Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
16. 6. 2024,
4.00

Osveženo pred

6 dni, 18 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

Natisni članek

danska nogometna reprezentanca Amir Karić slovenska nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024

Nedelja, 16. 6. 2024, 4.00

6 dni, 18 ur

Amir Karić o srečanju Slovenija – Danska

Legendarnega Slovenca še preganjajo nočne more, a ...

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

Od našega poročevalca

Slovenija EP 2000 Karić | Amir Karić je eden izmed nogometašev, brez katerih si na začetku stoletja ni bilo moč zamisliti najmočnejše zasedbe zlate Katančeve generacije. | Foto Guliverimage

Amir Karić je eden izmed nogometašev, brez katerih si na začetku stoletja ni bilo moč zamisliti najmočnejše zasedbe zlate Katančeve generacije.

Foto: Guliverimage

Če se bo ponovila zgodovina, bo danes, ko se bosta v Stuttgartu na evropskem prvenstvu pomerili Slovenija in Danska, dramatično do zadnje sekunde. Ko je namreč Slovenija prvič nastopila na Euru 2000, je poskrbela za eno najbolj infarktnih srečanj v zgodovini tekmovanja. Ob igralcu več je zapravila vodstvo s 3:0 proti ZR Jugoslaviji. Teh črnih šest minut še vedno preganja Slovence. O tem nam je več povedal Amir Karić, član takratne zlate Katančeve generacije, ki bo danes navijal za Kekovo zasedbo, da prekriža načrte Danski.

Euro 2024 Slovenija Danjska Erik Janža
Sportal Šešku in Šporarju gol ni bil usojen, za remi zabil Janža. Poraz Srbije.

"Prvič je vselej prvič," nam je zatrdil Amir Karić, legendarni slovenski nogometaš, ki je nekoč slovel po nepopustljivosti, borbenosti in imenitnih pobegih po krilnih položajih, od koder je znal hraniti slovenske napadalce z dovršenimi predložki. Tako kot je njegova zlata Katančeva generacija debitirala na Euru 2000 z nepozabnim trilerjem v Charleroiju (3:3), ki si je prislužil naziv najbolj infarktne tekme slovenske reprezentance vseh časov, bodo izbranci Matjaža Keka vse življenje pomnili prizore s srečanja v Stuttgartu, prvega, ki so ga odigrali pred takšno kuliso in na tako pomembnem tekmovanju.

Slovenija je prvo tekmo na evropskem prvenstvu odigrala pred dobrimi 24 leti proti ZR Jugoslaviji. | Foto: Guliverimage Slovenija je prvo tekmo na evropskem prvenstvu odigrala pred dobrimi 24 leti proti ZR Jugoslaviji. Foto: Guliverimage

"To je le Euro. Saj so fantje odigrali že ogromno velikih tekem, a je nekaj igrati Euro, drugo pa preostale pokale ali prvenstva," sporoča izkušeni Velenjčan, ki je v državnem dresu zbral 64 nastopov in prispeval en zadetek.

Najbolj je bolel spodrsljaj doma s Hrvati

Leta 2003 je Slovenija v play-offu kvalifikacij za Euro 2004 izpadla proti Hrvaški. V Zagrebu je remizirala z 1:1, doma pa, čeprav je imela večino drugega polčasa igralca več, izgubila z 0:1. | Foto: Reuters Leta 2003 je Slovenija v play-offu kvalifikacij za Euro 2004 izpadla proti Hrvaški. V Zagrebu je remizirala z 1:1, doma pa, čeprav je imela večino drugega polčasa igralca več, izgubila z 0:1. Foto: Reuters Kar zadeva njegovo premiero na velikem evropskem odru, jo bo pomnil tudi po nočnih morah. Po spominu na šest črnih minut, v katerih so prejeli kar tri zadetke. In to z igralcem več. Takrat so ostali brez zmage nad "nekdanjimi brati" iz ZR Jugoslavije.

"Vedno bo bolela takšna tekma reprezentance. Pa ne le ta. Najbolj je bolel spodrsljaj s Hrvati doma tri leta pozneje, ko se nismo uvrstili na Euro 2004 (poraz z 0:1 na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij, op. p.). To najbolj boli. Vse ostalo bomo že preživeli," nam je povedal nekdanji branilec Katančeve čete, ki je pred 24 leti sicer sijal od ponosa.

"Uvrstili smo se na tekmovanje, teh spominov nam ne more nihče vzeti. Tekmo v Charleroiju so nenazadnje proglasili za najlepšo na prvenstvu. Včasih se spomniš, kaj vse bi še lahko naredil, a se nima smisla s tem obremenjevati. Dali smo vse od sebe, nobenega nismo razočarali. Verjamem, da bo tako tudi tokrat. Da Slovenija na Euru 2024 ne bo razočarala nikogar. Tudi glede točk. Da bo lahko prišla domov z dvignjeno glavo, kot smo mi," želi Kekovi zasedbi veliko sreče na tekmah z Dansko, Srbijo in Anglijo.

Želel si je ogledati spektakel v Münchnu, a ni dobil vstopnice

Slovenska reprezentanca se bo danes ob 18. uri na Euru 2024 pomerila proti Danski. | Foto: www.alesfevzer.com Slovenska reprezentanca se bo danes ob 18. uri na Euru 2024 pomerila proti Danski. Foto: www.alesfevzer.com "Danci nas bodo spoštovali, saj se zavedajo, kako kakovostni smo. Srčno upam, da bo Slovenija odigrala dobro. Dober začetek v tej skupini bi pomenila že točka. Fantje so tega sposobni. Sposobni so presenetiti marsikoga na tem prvenstvu. Za začetek Dansko. Mi smo imeli v naših časih vedno težave s Skandinavci. Ne vem, ali smo kdaj proti njim sploh osvojili kakšno točko. Čas je, da se to malce spremeni," je prepričan, da bi se lahko danes v Stuttgartu pisala zgodovina. Podobno velja tudi za 20. junij, ko se bosta na Bavarskem pomerili Slovenija in Srbija.

"To tekmo sem si želel ogledati v živo, a žal nisem bil izžreban med dobitniki vstopnic. Dvoboji proti ekipam iz bivše Jugoslavije so bili vedno napeti. Na tesno. Tudi s Hrvaško smo imeli ogromno bojev, napetih tekem, ki smo jih izgubili po manjših napakah. Tako kot tudi s Srbi. Tekma v Münchnu bo fantastična, veliko bo občinstva, užitek jo bo gledati," napoveduje, kako bo doma stiskal pesti za Kekovo četo.

Slovenija se bo s Srbijo pomerila 20. junija na Bavarskem. Zadnja medsebojna tekma se je leta 2022 končala brez zmagovalca (2:2 v Ljubljani). | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenija se bo s Srbijo pomerila 20. junija na Bavarskem. Zadnja medsebojna tekma se je leta 2022 končala brez zmagovalca (2:2 v Ljubljani). Foto: Grega Valančič/Sportida

"Tudi Srbijo lahko presenetimo. Pa tudi Anglijo," opozarja, kako je žoga okrogla in na Euru ni več slabih reprezentanc. "Oblak in Šeško sta lepa garancija, ekipa pa je vrhunska in kolegionalna, igralci so v dobrih klubih, velik plus za selektorja pa je, da je spravil miselnost igralcev na to raven. Da igrajo eden za drugega. V tem smo v prednosti pred Srbi in še kom drugim."

Ekipa diha skupaj, kar je ključnega pomena

Matjaž Kek bo danes postal drugi slovenski selektor, ki je vodil Slovenijo na Euru. Prvi je postal leta 2000 Srečko Katanec. | Foto: www.alesfevzer.com Matjaž Kek bo danes postal drugi slovenski selektor, ki je vodil Slovenijo na Euru. Prvi je postal leta 2000 Srečko Katanec. Foto: www.alesfevzer.com Kar se tiče današnje tekme, napoveduje previdno srečanje, na katerem se mreža ne bo velikokrat zatresla. "Pričakujem minimalno zmago enih ali drugih. Ne bo veliko zadetkov. Obe obrambi se zavedata, kaj pomeni prva tekma," v bistvu ne bi imel nič proti, če bi se dvoboj razpletel brez zmagovalca. "To bi bilo dobro izhodišče za naprej" in bi se tako Slovenija še približala velikemu cilju, preboju med 16 najboljših. Verjame, da je tega pod vodstvom Matjaža Keka zmožna.

"Je izkušen trener. To reprezentanco je spravil do visoke ravni, predvsem pa je pomembno, da ekipa diha skupaj, kar je ključnega pomena za tako tekmovanje. Prepričan sem, da fantje še niso rekli zadnje besede," se dobro zaveda, kako pomembna je dobra kemija v moštvu. Tista, ki jo je občutil leta 2000 v Beneluksu, je bila izjemna. Takrat je z njimi dihala vsa Slovenija.

Katančeva zlata generacija je na Euru 2000 na treh tekmah osvojila dve točki, Zlatko Zahović pa se je podpisal pod kar tri zadetke. | Foto: Guliverimage Katančeva zlata generacija je na Euru 2000 na treh tekmah osvojila dve točki, Zlatko Zahović pa se je podpisal pod kar tri zadetke. Foto: Guliverimage

Čeprav se poraja občutek, da je bila pred 24 leti evforija še večja kot danes, Karić ne čuti veliko razlik: "Vedno ko si nekje prvič, vlada velika evforija. A tudi zdaj se vidi po številu prodanih vstopnicah ali pa po sprejemu slovenske delegacije na letališču, nad katerim sem bil lepo presenečen. Vidi se, da je celotna Evropa evforična zaradi Eura. In ti fantje si zaslužijo vso pozornost. Močno bom navijal zanje," jim želi, da bi začeli evropsko prvenstvo na najboljši možen način.

Lamine Yamal, Dani Carvajal - Španija : Hrvaška Euro
Sportal Katastrofa Hrvatov za uvod v Euro, Yamal in Bajrami nova rekorderja
Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek v Stuttgartu že presenetil Evropo
Christian Eriksen
Sportal Pred tremi leti šokiral svet, zdaj ga čaka čustvena tekma s Slovenijo
Danska Slovenija Navijači
Sportal Danski navijači: Slovenci, pripravite se, da boste drugi. Tako kot na Tour de France!
slovenska nogometna reprezentanca
Trendi Lepotice, ki jih ljubijo slovenski nogometaši
Portugalska Ronaldo Euro 2024
Sportal Kaos na treningu Portugalske, proti Ronaldu steklo več kot deset ljudi #video
RB Leipzig Benjamin Šeško
Sportal Noro, v kakšni druščini se je znašel Šeško!
David Brekalo
Sportal Čudovita gesta šolarjev v Ljubljani odmeva tudi v Nemčiji #video
Kasper Schmeichel
Sportal Danski velikan pred tekmo leta popihal na dušo Janu Oblaku
Stuttgart Mercedesov muzej
Sportal Pred tekmo Slovenija - Danska še v muzej srebrnih puščic #video
Andraž Šporar
Sportal Andraž Šporar razkril sanjski scenarij, ki bi spravil Slovenijo v ekstazo
Jasmin Kurtić
Sportal Jasmin Kurtić: Star sem 35 let, ampak menim, da nisi nikoli prestar, da bi živel svoje sanje
Ne spreglejte