Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 7. 2022,
19.57

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

Natisni članek

Dirka po Franciji za ženske Tour de France Femmes

Nedelja, 24. 7. 2022, 19.57

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji za ženske (Tour de France Femmes), 1. etapa

Zmagovalka zgodovinske dirke na oder z dojenčkom: Ne, otrok ni moj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83
Lorena Wiebes Tour de France Femmes | Lorena Wiebes (Team DSM) je etapno zmago na Touru za ženske proslavila z dojenčkom v naročju. Kot je pozneje pojasnila, otrok ni njen, saj bi, če bi bil, letos bolj težko tekmovala. | Foto Reuters

Lorena Wiebes (Team DSM) je etapno zmago na Touru za ženske proslavila z dojenčkom v naročju. Kot je pozneje pojasnila, otrok ni njen, saj bi, če bi bil, letos bolj težko tekmovala.

Foto: Reuters

Nizozemska kolesarka Lorena Wiebes (Team DSM) je zmagovalka 1. etape zgodovinskega prvega Toura za ženske. Wiebsova, ki je tudi sicer veljala za favoritinjo za današnjo sprintersko etapno zmago, je poleg rumene majice vodilne na dirki oblekla tudi zeleno majico najboljše po točkah. 23-letna kolesarka je na oder prikorakala z dojenčkom v naročju, a pozneje pojasnila, da otrok ni njen. "Če bi bil, bi letos težko tekmovala," je namignila.

Kot je povedala na novinarski konferenci po etapi, je otrok, ki je bil na odru videti vse prej kot zadovoljen, sin njene najboljše prijateljice, s katero sta pred etapo stavili, da bo v primeru etapne na odru lahko pozirala z dojenčkom.

Lorena Wiebes Tour de France Femmes | Foto: Reuters Foto: Reuters

To je 48. zmaga Lorene Wiebes, ta je v ciljnem sprintu 81,7 kilometra dolge etape od Eifflovega stolpa do Elizejskih poljan v Parizu, premagala rojakinjo Marianne Vos (Jumbo-Visma) in Belgijko Lotte Kopecky (SD Worx), zaradi pomembnosti in medijske izpostavljenosti dirke pa zagotovo ena najpomembnejših. 

Na dirki so tudi tri slovenske kolesarke, ki bodo predvsem v vlogi pomočnic ali pa bodo svoje priložnosti iskale v pobegih. V prvi etapi je Eugenia Bujak osvojila 52. mesto, Urša Pintar (obe UAE Team ADQ) je bila 60., Urška Žigart (BikeExchange-Jayco), zaročenka Tadeja Pogačarja, ki je Tour letos končal na 2. mestu, pa je osvojila 109. mesto.

Dirka po Franciji za ženske | Foto: A.S.O./Thomas Maheux Foto: A.S.O./Thomas Maheux

Zgodovinski Tour

Tour de France Femmes ali Tour za ženske je prva izvedba ženske preizkušnje v okviru organizacije A. S. O., ki skrbi tudi za moško različico dirke.

Kolesarke na Tour de France Femmes čaka osem etap. Prvi dve sta ravninski, sledijo tri razgibane etape, nato ob koncu tedna še dve kraljevski.  V sedmi etapi kolesarke čakajo trije zahtevni vzponi, v zadnji, osmi etapi, pa se bodo podale na Super Planche des Belles Filles, kjer je v sedmi etapi moške različice slavil Pogačar.

Dirka po Franciji za ženske | Foto: A.S.O./Thomas Maheux Foto: A.S.O./Thomas Maheux

Prva favoritinja za skupno zmago je Nizozemka Annemiek van Vleuten (Movistar), ki je prepričljivo slavila že na italijanski dirki Giro Rosa.

Dirka po Franciji za ženske | Foto: A.S.O./Fabien Boukla Foto: A.S.O./Fabien Boukla

Ne spreglejte