SiolNET. Sportal Naj planinska koča
5,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Se odpravljate na Triglav? Potem morate nujno prebrati tole. #video

5,36

termometer

Aljažev stolp Triglav
Foto: Matevž Lenarčič (www.slovenia.info)

Na območju Triglavskega pogorja bodo v prihodnjih dneh potekala nujna vzdrževalna dela. Zaprte bodo planinska pot čez Plemenice oz. Bambergova pot, pot od Planike pod Triglavom do Malega Triglava ter pot od Planike do Triglavske škrbine, zato v izogib nevarnosti raje izberite alternative.

Gora Triglav Sportal "Ne nosimo otroka v nahrbtniku na Triglav, ampak raje izberimo lažje dosegljive cilje" #video

Pot na Triglav čez Plemenice ali Bambergova pot – gre za pot, ki so jo slovenski planinci izbrali za naj planinsko pot letošnjega leta – bo zaradi obnove zaprta med 18. in 25. julijem.

Na planinski poti na Triglav čez Plemenice bodo do 25. julija potekala nujna vzdrževalna dela, zato bo pot, ki so jo slovenski ljubitelji gora izbrali za naj planinsko pot tega leta, med 18. in 25. julijem zaprta. Na planinski poti na Triglav čez Plemenice bodo do 25. julija potekala nujna vzdrževalna dela, zato bo pot, ki so jo slovenski ljubitelji gora izbrali za naj planinsko pot tega leta, med 18. in 25. julijem zaprta. Foto: Irena Mušič Habjan

Za nujna vzdrževalna dela na zelo zahtevnem odseku poti na Triglav prek Plemenic (Bambergova pot) Luknja–Zaplanja, ki je primerna zgolj za izkušene planince, bodo poskrbeli markacisti iz Planinskega društva Ptuj, za finančno podporo pa Zavarovalnica Triglav, ki je v okviru vseslovenskega projekta Očistimo naše gore, pobudnik izbora naj planinska pot.

zapora

Po besedah Uroša Vidoviča iz omenjenega društva, ki že vse od leta 1994 skrbi za urejenost te poti, njeno vzdrževanje društvu predstavlja velik izziv, ki pa se zaradi podnebnih sprememb še stopnjuje.

"Vse več je skalnih podorov in krušenja skal, zato moramo poleg rednega obnavljanja markacij obvezno čistiti zapadlo kamenje in nadzirati morebitne poškodbe kovinskih varoval. Obnovitvena dela na poti, ki je bila nazadnje obnovljena pred več kot 25 leti, so tako nujno potrebna, da bo trasa številnim domačim in tujim obiskovalcem gora še naprej zagotavljala varen vzpon čez Plemenice na Triglav.

zap Foto: Facebook

Drugi mogoči pristopi na Triglav:

  • od Koče na Doliču prek Triglavske škrbine,
  • Kredarica-Triglav,
  • Dom Planika-Triglav (po 20. 7. 2020).

Zaprti bosta tudi planinska pot od Planike pod Triglavom do Malega Triglava in pot od Planike do Triglavske škrbine. Nujna vzdrževalna dela bodo markacisti PD Gorje opravljali med 16. in 20. julijem.

zapora

Drugi mogoči pristopi na Triglav:

  • od Koče na Doliču prek Triglavske škrbine,
  • od Kredarici čez Mali Triglav.

Na Planinski zvezi Slovenije planince pozivajo, naj dosledno upoštevajo zaporo in se v tem obdobju ne podajajo na omenjene poti, saj bi lahko resno ogrozili svojo varnost in varnost markacistov.

Preberite še:

Jure Pečak Sportal Markacisti: fantje in dekleta, ki v svojem prostem času skrbijo za planinske poti? #video Frischaufov dom na Okrešlju Sportal Preveč planinskih koč je že zgorelo, to bi lahko rešilo težavo #video Naj planinska koča 2020 Sportal Naj koča 2020: Glasovanje je zaključeno Rifter. Taborniški dom na Šiji. Sportal Življenje oskrbnika planinske koče: gorska pravljica nad Tržičem Dolga njiva večerja pod zvezdami Sportal Večerja pod zvezdami, kakršne v slovenskih gorah še ni bilo #video Ana Čufer tamb Sportal Nov rekord v slovenskih gorah: na Triglav in nazaj v manj kot treh urah! #video Stol Sportal Slikovita pokrajina, ki vas bo pustila odprtih ust #foto Prenova koče Frischaufov dom Okrešelj Sportal Poglejte, kaj je ostalo od uničujočega požara na Okrešlju in kaj je zraslo ob pogorišču #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 46
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin