Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 10. 2018,
13.38

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,84

7

Natisni članek

vrtec varstvo otrok nasilje otroci

Četrtek, 4. 10. 2018, 13.38

2 leti, 7 mesecev

Inšpektor: Ko sem videl posnetke, sem si želel samo, da to ni res #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,84

7

"Gre žal za povsem nelegalnega izvajalca varstva predšolskih otrok, ki kljub jasnim zakonom ni prosil za vpis v razvid izvajalcev javnoveljavnih programov," je na novinarski konferenci o dogajanju v zavodu Kengurujčki poudarila vodja sektorja za predšolsko vzgojo na ministrstvu za izobraževanje Vida Starič Holobar in starše pozvala, naj s polno odgovornostjo sprejemajo odločitve o vpisu otrok v varstvene zavode.

Po njenih besedah poznamo v Sloveniji javne in zasebne vrtce ter varuhe predšolskih otrok. Status zadnjega ima 338 fizičnih oseb. Med drugim je imela od leta 2015 ena oseba omenjen status registriran na naslovu, kjer je svojo dejavnost izvajal zavod Kengurujčki, vendar, kot je dejala, vse kaže, da te osebe tam ni bilo.

VIDEO: grozljivo ravnanje otroke prisilno zavijali v rjuhe (opozorilo: občutljiva vsebina)

Inšpektor: Dnevno smo v stiku s policijo

"Ko sem videl posnetke, sem si želel samo, da to ni res. Odzvali smo se takoj, ko so nas o tem obvestili. Ko smo v petek dopoldne obiskali prostore, tam ni bilo nikogar. Dnevno smo v stiku s policijo. Osebe, ki so delale tam, kot tudi lastnik zavoda, bodo procesirane," je poudaril glavni inšpektor Tomaž Rozman.

Novice Nasilje v vrtcih: tokratni primer žal ni osamljen #video

Kot je dejal, je zavod sicer imel registrirano dejavnost varovanja predšolskih otrok, vendar na ministrstvu za izobraževanje ni bil vpisan v razvid izvajalcev javnoveljavnih programov, kot to določa zakonodaja. "Dejavnost je registriral, a zanjo ni pridobil dovoljenja," je dodatno pojasnila Vida Starič Holobar.

V treh letih so na inšpektoratu izrekli 20 predlogov za izbris iz razvida oz. prepoved opravljanja dejavnosti, ker niso več izpolnjevali pogojev - ponavadi gre za neizpolnjevanje prostorskih in kadrovskih pogojev. Letos so dobili šest prijav glede varuhov na domu - v dveh primerih so izrekli prepoved opravljanja dejavnosti.

Niso pa pri varuhih dobili nobene prijave domnevnega nasilja. Vse skupaj so sicer letos dobili 55 prijav domnevnega nasilja v vseh vrtcih, zasebnih zavodih in predvsem šolah skupaj. Letošnji primeri še niso zaključeni, statistika pa kaže, da je približno tretjina prijav upravičenih, je dejal Rozman. 

otrok
Novice Grozljivo ravnanje v zasebnem zavodu: otroke prisilno zavijali v rjuhe

Rozman, ki na novinarski konferenci še ni imel vseh podatkov, je v pogovoru za Kanal A popoldne pojasnil, da so inšpektorji zavod Kengurujčki obiskali že leta 2015. V nadzoru so ugotovili, da ne opravlja dejavnosti varstva otrok, pač pa ima za to pogodbe s štirimi podizvajalci. Ena od teh se je nato vpisala v razvid varuhov pri ministrstvu, a je leta 2017 po podatkih ministrstva svoj s.p. ukinila.

Ostali trije pa pozneje po Rozmanovih besedah te dejavnosti v zavodu niso več opravljali. Kot je dejal, so enemu od njih dejavnost že leta 2015 prepovedali opravljati, pri drugi izvajalki pa so ugotovili, da krši normative, torej varuje več otrok, kot je bilo dovoljeno.

Pri vseh so nadzor pozneje tudi ponovili in preverjali upoštevanje ukrepov, je še dejal Rozman.

V zasebnem zavodu Kengerujčki na Vrhovcih v Ljubljani so otroke, stare med 11 meseci in štirimi leti, da bi jih umirili in se ne bi slišalo njihovega joka, prisilno umirjali tako, da so jih tesno povijali v rjuhe, je poročala TV Slovenija.

Posnetki kažejo, da so otroka, povitega tudi čez glavo, položili v posteljico in nanj položili vzmetnico. Otroke naj bi tudi prisilno hranili.

Ravnanje je s telefonom posnela vzgojiteljica

Ena od vzgojiteljic, ki je bila v vrtcu zaposlena dobre tri tedne, je ravnanje z otroki posnela z mobilnim telefonom. Skupaj s starši otrok so se s posnetki obrnili na policijo. Ta z inšpektorji primer preiskuje.

Zasebni zavod za varstvo otrok Kengurujčki.
Novice Surovo ravnanje z otroki: ne le otroci, tudi starši bodo potrebovali pomoč

Na Twitterju se je odzval minister za izobraževanje Jernej Pikalo.

Janković zagotavlja, da se v mestnih vrtcih kaj takšnega ne more zgoditi

Ljubljanski župan Zoran Janković je v odzivu na dogajanje v zavodu Kengurujčki zagotovil, da se kaj takega v ljubljanskih javnih vrtcih ne more zgoditi. Dogodek je ostro obsodil in starše pozval, naj bodo previdni pri odločitvi, komu bodo zaupali svoje otroke.

"Kakovost vzgoje naših vzgojiteljic in odnos ravnateljev do zaposlenih kaže popolnoma drugo sliko," je Janković dejal v izjavi za medije. V ljubljanske javne vrtce je vključenih 92 odstotkov otrok, rojenih v Ljubljani, kar je po besedah župana v evropskem vrhu.

Vsakemu otroku, ki je rojen v Ljubljani ali ima vsaj enega od staršev Ljubljančana, po županovih besedah zagotavljajo mesto v vrtcu. Spomnil je še, da so v zadnjih letih število mest v 23 javnih vrtcih z 8000 zvišali na nekaj več kot 13.000, v sedmih letih pa tudi niso povišali cene.

V spodnjem videu si oglejte Jankovićev odziv: 

Glede na včerajšnje poročanje medijev o dogajanju v zasebnem zavodu za varstvo otrok Kengurujčki v Ljubljani in posledično zanimanju medijev glede ljubljanskih javnih vrtcev, župan Zoran Janković, predsednica aktiva ravnateljev ljubljanskih javnih vrtcev Suzana Antič in predsednica Evropskega združenja ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol ESHA Barbara Novinec pravkar dajejo izjavo.

Posted by Zoran Janković on Thursday, 4 October 2018

Zasebni zavod Kengurujčki
Novice Zavod Kengurujčki sploh ni bil vrtec, vpis v register varuhov omogočila druga oseba #video
Ne spreglejte