Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 8. 2022,
19.52

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

1

Natisni članek

Urša Pintar Eugenija Bujak Urška Žigart Demi Vollering Marianne Vos Annemiek van Vleuten Marion Rousse Dirka po Franciji za ženske Tour de France Femmes

Torek, 2. 8. 2022, 19.52

1 leto, 8 mesecev

Po prvem ženskem touru

Prvi ženski Tour popoln uspeh: Sploh se še ne zavedamo, kaj nam je uspelo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

1

Marion Rousse | "Vsak dan je bil imeniten šov, tudi organizacija dirke je bila izjemna," je po nadvse uspešni prvi izvedbi ženskega Toura zadovoljna direktorica dirke Marion Rousse. | Foto Guliverimage

"Vsak dan je bil imeniten šov, tudi organizacija dirke je bila izjemna," je po nadvse uspešni prvi izvedbi ženskega Toura zadovoljna direktorica dirke Marion Rousse.

Foto: Guliverimage

"Sploh se še ne zavedamo, kaj nam je uspelo, mislim, da bomo potrebovali še nekaj dni, da se nam vse skupaj dobro usede v zavest," je nekaj dni po koncu prve ženske različice Dirke po Franciji povedala čustvena direktorica dirke Marion Rousse. Priznala je, da je na vrhu zaključnega vzpona Toura na Super Planche des Belles Filles potočila tudi nekaj solz.

Na dan, ko so najboljši kolesarji sveta končali že 109. Dirko po Franciji, so najboljše kolesarke v Parizu začele svojo prvo. Dolgo so čakale priložnost, dolgo so se borile, da največja in najprestižnejša kolesarska dirka na svetu dobi tudi žensko različico, in letos so jo vendarle dočakale. In se tudi izkazale. V osmih dneh so kolesarske junakinje pripravile imeniten spektakel, vrhunske boje na cestah, da pa je Tour nekaj posebnega, ne glede na to, ali gre za moško ali žensko dirko, pa so dokaz tudi številni padci, ki so bili posledica res zagrizenega dirkanja.

T - Annemiek van Vleuten
Sportal Van Vleutenova osvojila zloglasni Belles Filles in Tour

"Zdaj je čas, da uživamo v trenutku"

Te dni si prireditelji, kolesarske junakinje – med temi predvsem skupna zmagovalka dirke, nizozemska veteranka Annemiek van Vleuten, pa tudi slovenska profesionalka Urška Žigart (BikeExchange - Jayco), ki se je izkazala v sedmi etapi z odličnim osmim mestom – in njihove ekipe manejo roke. "Zdaj je čas, da uživamo v trenutku, da smo ponosni na doseženo, čas za analizo pa bo prišel čez nekaj dni," je dva dni po koncu dirke povedala direktorica zgodovinskega prvega ženskega Toura Francozinja Marion Rousse, nekoč tudi sama profesionalna kolesarka.

Tadej Pogačar Lombardija
Sportal Pošalili so se na Pogačarjev račun

Steklo tudi nekaj solza

"Vsak dan je bil imeniten šov, tudi organizacija dirke je bila izjemna. Družba ASO je to dirko obravnavala kot čisto pravi Tour de France, prav vse tekmovalke pa so bile presrečne," je še povedala Roussejeva. "Iskreno povedano, potočila sem nekaj solz, ko sem se pripeljala na vrh Super Planche des Belles Filles in videla tisto množico navijačev ob cesti. Priznati si moramo, da nam je uspelo nekaj zares izjemnega," je še povedala za francosko televizijo.

Prvi ženski Tour je bil uspešnica tudi med ljubitelji kolesarstva, takšne podpore, kot so je bile kolesarke deležne na francoski pentlji, niso vajene, tudi televizijski prenosi dirke so imeli izjemno gledanost. "To je vsekakor odlična podlaga za razvoj dirke," je prepričana direktorica, ki si v prihodnje želi več etap in več sodelujočih ekip.

Popolna prevlada Nizozemk

A na krstni izvedbi Le Tour de France Femmes so kraljevale Nizozemke. Superveteranka Annemiek van Vleuten (Movistar) je z zmagama na zaključnih dveh gorskih etapah osvojila prestižno rumeno majico, njena rojakinja Marianne Vos (Jumbo-Visma) je blestela v zaključnih sprintih ravninskih etap in domov odnesla zeleno majico, v pikčasti najboljše hribolazke je Tour končala Demi Vollering (SD Worx), najboljša mlada kolesarka na dirki in s tem dobitnica bele majice pa je bila Shirin van Anrooij. Nizozemka, seveda.

Annemiek van Vleuten se je vpisala v zgodovino. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Annemiek van Vleuten se je vpisala v zgodovino. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Neverjetna vrnitev veteranke

Glavna junakinja zgodovinskega Toura pa je bila brez dvoma 39-letna šampionka Annemiek van Vleuten. Čeprav je v Pariz prispela kot nesporna favoritinja za zmago in aktualna zmagovalka ženskega Gira (tega je letos osvojila tretjič v bogati karieri) in z naskokom najboljša kolesarka z lestvice Mednarodne kolesarske zveze, je bil začetek dirke zanjo vse prej kot preprost.

Že v drugi etapi se je nenavadno mučila, v tretji še bolj in bila je že tik pred tem, da z dirke odstopi. Zdelala jo je viroza. "Res sem se morala močno potruditi v drugi in tretji etapi. Bila sem bolna in sem dirkala, kar je grozno slabo za telo. Še v peti in šesti etapi sem čutila bolečine v nogah in niti malo nisem bila prepričana, da se mi bo uspelo sestaviti do konca dirke. Še v sedmi sem okrevala, zato je prav neverjetno, da mi je naposled uspelo osvojiti to rumeno majico," je razlagala prva zmagovalka ženskega Toura.

Prav v sedmi etapi je silovito napadla in pokazala, da ji na svetu ni para. Tour je končala s tremi minutami in 48 sekundami prednosti pred drugouvrščeno Demi Vollering, na stopničkah pa je zgodovinsko dirko končala še Poljakinja Katarzyna Niewiadoma (Canyon Sram Racing) s šestimi minutami in 35 sekundami zaostanka.

Urška Žigart je bila najboljša Slovenka. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Urška Žigart je bila najboljša Slovenka. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Žigartova najboljša Slovenka

Urška Žigart, zaročenka najboljšega kolesarja sveta Tadeja Pogačarja, je bila najboljša Slovenka. Zasedla je končno 29. mesto, večino od dobrih 41 minut zaostanka za van Vleutnovo pa je pridelala na ravninskih etapah. Izkazala pa se je na najzahtevnejših klancih in napovedala svetlo tekmovalno prihodnost. Njen potencial so priznali tudi v avstralski ekipi BikeExchange - Jayco in ji podaljšali pogodbo do konca leta 2024. 

Za ekipo UAE team ADQ sta dirkali tudi bolj izkušeni slovenski kolesarki Eugenija Bujak in Urša Pintar. Prva je preživela vseh divjih osem etap in dirko končala na 103. mestu v skupnem seštevku (+ 1;34:06), 36-letna Kranjčanka Pintarjeva pa je že v drugi etapi izkusila vso ostrino dirkanja na Touru, padla in se poškodovala ter v cilj prišla zunaj časovne zapore. Njen Tour se je tako končal že po drugem dnevu dirkanja.

Preberite še:

Tadej Pogačar
Sportal Diamantni čevlji Tadeja Pogačarja, športnika z velikim srcem
Urška Žigart
Sportal Razlog, da je bil Pogačar v cilju San Sebastiana vseeno ponosen
Urška Žigart
Sportal Žigartova še dve leti v avstralski ekipi
Marianne Vos
Sportal Na ženskem Touru brez drame, zmaga pa odlični Nizozemki
Lorena Wiebes
Sportal Tour zaznamoval nov hud padec, Italijanka zgrešila progo
Marianne Vos
Sportal Nesrečno kolesarko podrl avtomobil njene ekipe #video
Marianne Vos
Sportal Cecilie Ludwig premagala Marianne Vos in jokala od sreče
Sportal Kaos na ženskem Touru: poškodovana tudi ena od favoritinj #video
Marianne Vos
Sportal Marianne Vos z zmago do rumene majice, Pintarjeva padla in zaključila z dirko
Lorena Wiebes Tour de France Femmes
Sportal Zmagovalka zgodovinske dirke na oder z dojenčkom: Ne, otrok ni moj #video
Lorena Wiebes
Sportal Prva etapa ženskega Toura Nizozemki, Eugenia Bujak najboljša Slovenka
Ne spreglejte