Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 10. 2018,
16.16

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

1

Natisni članek

Kengurujčki varstvo otrok otroci nasilje

Petek, 12. 10. 2018, 16.16

5 let, 6 mesecev

Po aferi Kengurujčki ministrstvo in inšpekcija v preverjanje varuhov otrok #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

1

Po aferi Kengurujčki, ki je razgalila tudi nekatere sistemske pomanjkljivosti na področjih omogočanja dela zasebnih varuhov predšolskih otrok in nadzora, so na ministrstvu za izobraževanje pristopili k pregledu področja in razmišljajo o možnih ukrepih. Inšpektorat pa je v zvezi z izvajanjem predšolske vzgoje v tem obdobju odprl 12 postopkov.

Kot so navedli na ministrstvu, bo treba "dejansko stanje temeljito preučiti in pripraviti ustrezne rešitve, kar bo prioritetna naloga ministrstva".

Najprej pa bodo v skladu s prehodno določbo novele zakona o vrtcih v registru varuhov preverili, če ti delujejo v stanovanjskih prostorih, ki izpolnjujejo predpisane pogoje. "V primerih ugotovljenih odstopanj bodo sledili postopki izbrisa," so napovedali tako na ministrstvu kot na šolskem inšpektoratu.

Zasebni zavod Kengurujčki
Novice Lastnica Kengurujčkov: Vzmetnica je sama padla na deklico

Lani sprejeta novela zakona o vrtcih je namreč spremenila pogoje za varuhe predšolskih otrok in predvideva, da mora imeti varuh končan najmanj izobraževalni program za pridobitev srednje strokovne izobrazbe ali izobraževalni program gimnazije z ustrezno nacionalno poklicno kvalifikacijo ali da izpolnjuje z zakonom in drugimi predpisi določene pogoje o izobrazbi za vzgojitelje predšolskih otrok.

otrok
Novice Grozljivo ravnanje v zasebnem zavodu: otroke prisilno zavijali v rjuhe

Varuh predšolskih otrok lahko varuje naenkrat le šest otrok

Varuh predšolskih otrok lahko v skladu s to določbo varuje skupino največ šestih predšolskih otrok. Varuje jih lahko v stanovanjski stavbi, ki ima uporabno dovoljenje. Za prostor in opremo, ki jo mora zagotoviti, pa se uporabljajo določbe predpisa o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca, ki ureja prostore za otroke v vzgojno-varstveni družini. V stanovanjski enoti je lahko registriran le en varuh predšolskih otrok, še piše v noveli, ki je predvidela, da morajo varuhi, ki so bili na dan uveljavitve zakona vpisani v register varuhov predšolskih otrok, izvajanje dejavnosti uskladiti s spremenjenimi pogoji v enem letu od uveljavitve tega zakona, kar se izteče v drugi polovici oktobra.

zasebni zavod Kengurujčki, kjer naj bi glede na posnetke, ki so prišli v javnost, z otroki ravnali neprimerno, ni bil vrtec in je varstvo otrok opravljal mimo veljavnih določb zakona in na način, ki ga zakonodaja opredeljuje kot delo na črno. | Foto: Bojan Puhek zasebni zavod Kengurujčki, kjer naj bi glede na posnetke, ki so prišli v javnost, z otroki ravnali neprimerno, ni bil vrtec in je varstvo otrok opravljal mimo veljavnih določb zakona in na način, ki ga zakonodaja opredeljuje kot delo na črno. Foto: Bojan Puhek

Zloraba otrok na internetu
Novice Inšpektor: Ko sem videl posnetke, sem si želel samo, da to ni res #video

Ministrstvo bo preučilo, katere oblike izvajalcev bo sistem v bodoče potreboval

Na ministrstvu so vnovič spomnili tudi na široko mrežo javnih vrtcev. "Ponudba prostih mest v vrtcih kaže, da je le-teh na nivoju države več, kot je otrok na čakalnih seznamih. Žal so še vedno okolja, kjer prostih mest v vrtcih primanjkuje, zato starši iščejo prosto mesto tudi v zasebnih vrtcih ali pri varuhih predšolskih otrok," so priznali.

A glede na široko dostopnost javnih vrtcev bo ministrstvo "preučilo, katere oblike izvajalcev bo sistem v bodoče potreboval in katere pogoje bodo morali izpolnjevati", so napovedali.

V tem kontekstu na ministrstvu in inšpektoratu preučujejo tudi možnost časovne omejitve veljavnosti statusa varuha predšolskih otrok, pa tudi možnost, da se zasebnim zavodom in gospodarskim družbam ob registraciji podjetja oz. zavoda omeji navajanje dejavnosti, ki jih nameravajo opravljati na trgu, če gre za dejavnosti s področja vzgoje in izobraževanja.

Veronika Podgoršek
Mnenja Veronika Podgoršek: Starši zlorabljenih otrok morajo pomoč najprej poiskati zase

Razmišljajo tudi o možnih oblikah nadzora dela na črno

"V primerih, da se v družbeni pogodbi ali v aktu o ustanovitvi navedejo dejavnosti s področja vzgoje in izobraževanja, jih izvajalec ne bi mogel registrirati, dokler si ne bi pridobil dovoljenja ministrstva, da izpolnjuje tudi vse pogoje za izvajanje posamezne dejavnosti vzgoje in izobraževanja," kot enega od možnih ukrepov navaja ministrstvo.

Glede nadzora nad nepooblaščenimi izvajalci razmišljajo tudi v smeri možnih oblik nadzora dela na črno na lokalni ravni v sodelovanju z državno inšpekcijo.

Novice "Tega, kar se je dogajalo v tem varstvu, si ne morem niti zamisliti" #video

Že leta 2007 ocene, da 10.000 otrok morda varujejo izvajalci na sivem trgu

Na ministrstvu so sicer pojasnili, da je bilo področje zasebnih varuhov prvič urejeno z novelo zakona o vrtcih leta 2008, po tistem, ko so statistični podatki za obdobje 2005/2006 pokazali, da kar 32.699 predšolskih otrok ni bilo vključenih v uradne oblike predšolske vzgoje. Na to dejstvo je opozorilo Računsko sodišče v letu 2007 in ocenilo, da obstaja tveganje, da varstvo okrog 10.000 predšolskim otrokom nudijo izvajalci na sivem trgu.

Ob tem so znova poudarili, da zasebni zavod Kengurujčki, kjer naj bi glede na posnetke, ki so prišli v javnost, z otroki ravnali neprimerno, ni bil vrtec in je varstvo otrok opravljal mimo veljavnih določb zakona in na način, ki ga zakonodaja opredeljuje kot delo na črno.

Inšpekcijski postopki v zvezi z nepravilnostmi v zavodu Kengurujčki sicer še potekajo, zato zaenkrat zadeve ne morejo podrobneje komentirati.

Invalidski voziček
Novice Zaradi afere v Zavodu Kengurujčki v težavah invalidsko društvo
Zasebni zavod Kengurujčki
Novice V primeru Kengurujčki devet prijav na policijo, delovanje zavoda tudi pod drobnogledom Fursa
Zasebni zavod Kengurujčki
Novice Zavod Kengurujčki sploh ni bil vrtec, vpis v register varuhov omogočila druga oseba #video
Zasebni zavod za varstvo otrok Kengurujčki.
Novice Surovo ravnanje z otroki: ne le otroci, tudi starši bodo potrebovali pomoč
Novice Nasilje v vrtcih: tokratni primer žal ni osamljen #video
Novice Odgovornim za zlorabe grozi zaporna kazen. Policija ni aretirala še nikogar. #video
Novice Minister Pikalo se je odzval na afero Kengurujčki #video
Zasebni zavod Kengurujčki
Novice ''Sreča je, da se je trpinčenje otrok končalo'' #video
Ne spreglejte