Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
14. 6. 2024,
12.44

Osveženo pred

6 dni, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Petar Stojanović Josip Iličić Euro 2024 Euro 2024 slovenska nogometna reprezentanca Jasmin Kurtić

Petek, 14. 6. 2024, 12.44

6 dni, 1 ura

Jasmin Kurtić

Jasmin Kurtić: Star sem 35 let, ampak menim, da nisi nikoli prestar, da bi živel svoje sanje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Od našega poročevalca

Jasmin Kurtić | Jasmin Kurtić je za slovensko reprezentanco zbral že 91 nastopov. | Foto www.alesfevzer.com

Jasmin Kurtić je za slovensko reprezentanco zbral že 91 nastopov.

Foto: www.alesfevzer.com

Reprezentančna pot Jasmina Kurtića traja že dolgo desetletje. Na njej je zbral kar 91 nastopov, izkusil nemalo razočaranj, ko se je že spogledoval z velikim tekmovanjem, a nato s Slovenijo ostal pred zaprtimi vrati. Letos pa živi sanje. Pri 35 letih je v Nemčiji dočakal vrhunec kariere.

Euro 2024 prva tekma Nemčija Škotska Niclas Füllkrug
Sportal Brez milosti: elf s petardo, en gol dali še za Škotsko

Srčni Belokranjec je dobra duša slačilnice. Je vzornik številnim mlajšim soigralcem in se zaveda, da se obdobje, ko predstavlja vlogo prvokategornika na zelenici, nezadržno bliža koncu, a skuša ekipi pomagati tudi drugače. Tako, da jih spodbuja, spravlja v dobro voljo in drži pokonci tudi takrat, ko je najtežje. Na svoji poti je doživel kar nekaj takšnih trenutkov, zato dobro ve, da ne smeš nikoli obupati. Po vsakem dežju posije sonce. To se je zgodilo tudi slovenski reprezentanci, saj se je po 14 sušnih letih uvrstila na veliko tekmovanje. Prvič tudi z Jasminom Kurtićem, slovenskim reprezentantom z največjim številom nastopov na Euru 2024.

"V moji reprezentančni karieri je bilo veliko negativnih trenutkov, ko smo bili blizu, a vseeno daleč (velikemu tekmovanju, op. p.). Za to, da sem lahko tukaj, se moram zagotovo zahvaliti tistim, ki so verjeli vame. Ves čas sem bil del te reprezentance, kar mi je v ponos. Zahvaliti pa se moram tudi sebi, da nisem nikoli odnehal, ampak trdo delal. Danes tako živim svoje stanje. Star sem 35 let, ampak menim, da nikoli nisi prestar, da bi živel svoje sanje," poudarja nogometaš, ki že več kot desetletje vztraja v tujini, pri čemer je večino časa podaril klubom na Apeninskem polotoku.

Zahvala tudi tistim, ki jih ni tukaj

Jasmin Kurtić | Foto: R. P. Foto: R. P. Tudi zdaj nosi dres drugoligaša Südtirola. Selektor Matjaž Kek mu še vedno zaupa. Zaupal mu je tudi takrat, ko so ga pestile zdravstvene težave, a se je zavedal, kaj prinaša njegova podoba slačilnici. Nenazadnje je že dolga leta prvi didžej izbrane vrste. Soigralci ga obožujejo, sam pa jim daje posrečen zgled za to, kakšna mora biti dinamika med šalo in resnostjo dela v reprezentanci. "Ko se zjutraj zbudim, hočem, da so vsi fantje dobre volje. Da je vzdušje pozitivno. V Nemčijo nismo prišli kot turisti. To priložnost moramo maksimalno izkoristiti. Tako, kot smo jo do zdaj," verjame, da bi lahko Slovenija v skupini C pokvarila načrte marsikateremu favoritu.

Nastop na Euru doživlja zelo čustveno. "Čutim ponos in čast. Tudi tisti igralci, ki niso zraven, si zaslužijo pohvale za vse, kar so naredili. Na nek način so nas spodbujali, da smo dali nekaj več in da smo zdaj tukaj, kjer smo," se zahvaljuje vsem, ki jih je moral Matjaž Kek v zadnjem trenutku prečrtati in se niso znašli na končnem seznamu potnikov na Euro.

"Dobro vemo, kdo je Josip Iličić"

Josip Iličić je zadel v polno proti Armeniji po asistenci Petra Stojanovića. | Foto: www.alesfevzer.com Josip Iličić je zadel v polno proti Armeniji po asistenci Petra Stojanovića. Foto: www.alesfevzer.com Zdaj, ko se je izbrani vrsti pridružil še njegov dolgoletni prijatelj Josip Iličić, ki je še starejši od njega, je njegova sreča še večja. "Jojo je imel neko 'pripravljalno obdobje', če se lahko izrazim v navednicah, da bi se vrnil nazaj. Dobro se je pripravil. Zdaj je z nami. Ni nekdo, ki ga ne bi poznali. Dobro vemo, kdo je, kaj je, kaj je naredil in kaj prestal. Vsi smo ga sprejeli z odprtimi rokami, spet je dobrodošel nazaj," je Jasmin Kurtić v Wuppertalu spregovoril tudi o povratniku Iličiću, ki ga obožuje tudi Petar Stojanović.

Na nedavni prijateljski tekmi z Armenijo sta odlično sodelovala na desni strani in sodelovala tudi pri zadetku Iličića za zmago z 2:1. "Vsi vemo, da je Iličić vrhunski igralec. V teh dveh prijateljskih tekmah (proti Armeniji in Bolgariji, op. p.) je pokazal, kaj lahko še doda tej reprezentanci, ki je že, lahko rečemo, uigrana. S takšnim igralcem ni težko igrati. Vesel sem, da se je vrnil, da je pripravljen in nam lahko pomaga na Euru," se spominja tudi prigod izpred let, ko je igral še bližje svojim vratom in se bolj posvečal nalogam desnega bočnega branilca. Takrat je prihajal za hrbet Iličiću, ta pa mu je znal podati vrhunsko žogo v napad. Zdaj je malce drugače. Zdaj je Stojanović bližje vratom tekmeca, s tem pa je postal eno najmočnejših slovenskih orožij pri graditvi napadov.

Franc Jože Markelj
Sportal Pred 60 leti z mamo zapustila Slovenijo, zdaj v Nemčiji sijeta od sreče
Gus Hully
Sportal Zbral 24 pločevink piva, iz vseh držav udeleženk EP
Šeško Poulsen
Sportal Danski as, ki doživlja Benjamina Šeška kot mlajšega brata
Petar Stojanović in Maja Čižmar
Sportal Petar Stojanović razblinil vse dvome
 
Ne spreglejte