SiolNET. Trendi Kulinarika
4,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Top gostilne 2018

Najboljše gostilne na Hrvaškem blizu slovenske meje

4,29

termometer

Monte, Rovinj
Foto: Miha First

Izbrali smo najboljše med hrvaškimi gostilnami, ki so dovolj blizu, da se lahko do njih zapeljete na enodnevni kulinarični izlet.

Letos smo na lestvico hrvaških gostiln in restavracij ob slovensko meji uvrstili vse pomembnejše lokale v Istri. Po eni strani zato, ker je hrvaška Istra za naše goste bolj zanimiva kot druga območja ob hrvaško–slovenski meji, pa tudi zato, ker je na zagrebškem koncu vse težje najti dobro gostilno. Restavracije v hrvaški prestolnici namreč odpirajo in zapirajo brez jasnih ciljev, nekaj jih je zamenjalo velikopotezne kuharje, ki bi raje svetovali kot kuhali, lokalna publika pa očitno nima toliko denarja, kot ga zahtevajo restavracije, ki se želijo ovenčati s slavo Michelinovih zvezdic.

Celo v Istri, kjer kulinarika za hrvaške razmere izstopa, smo letos poleti v lokalih videvali samo tuje goste. Cene menijev, ki skupaj s pijačo presegajo 100 evrov na osebo, niso za povprečnega gosta. Po drugi strani pa tamkajšnje konobe predstavljajo veliko boljšo vrednost za denar kot podobni ponudniki na slovenski strani meje.

1. Monte (Rovinj)

Monte, Rovinj Foto: Miha First

Restavracija, ki je prva na Hrvaškem dobila Michelinovo zvezdico, pravi, da ponuja najboljše sestavine, naj gre za morske sadeže, mesnine ali zelenjavo. Za vsako posebej imajo meni v šestih etapah, ki stane okoli 120 evrov na osebo, brez pijače, seveda. Imajo tudi spodobno vinsko karto istrskih, hrvaških in nekaj mednarodnih vin, ki obisk pod slikovito cerkvijo seveda dvignejo na vsaj 150 evrov na osebo.

2. Noel (Zagreb)

Človek, ki se poslovno ali turistično vsake toliko odpravi v Zagreb, si prav želi, da bi na tamkajšnji gostinski sceni, ki ves čas doživlja odprtja in zaprtja lokalov, obstal vsaj Noel. Razkošna restavracija je nazadnje, ko smo bili tam, degustacijski meni devetih avtorskih jedi ponujala za 95 evrov. Še bogatejša je vinska karta, na kateri je bilo okoli 50 šampanjskih etiket, nekaj hrvaških vin ter veliko Toskane, Bordeauxa, Burgundije in Brd.

Ocena gostilne: Noel Trendi Noel: zagrebški kandidat za zvezdico

3. Batelina (Banjole)

Eden najbolj zanimivih kuharjev pri sosedih prisega na nekonvencionalne morske jedi, ki jih pripravlja v skladu z dnevnim ulovom in letnimi časi. Gostiln, ki pravijo, da kuhajo samo svež ulov, je ob hrvaški obali nešteto, je pa res, da se takšni ne branijo naključnih turistov. Pri Batelini brez rezervacije praktično ne sprejemajo obiskov, predvsem pa so tudi sami svoji ribiči in nabiralci. Cene? Okoli 50 evrov na osebo.

Ocena gostilne: Batelina Trendi Batelina: morska konoba hrvaškega TV-zvezdnika

4. Mala hiža (Mačkovec)

V zadnjem času so pri Michelinu opazili tudi medžimursko kuhinjo, o kateri smo pri nas že nekajkrat pisali. V Mali hiži, eni najbolj zanimivih lokalno obarvanih gostiln na Hrvaškem, kuhajo okolju primerno, obilno in težko, a okusno hrano. Hladne mesnine, ajda, buče in divjačina v prenovljeni podeželski leseni hiši za 40 evrov na osebo. Na vinski karti so medžimurska, hrvaška, slovenska in nekatera svetovna vina.

Trendi Mala hiža: v drugi najboljši gostilni na Hrvaškem

5. Pergola (Zambratija)

Istrska morska restavracija, kjer so v glavni vlogi ribe in drugi morski oziroma jadranski prebivalci. Jedi so ustvarjalne, a z izumi ne pretiravajo. Bolj jih zanimajo vrhunske sestavine in njihovo povezovanje. Meni šestih jedi s sladicami je 75 evrov, zraven sodi tudi degustacija oljčnih olj. Imajo zanimivo in poceni vinsko karto predvsem istrskih vin, iz tujine imajo veliko šampanjcev.

Ocena gostilne: Pergola Trendi Restavracija Pergola: v Istro na ribe

6. San Rocco (Brtonigla)

V Brtonigli, kjer so specialisti za olivno olje, tartufe, jadranske ribe, istrske mesnine in lokalna vina, je v glavni vlogi razkošen in drag družinski hotel, ki ima notranji in zunanji bazen, sredozemski vrt in seveda restavracijo, kakršnih je ob meji malo - za meni (brez belih tartufov) zaračunajo konkretnih 75 evrov. Z belimi tartufi so cene višje.

Trendi San Rocco: elitna istrska pravljica

7. Stari podrum (Momjan)

Ena najbolj prijaznih istrskih konob je edina gostilna na današnji lestvici, ki je Michelin ni opazil. Odlikujeta jo standardna ponudba (bobiči, tartufi, olje, boškarin, malvazija) in sprejemljive cene. V kuhinji ni torej nobenih presenečenj, podobno v vinski kleti. Vina so lokalna, poudarek je na sosedu Kozloviću. Okoli 25, morda 30 evrov na osebo.

Stari podrum Trendi Stari podrum: običajna istrska konoba, ki je naredila korak naprej

8. Buščina (Buščina pri Umagu)

Konoba Buščina je približno tisto, kar si povprečen slovenski turist predstavlja kot poceni in prijazno istrsko gostilno. Saj veste, prespali smo v Sloveniji, jedli bomo čez mejo. Boškarin na nešteto načinov od karpača do biftka, črni ali beli tartufi, oljčno olje in nekaj morskih jedi. V kleti so istrska, hrvaška in slovenska vina. Cene pa, milo rečeno, ugodne. Konoba Buščina Trendi Konoba Buščina: poštena istrska malica

9. Morgan (Brtonigla)

V Brtonigli je največ dobrih gostiln in konob na kvadratni meter na Hrvaškem. In med njimi je Morgan s simpatičnim vrtom ter solidnim lokalnim vinskim listom. V nasprotju s klasičnimi konobami si pri jedeh privoščijo malce avtorskih idej, drugače pa je vse jasno: istrski pršut, boškarin, tartufi in sezonska zelenjava. Hrana je okoli 35 evrov na osebo.

Trendi Konoba Morgan: urejena istrska klasika na gričku

10. Marina (Novigrad)

Marina pri novigraški marini, v kateri kuha Marina Gaši. Na krožnikih je izključno morskim živelj, ki ga le malo preuredijo in mu dajo predvsem novo likovno komponento, naj gre za škampe, jastoge, kapesante ali ostrige. Šest jedi je 66 evrov, zraven pa vinska karta hrvaških in tujih vin po razmeroma konkretnih cenah.

Ocena gostilne: Marina Trendi Restavracija Marina: morska kuhinja s pogledom na Jadran

Preberite še:

Furlanija Trendi Najboljše gostilne v Italiji blizu slovenske meje Ocena gostilne: Salina Trendi Slovenski hoteli, ki imajo najboljše restavracije vino, bar, lokal Trendi Slovenske gostilne z najboljšo vinsko ponudbo Ljubljana, Plečnik, tržnica Trendi Najboljše gostilne v Ljubljani Barje in Alpe Trendi Najboljše gostilne v okolici Ljubljane Gorenjska Trendi Najboljše gostilne na Gorenjskem hiša franko Trendi Najboljše gostilne na Severnem Primorskem in Goriškem Vipavska dolina, Zemono Trendi Najboljše gostilne na Krasu, v Vipavski dolini in Brkinih Portorož Trendi Najboljše gostilne na Obali in v slovenski Istri Novo mesto Trendi Najboljše gostilne na Dolenjskem in v Posavju Maribor Trendi Najboljše gostilne na Štajerskem in v Prekmurju Domačija Javornik Trendi Slovenske gostilne z najlepšimi vrtovi, dvorišči in terasami
delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin