SiolNET. Novice Slovenija
2,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odgovornim za zlorabe grozi zaporna kazen. Policija ni aretirala še nikogar. #video

2,68

termometer

<iframe width="100%" height="420" src="https://video.siol.net/embed/gT7Ao7sDbi" frameborder="0" class="player-embed" scrolling="no" allowfullscreen></iframe>

Kazenski zakonik določa, da se hudo kršenje dolžnosti do mladoletne osebe kaznuje z zaporom do treh let, surovo ravnanje ali trpinčenje pa z zaporom do petih let, je v zvezi z dogajanjem v ljubljanskem zavodu za varstvo otrok Kengurujčki pojasnila policija.

"Policisti so ob prijavi pričeli zbirati obvestila in dokaza o obstoju kaznivega dejanja, pri tem pa tudi obveščali pristojne nadzorstvene institucije. Kriminalistična preiskava poteka v smeri sumov kaznivega dejanja po 192. členu kazenskega zakonika - zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje. Nobeni osebi ni bila odvzeta prostost," so zapisali.

192. člen kazenskega zakonika določa:
Starši, skrbnik, rejnik ali druga oseba, ki hudo krši svoje dolžnosti do mladoletne osebe, se kaznuje z zaporom do treh let.

Starši, skrbnik, rejnik ali druga oseba, ki sili mladoletno osebo k pretiranemu delu ali k delu, ki ni primerno njeni starosti, ali k opuščanju dela, ali jo iz koristoljubnosti navaja k beračenju ali drugim dejanjem, ki so škodljiva za njen razvoj, ali z njo surovo ravna ali jo trpinči, se kaznuje z zaporom do petih let.

Zaradi dela na črno jim grozi tudi tisoč evrov kazni

Zavodu Kengurujčki lahko zaradi izvajanja dejavnosti na črno inšpektorat izreče tudi globo v višini tisoč evrov. Zavod je sicer imel registrirano dejavnost varovanja predšolskih otrok, vendar na ministrstvu za izobraževanje ni bil vpisan v razvid izvajalcev javnoveljavnih programov, kot to določa zakonodaja.

Kaj se je dogajalo v zavodu Kengurujčki?

V zasebnem zavodu Kengerujčki na Vrhovcih v Ljubljani so otroke, stare med 11 meseci in štirimi leti, da bi jih umirili in se ne bi slišalo njihovega joka, prisilno umirjali tako, da so jih tesno povijali v rjuhe, je poročala TV Slovenija.

Posnetki kažejo, da so otroka, povitega tudi čez glavo, položili v posteljico in nanj položili vzmetnico. Otroke naj bi tudi prisilno hranili.

Ena od vzgojiteljic, ki je bila v vrtcu zaposlena dobre tri tedne, je ravnanje z otroki posnela z mobilnim telefonom. Skupaj s starši otrok so se s posnetki obrnili na policijo. Ta z inšpektorji primer preiskuje.

Lastnica očitke zavrača

Lastnica zavoda Branimira Vrečar vse obtožbe zavrača. Za TV Slovenija je podala zgolj kratko izjavo. "Zelo sem prizadeta in odločno zavračam vse očitke, ker niso resnični," je dejala.

V treh letih so na inšpektoratu izrekli 20 predlogov za izbris iz razvida oziroma prepoved opravljanja dejavnosti, ker niso več izpolnjevali pogojev - po navadi gre za neizpolnjevanje prostorskih in kadrovskih pogojev. Letos so dobili šest prijav glede varuhov na domu - v dveh primerih so izrekli prepoved opravljanja dejavnosti.

Niso pa pri varuhih dobili nobene prijave domnevnega nasilja. Letos so dobili 55 prijav domnevnega nasilja v vseh vrtcih, zasebnih zavodih in predvsem šolah skupaj. Letošnji primeri še niso zaključeni, statistika pa kaže, da je približno tretjina prijav upravičenih, je dejal glavni inšpektor za šolstvo Tomaž Rozman. STA
Zasebni zavod Kengurujčki Novice Zavod Kengurujčki sploh ni bil vrtec, vpis v register varuhov omogočila druga oseba #video Zloraba otrok na internetu Novice Inšpektor: Ko sem videl posnetke, sem si želel samo, da to ni res #video otrok Novice Grozljivo ravnanje v zasebnem zavodu: otroke prisilno zavijali v rjuhe Zasebni zavod Kengurujčki Novice "Tega, kar se je dogajalo v tem varstvu, si ne morem niti zamisliti" #video 1123 Novice Nasilje v vrtcih: tokratni primer žal ni osamljen #video Zloraba otrok na internetu Novice Surovo ravnanje z otroki: ne le otroci, tudi starši bodo potrebovali pomoč

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 29
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin