Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 6. 2024,
16.15

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,06

Natisni članek

navijači Nejc Vidmar Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024

Nedelja, 16. 6. 2024, 16.15

1 teden, 2 dneva

Pred prvo tekmo Slovenija na Euru 2024

V Stuttgartu slovenske pesmi, navijači na stadionu že tri ure prej #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,06

"V dolini tihi je vasica mala …" odmeva po ulicah Stuttgarta, kjer slovenska nogometna reprezentanca igra uvodno tekmo evropskega prvenstva proti Danski. Že res, da je bilo Dancev nekaj več, a so bili Slovenci glasnejši. Poglejte v videoposnetkih! Prvi slovenski navijači so na Stuttgart Areno prišli že tri ure pred tekmo, prvo tekmo slovenske nogometne reprezentance na evropskih prvenstvih po dolgih 24 letih.

Euro 2024 Slovenija Danska
Sportal Šešku in Šporarju gol ni bil usojen, za remi zabil Janža. Poraz Srbije.

Slovenci v središču mesta. | Foto: Guliverimage Slovenci v središču mesta. Foto: Guliverimage V Stuttgartu, na nogometnem evropskem nogometnem je bilo vroče že opoldne, ko se je približevala tekma med Slovenijo in Dansko (18.00). Tekom dneva so se navijači zbirali v središču mesta, na trgu Schlossplatz. Sicer so nekoliko prevladovali danski navijači, saj jih je prišlo okrog 20 tisoč, a to še ne pomeni, da se slovenskih navijačev ni slišalo. Zbralo naj bi se jih skoraj 15.000. Na trgih in ulicah je bilo tako zelo veselo in glasno, prvi pa so se že tri ure pred prvim sodnikovim žvižgom začeli zbirati na stadionu Stuttgart Arena, ki je nedaleč od tovarne Mercedesovih avtomobilov.

Slovenski navijači na stadionu in v središču Stuttgarta: 

Fotogalerija
1
 / 22

Kaj napovedujejo navijači iz Ljubljane?

Rok Plestenjak, naš novinarski kolega, ki poroča z evropskega prvenstva, je v mestu poklepetal z navijači iz Ljubljane. In kakšen rezultat napovedujejo oni?

Varovanci Matjaža Keka so se z Dansko že dvakrat merili v kvalifikacijah. Izkupiček sta bila remi v Stožicah in poraz na Danskem, a v moštvu poudarjajo, da je bila tista tekma drugačna od te, ki jih čaka v Stuttgartu. Srečali smo tudi nekdanjega reprezentanta in kapetana Olimpije Nejca Vidmarja. Zaupal nam je, da ima glede tekme z Dansko dober občutek.

Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek v Stuttgartu že presenetil Evropo

Več tisoč Slovencev tekmo spremlja v mestu

Prvi navijači na stadionu. | Foto: Reuters Prvi navijači na stadionu. Foto: Reuters "Že dolgo smo vedeli, da bo večina dogodkov za slovenske navijače potekala v Münchnu, tam jih tudi največ pričakujemo, ampak se nam je zdelo škoda, da v Stuttgartu ne bi organizirali prav ničesar, saj naj bi poleg tistih 10.000 Slovencev, ki bodo na stadionu, sem prišlo do 15.000 slovenskih navijačev, ki bodo tekmo spremljali v mestu," je za STA pojasnila Mateja Vodiškar. Nekdanja novinarka, zdaj raziskovalka na univerzi Hohenheim, je v Stuttgartu v vlogi koordinatorke slovenskih društev v Nemčiji, soorganizirala je tudi posebno druženje za slovenske navijače v bližini uradne navijaške cone. "V soboto nas je bilo čez dan še malo strah, ker je bil Stuttgart poln danskih in hrvaških navijačev, proti večeru pa smo Slovenci pokazali pravi obraz. Krasno vzdušje je, obuja lepe spomine, saj je podobno, kot ko smo leta 2000 organizirali druženje v Amsterdamu."

Poglejte, kako so Slovenci in Danci prepevali v Stuttgartu:

Predvsem v uradni coni je bilo precej Slovencev (bilo naj bi jih blizu 15.000), so pa nemški sosedi Danci bolj vpadljivi v svojih rdečih dresih in so tudi prednjačili po številu - kot se v Nemčiji spodobi, tudi dodobra založeni s pivom, a pri obojih je bila žeja še najmanjša skrb.

Timi Max Elšnik
Sportal Timi Max Elšnik: Tisto minuto in pol ti stojijo kocine pokonci
Nedim Bajrami
Sportal Že v uvodnih dveh dneh so padali rekordi
Slovenija EP 2000 Karić
Sportal Legendarnega Slovenca še preganjajo nočne more, a ...
Ne spreglejte