Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 7. 2022,
18.15

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

1

Natisni članek

Tour de France Tour de France Dirka po Franciji za ženske Urška Žigart Annemiek van Vleuten

Nedelja, 31. 7. 2022, 18.15

1 leto, 8 mesecev

ŽENSKA DIRKA PO FRANCIJI, 8. ETAPA

Van Vleutenova osvojila zloglasni Belles Filles in Tour

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

1

T - Annemiek van Vleuten | Annemiek van Vleuten | Foto Guliverimage

Annemiek van Vleuten

Foto: Guliverimage

Annemiek van Vleuten je zmagovalka ženske različice dirke po Franciji. Dobila je zadnjo etapo z zahtevnim ciljnim vzponom na La Planche des Belles Filles.

V nedeljo je Annemiek van Vleuten (Movistar) tekmice ugnala še na zadnji, osmi, 123,5 km dolgi gorski etapi dirke po Franciji, ki je potekala med krajema Lure in La Planche des Belles Filles. Na drugem mestu je zadnjo etapo in dirko končala njena rojakinja Demi Vollering (SD Worx). Na tretjem mestu je končala Poljakinja Katarzyna Niewiadoma (Canyon/Sram), ki je v zadnji etapi zasedla četrto mesto.

Van Vleutenova je etapo dobila kljub težavam s kolesom, ki ga je med etapo štirikrat zamenjala. Ciljno črto je  prečkala s 30 sekundami naskoka pred rojakinjo Vollering, ki je tudi v skupnem seštevku zaostala za tri minute in 48 sekund. "Pravzaprav so se mi uresničile sanje, da zmagam v rumeni barvi. Ni bila lahka etapa, ni bil lahek teden, a končati v rumeni barvi, sama, to je najboljši možen način," je po zmagi na zadnji etapi dejala 39-letna van Vleutenova. 

"Mislim, da bom zdaj šele vse dojela. Včeraj je bil neverjeten dan, vendar sem se želela osredotočiti na danes. Nisem želela praznovati, zdaj pa se lahko zvečer odpravim na sladoled in pico," dodaja van Vleutenova, ki je letos osvojila tudi ženski Giro.

Nizozemke so poleg rumene domov odnesle še vse preostale majice. Zelena majica najboljše kolesarke na dirki po točkah je pripadla Marianne Vos (Jumbo-Visma), pikčasta majica za najboljšo hribolazko drugouvrščeni Volleringovi, bela majica za najboljšo mlado kolesarko pa Shirin van Anrooij.

Najboljša Slovenka Urška Žigart

Urška Žigart | Foto: Alenka Teran Košir Urška Žigart Foto: Alenka Teran Košir Najboljša Slovenka na zadnji etapi dirke po Franciji je bila Urška Žigart (BikeExchange-Jayco), ki je z zaostankom štirih minut in 50 sekund zasedla 18. mesto. Zaročenka slovenskega zvezdnika Tadeja Pogačarja je bila najboljša Slovenka tudi v skupnem seštevku, kjer je končala na 29. mestu z 41:11 minutami zaostanka.

Eugenia Bujak (UAE Team ADQ) je bila na zadnji etapi 106. (+28,14), skupno pa končala na 103. mestu z zaostankom 1:34,06. Dirko je začela tudi njena moštvena kolegica Urša Pintar, ki pa je po drugi etapi končala nastope, saj jo je ujela časovna zapora, potem ko je po skupinskem padcu v cilj prikolesarila z zaostankom 30:51 minute.

Urška Žigart
Sportal Razlog, da je bil Pogačar v cilju San Sebastiana vseeno ponosen
Ne spreglejte