Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 10. 2018,
18.43

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

4

Natisni članek

otroci nasilje

Petek, 5. 10. 2018, 18.43

5 let, 6 mesecev

''Sreča je, da se je trpinčenje otrok končalo'' #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

4

Posnetki trpinčenja otrok v zavodu Kengurujček so sprožili val ogorčenja ne samo v širši javnosti, temveč tudi pri starših, ki so ob gledanju prizorov občutili bes, jezo in žalost. Psihoterapevti menijo, da so tudi starši tisti, ki bi bili potrebni strokovne pomoči. Strokovnjakinja za odnose Veronika Podgoršek pravi, da so pojavi agresije in občutki krivde pri ogledu posnetkov zlorabe otrok nekaj povsem naravnega. 

Veronika Podgoršek poudarja, da se pri ogledu posnetkov pojavijo spontani odzivi telesa. ''Rečemo, da se nekako umakneš ali greš v boj, ki je povezan z agresijo in te ne pusti ravnodušnega,'' je poudarila.

''Posledice bi bile lahko zelo hude''

Pri starših pa se poleg agresije lahko pojavijo tudi občutki krivde, saj si marsikdo očita, da ravnanja ni pravočasno opazil in se ni pravočasno odzval. ''Lahko gre za kakšne druge stiske v ozadju,'' je dejala Podgorškova, saj so starši otroke v zasebno varstvo vpisali v dobri veri, da bodo tam na varnem.

otrok
Novice Grozljivo ravnanje v zasebnem zavodu: otroke prisilno zavijali v rjuhe

Podgorškova je še poudarila, da so bili otroci prizadeti pri svojih najbolj osnovnih fizioloških potrebah, kot sta spanje in prehranjevanje. Posledice zaradi tega bi lahko bile zelo hude, je dodala.

Veronika Podgoršek se strinja, da so strokovne pomoči potrebni tudi starši.  | Foto: Maruša Rožič Veronika Podgoršek se strinja, da so strokovne pomoči potrebni tudi starši. Foto: Maruša Rožič

''Otroci so še zelo majhni in pogovorov sploh ne moremo imeti.'' Strokovna pomoč za starše je zato še posebej nujna, je menila. Otrokom bodo starši namreč lahko pomagali šele takrat, ko bodo razčistili stvari pri sebi.

Zasebni zavod za varstvo otrok Kengurujčki.
Novice Surovo ravnanje z otroki: ne le otroci, tudi starši bodo potrebovali pomoč

Da je pred starši zahtevna naloga odpravljanja otrokovih travm, se je strinjal tudi psiholog Andrej Perko. ''Mislim, da bodo imeli starši nalogo, kako razbremeniti otroke, da travma ne bo tako močna, kot bi lahko bila,'' je pojasnil in dodal, da je edina sreča ta, da se je trpinčenje končalo. 

Zasebni zavod Kengurujčki
Novice Zavod Kengurujčki sploh ni bil vrtec, vpis v register varuhov omogočila druga oseba #video
Ne spreglejte