SiolNET. Sportal Naj planinska koča
1,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vpliv "korone" na delo gorskih vodnikov je ogromen, če ne kar katastrofalen

1,80

termometer

Peter Jeromel gorski vodnik
Gorski vodnik Peter Jeromel iz Združenja gorskih vodnikov Slovenije meni, da je upad zanimanja tujih gostov za gorsko vodenje v primerjavi s preteklima sezonama vsaj 80-odstoten. Foto: osebni arhiv

Tako kot turistični vodniki tudi gorski vodniki, v večjem delu vezani na goste iz tujine, v času pandemije novega koronavirusa doživljajo težko obdobje. "Praktično čez noč se nam je ustavilo delo, tako doma kot v tujini," poudarja Peter Jeromel, gorski vodnik z mednarodno licenco IFMGA, ki omogoča tudi vodenje po tujih gorstvih. V Združenju gorskih vodnikov Slovenije iščejo rešitve ...

Združenje gorskih vodnikov Slovenije združuje več kot 80 gorskih vodnikov. Od tega jih okrog 50 gorsko vodništvo opravlja kot občasno dejavnost ali kot zaposlitev za poln delovni čas.

Delo se je ustavilo dobesedno čez noč

"Tako kot vsi delavci na področju turizma in izobraževanja tudi poklicni gorski vodniki zelo čutimo posledice pandemije. Skoraj čez noč se nam je ustavilo delo, tako doma kot v tujini," drastično spremembo pri zanimanju za storitve gorskih vodnikov opisuje gorski vodnik z licenco IFMGA Peter Jeromel.

Mitja Šorn Sportal Na Triglav je peljal že skoraj 600 ljudi, nekatere tudi za roko čez greben #intervju #video

Pravi, da se je število tujih in domačih gostov drastično zmanjšalo že takoj na koncu koledarske zime, ko imajo gorski vodniki običajno veliko dela z vodenjem turnega smučanja tako doma kot v tujini, trend pa se je nadaljeval skozi vso pomlad in se nadaljuje tudi v poletje.

Peter Jeromel gorski vodnik Foto: osebni arhiv

Vsaj 80-odstotni upad tujih gostov

"Z gotovostjo lahko trdimo, da je upad tujih gostov vsaj 80-odstoten v primerjavi s preteklima dvema letoma," meni Jeromel. Tudi drugje ni nič drugače.

"Tisti, ki precej svojega dela opravljamo tudi v tujini s tujimi gosti, prav tako opažamo odpovedi rezervacij tako agencij kot tudi posameznikov, tako da lahko rečemo, da je vpliv pandemije na naše delo ogromen, če že ne katastrofalen.

Posledice pandemije občutimo tako doma kot v tujini, doma tako, da pri nas ta trenutek ni veliko tujih gostov, posebej Angležev, Američanov ter preostalih gostov, ki v Slovenijo pripotujejo iz bolj oddaljenih držav. V tujini pa agencije ali podjetja, za katera delamo, prav tako nimajo veliko povpraševanja, zato tudi ne potrebujejo naših storitev."

Marija Štremfelj Sportal Ljudi vodi tja, kamor sami ne zmorejo, ne upajo ali ne znajo, si pa želijo #video

Peter Jeromel gorski vodnik Foto: osebni arhiv Vlaganje v promocijo dela vodnikov se bo pokazalo jeseni

Pri Združenju gorskih vodnikov si prizadevajo, da bi upadanje zanimanja za njihove storitve vendarle zaustavili ali celo obrnili v pozitivno smer.

"Pri Združenju in posamezniki vlagamo precej časa in sredstev v reklamo in oglaševanje, da se približamo domačim gostom in pri njih vzbudimo več zanimanja za naše storitve. Ali bo to kaj pripomoglo k izboljšanju trenutnega položaja, se bo videlo jeseni, ko se konča glavna turistična sezona.

Stanje se trenutno malenkostno izboljšuje, vendar je dela še vedno zgolj od 15 do 25 odstotkov, če ga primerjamo s prejšnjimi leti," meni sogovornik iz Združenja, kjer že od vsega začetka pandemije budno spremljajo razmere in svojim članom ponujajo pomoč v okviru zmožnosti združenja.

"Tako smo na primer svojim članom posredovali navodila, kako se prijaviti za državno denarno pomoč, izdelali smo Priporočila, kako delati v času pandemije in kakšne ukrepe je treba izvajati, pripravili smo več promocijskih akcij, tudi junijska številka Planinskega vestnika je bila posvečena gorskemu vodništvu, posneli smo promocijski film, ki bo kmalu dokončan, izdelali smo oglasne plakate in podobno, vse to z namenom čim bolj pomagati našim članom v teh nepredvidenih razmerah."

Vodniki so vajeni prilaganja različnim razmeram

Jeromen napoveduje, da bo obdobje novega koronavirusa tako kot naša vsakdanja življenja spremenilo tudi njihovo delo.

"Spoznavamo, kako ranljivo je naše področje dela, tudi turizma, ter medsebojnih odnosov. Koliko bo omejitev in kakšne bodo, bo pokazala prihodnost.

Gorski vodniki moramo biti pri svojem delu prilagodljivi, znati se moramo odzvati na vse razmere, ki se lahko pojavijo v nepredvidljivem in zahtevnem gorskem svetu, zato mislim, da se bomo lahko prilagodili na morebitne omejitve in spremembe, saj je to v naravi našega dela," ohranja optimizem Jeromel.

Kaj delajo gorski vodniki, če ni klasičnega dela zanje?

"Počnemo vse, kar trenutno sploh lahko – ponujamo možnost izposoje koles in plezalne opreme, organiziramo tečaje plezanja po feratah," nam je povedal gorski vodnik in reševalec Gregor Kofler iz agencije Kofler Sports v Mojstrani, kjer v primerjavi z lansko sezono beležijo kar 95-odstotni upad tujih gostov.

Gregor Kofler Sportal Slovenci, ki so odraščali s planinstvom zlahka na Triglav, kaj pa tujci? #intervju
Ker so njihove stranke letos skoraj izključno Slovenci, iščejo možnosti, kako jim stopiti naproti. Tako ponujajo kombi prevoze, pripravljajo pa tudi gorskokolesarski kamp in razmišljajo o možnosti organiziranja trekinga za slovenske ljubitelje narave.

Preberite še:

Marjan Zupančič Sportal Marjan Zupančič napada rekord Slovenske planinske poti. Že tretjič! Mu bo uspelo? Naj planinska koča 2020 Sportal Naj koča 2020: Glasovanje je zaključeno trig Sportal Triglav pobelil sneg. Če se odpravljate tja, pozor pri izbiri poti. Veli Badin, kraški rob Sportal Fascinantne pečine na Krasu, ki vas ne bodo pustile ravnodušnih #video #foto Alpe Adria Karavanke Karawanken Novice Čezmejno sodelovanje na zahodnem delu Karavank obogatilo turistično ponudbo GRS Sportal Zanimiva ugotovitev: Gore so postale drugo morje Aljažev stolp Triglav Sportal Se odpravljate na Triglav? Potem morate nujno prebrati tole. #video Rifter. Taborniški dom na Šiji. Sportal Življenje oskrbnika planinske koče: gorska pravljica nad Tržičem Dolga njiva večerja pod zvezdami Sportal Večerja pod zvezdami, kakršne v slovenskih gorah še ni bilo #video Gora Triglav Sportal "Ne nosimo otroka v nahrbtniku na Triglav, ampak raje izberimo lažje dosegljive cilje" #video Ana Čufer tamb Sportal Nov rekord v slovenskih gorah: na Triglav in nazaj v manj kot treh urah! #video Stol Sportal Slikovita pokrajina, ki vas bo pustila odprtih ust #foto Prenova koče Frischaufov dom Okrešelj Sportal Poglejte, kaj je ostalo od uničujočega požara na Okrešlju in kaj je zraslo ob pogorišču #video Trupejevo poldne Sportal Iščete idejo za fotogenično turo? Trupejevo poldne vam bo pisano na kožo. #foto Kocbekov dom na Korošici Sportal Na Korošici ni več samo pogorišče #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin