visokega tveganja Srbije in Anglije hud spopad #video

Poljaki brez Lewandowskega, a so prvi zadeli

Adam Buksa je zadel po podaji Piotra Zielinskija in Poljska je povedla že v 16. minuti tekme z Nizozemsko. | Foto: Reuters Adam Buksa je zadel po podaji Piotra Zielinskija in Poljska je povedla že v 16. minuti tekme z Nizozemsko. Foto: Reuters Tretji tekmovalni dan na evropskem prvenstvu v Nemčiji so odprli Poljaki in Nizozemci, ki igrajo v skupini D z Avstrijo in Francijo (ti se bodo pomerili na tekmi prvega kroga v ponedeljek zvečer ob 21. uri). Poljska je imela bučno navijaško podporo v Hamburgu, a je bila zaradi poškodbe mišice brez prvega zvezdnika Roberta Lewandowskega. A je vseeno povedla prva, že v 16. minuti, ko je iz kota podal Piotr Zielinski, z glavo pa je natančno meril Adam Buksa. V nadaljevanju polčasa so se Poljaki predvsem branili, Nizozemci pa silovito napadali. Najprej je Virgilu van Dijku branil Wojciech Szczesny, nato je Memphis Depay tresel okvir vrat, v 29. minuti pa je vendarle prišlo do izenačenja. Z roba kazenskega prostora je streljal Cody Gakpo, žoga je ob dotiku enega od branilcev spremenila smer in zletela za hrbet poljskega vratarja. V prvem polčasu je imela Nizozemska žogo 66 odstotkov igralnega časa, proti golu je streljala kar 13-krat (štirikrat znotraj okvira vrat), a je ostalo pri 1:1. V zaključku sta imela dve lepi priložnosti še Gakpo in Depay.

Cody Gakpo je sredi prvega polčasa poskrbel za izenačenje na tekmi skupine D. | Foto: Reuters Cody Gakpo je sredi prvega polčasa poskrbel za izenačenje na tekmi skupine D. Foto: Reuters

Poljski navijači. | Foto: Reuters Poljski navijači. Foto: Reuters V drugem polčasu se je terenska premoč Nizozemske nadaljevala, a niso in niso mogli zadeti. Xavi Simons je v 54. minuti zatresel okvir vrat, v 65. je Denzel Dumfries streljal za las mimo leve vratnice, pet minut pozneje pa mu je Szczesny branil strel z neposredne bližine. Vmes je imela eno priložnost tudi Poljska, a je bil po strelu Jakuba Kiwiorja na pravem mestu Bart Verbruggen. V 83. minuti pa je obramba Poljske le klonila. Le dve minuti po vstopu v igro je zadel Wout Weghorst. Podaja Nathana Akeja je bila tako natančna, da je enostavno moral zadeti in Nizozemska je vendarle prišla do zaslužene zmage z 2:1.

Timi Max Elšnik
Sportal Timi Max Elšnik: Tisto minuto in pol ti stojijo kocine pokonci

Lestvice:

#Srčnišal NZS

Na evropskem prvenstvu v nogometu, ki bo do 14. julija potekalo v Nemčiji, bo v živo navijalo ogromno slovenskih navijačev. Telekom Slovenije, ki je za vse svoje mobilne naročnike, ki bodo navijali v Nemčiji, pripravil brezplačen in neomejen mobilni prenos podatkov, se je pridružil dobrodelni kampanji #srčnišal Nogometne zveze Slovenije in z nakupom tisoč navijaških srčnih šalov prispeval za plačilo športnih vadnin in opreme otrokom iz socialno šibkejših okolij ter podporo Specialni olimpijadi Slovenije.

Danska Slovenija Navijači
Sportal Danski navijači: Slovenci, pripravite se, da boste drugi. Tako kot na Tour de France!
Christian Eriksen
Sportal Pred tremi leti šokiral svet, zdaj ga čaka čustvena tekma s Slovenijo
Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek v Stuttgartu že presenetil Evropo
Ne spreglejte