Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 6. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

2

Natisni članek

ocenili smo ocena gostilne Zagreb

Četrtek, 8. 6. 2017, 4.06

6 let, 4 mesece

Noel: zagrebški kandidat za zvezdico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

2

Ocena gostilne: Noel | Foto Miha First

Foto: Miha First

V Zagrebu ne mine mesec, da ne bi odprli ali pa tudi zaprli kakšne ambiciozne restavracije. Restavracija Noel, ki je zrasla na pogorišču gostilne Peta četvrtina kuharja Dina Galvagna, je eden najprestižnejših lokalov, kar jih trenutno premore regija.

Za mnoge je Noel trenutno najboljša restavracija na Hrvaškem in kar zadeva našo odpravo, lahko rečemo, da bomo zelo zadovoljni, če bodo zagrebški gostinci zdržali v ritmu, ki so si ga zastavili. A pojdimo od začetka.


Noel

Ulica popa Dukljanina, 10000 Zagreb, Hrvaška

Telefon: +385 1 48 44 297


Ocena gostilne: Noel | Foto: Miha First Foto: Miha First Noel je v širšem središču Zagreba, v veliki meščanski zgradbi, katere zunanjost bi lahko bila bolj po dunajsko adaptirana in urejena. V notranjosti pa je vse brez napake, morda je še najbolj moteče debelo steklo na mizah, ki nadomešča običajne prte. Moderno urejena jedilnica s kakšnimi desetimi mizami in velik, bogat točilni pult za tiste, ki se raje kot degustaciji prepustijo koktajlom ali kateri drugi alkoholni razvadi.

Stoli, mize, pribor in oprema so na najvišji ravni, kar govori o visokih vložkih, ki so pospremili odprtje lokala. Glasba je v ozadju, v glavnem vrtijo poslušljiv, rahlo plesen elektronski ritem, ki ima korenine v Švici pri Yello, ob koncu pa so se razpustili in postregli še s ščepcem Amy Winehouse.

Odločili smo se za meni z devetimi jedmi, ki stane 95 evrov, in za lokalna hrvaška vina, ki jih je na vinski karti precej manj, kot smo pričakovali. Za uvod so ponudili nekaj žganic, na kozarec natočijo tudi šampanjec, mi pa smo vzeli polovično steklenico šampanjca Billecart-Salmon in se lotili pregledovanja vinskega lista.

Ocena gostilne: Noel | Foto: Miha First Foto: Miha First

Na izjemni karti je nekaj, a ne preveč hrvaških vin, sledijo Slovenci s te in one strani italijanske meje (Gravner, Radikon, Podveršič, Jakončič, Marjan Simčič, Atimo, Čotar, Janko Štekar, Movia, Cigoj, Batič, Mlečnik, Urbajs …), veliko je francoskih vin in šampanjcev, zelo natančno vam predstavijo Toskano in Piemont. Cene? Menda imajo v kleti tudi steklenice po 30 tisoč evrov, prav tako so razmeroma visoke cene vin na karti: Romanee-Conti La Tache stane štiri tisoč evrov, dvojni magnum Cristala je tri tisoč evrov, Lafite je 1.500 evrov, enako Montrachet Domaine Jacques Prieur.

Za Gravnerjev Breg medtem hočejo 250 evrov, od naših je najdražji Marjanov merlot Opoka, ki je po 110  magnum Movijinega Velikega rdečega pa po 120 evrov. Kot je v navadi, med Hrvati izstopa Bibich, njegov Bas de Bas stane 130 evrov, po imenu pa smo si zapomnili vino Tvoja krv i moj iz kleti G&J v Benkovcu. Mi smo se medtem držali odločitve, da bomo pili karseda lokalno, izbrali klet Korak s Plešivice in njihov chardonnay sur lie 2013 za konkretnih 40 evrov.

Igriv začetek: "lizika" iz teletine in tatarski biftek na bučnem krekerju | Foto: Miha First Igriv začetek: "lizika" iz teletine in tatarski biftek na bučnem krekerju Foto: Miha First

Pri Noelu na mizo postavijo lastno oljčno olje iz Istre, iz Švikarije, ob kruhovih bombicah pa na začetku prinesejo tudi maslo. Prvi pozdrav je bil sestavljen iz dveh grižljajev, bučnega krekerja s tatarcem in telečje "lizike". Korektno. Sledil je karpačo divjega zobatca s hibiskusom v več pojavnih oblikah, s šparglji in nadrobljenim pumpernicklom, zbitim rženim kruhom.

Spet dobra kombinacija okusov in očitno uvod v serijo jedi, ki so si sledile v natančnem zaporedju. Telečji kostni mozeg kot pena s češnjami, rozinami, šalotko in mafinom iz jurčkov ter kroglica telečjega mozga v ocvrti zeleni.

Kapesanta v paradižnikovi esenci - bistri hladni paradižnikovi juhi | Foto: Miha First Kapesanta v paradižnikovi esenci - bistri hladni paradižnikovi juhi Foto: Miha First

In spet naprej: hladen kapesantin ragu s paradižnikom in ananasom v esenci paradižnika in peteršiljevem olju. Hladna, a okusov polna juha, bi lahko rekli. Sledil je foie gras na jabolčnem kruhu s kremo in biskvitom pistacije ter lešnikovo peno. Že malce bolj konkretna jed, še težja je bila naslednja, poširano jajce s kremo zelene, peno krompirja in omako demi glace.

Črni cappellacci, polnjeni z zajčkom, preliti z omako rjavega masla in pistacij ter potreseni s svežim jabolkom | Foto: Miha First Črni cappellacci, polnjeni z zajčkom, preliti z omako rjavega masla in pistacij ter potreseni s svežim jabolkom Foto: Miha First

Pri jedeh praktično ne naredijo napake, podobno je s strežbo. Morda bi morali vzeti ob meniju tudi vinsko spremljavo (65 evrov na osebo), saj sicer izvrstnemu chardonnayu iz okolice Zagreba ni uspelo pokriti vseh duhovitosti in okusov iz kuhinje. So se pa z njim lepo ujeli črni cappellacci, polnjeni z zajčkom, ki jih obogatijo z omako rjavega masla in pistacij ter osvežijo z jabolkom. Še ena izvrstna topla predjed je bil zvitek grahove rižote s prahom alg na eni in čips jakobove pokrovače s svežimi lignji na drugi strani.

Romb v blitvi na njokih z rdečo peso | Foto: Miha First Romb v blitvi na njokih z rdečo peso Foto: Miha First

Pred glavnimi jedmi so predlagali rdeče vino, nekaj konkretnega, Korak bo šel še čez ribo, poširanega romba v blitvi s peno pancete, njoki iz rdeče pese, pomarančo in grenivko, potem pa se mora nekaj odpreti. Nismo se obirali, vzeli smo merlot Goldberg 2012 iz Belja, verjetno najboljše vino, ki ga je vzgojil zdaj zloglasni Ivica Todorić. Cenijo ga tudi v Noelu, kjer zanj želijo 75 evrov.

Z merlotom smo torej ukrotili v por ovito roladico plečeta, ki ga je prispeval slavonski prašiček, da krožnik ne bi bil prazen, so svinjini dodali še na žaru popečena kruh in korenje, mlado čebulo in bučno kremo. Nasitno.

Mesni finale: slavonski prašiček, ovit v por | Foto: Miha First Mesni finale: slavonski prašiček, ovit v por Foto: Miha First

Pojedli smo veliko jedi, v vsakem primeru več, kot so napovedovali, pa se še ni končalo. V sladki finale nas je pospremila bistra juha iz kakava, nato je prispela glavna sladica: sirov cmok s kremo vanilje in pomaranče, drobljenec bučnih semen in jagode, marinirane v olju črnega popra, na vse skupaj pa je natakar nastrgal orešček tonke.

Na koncu smo se kljub pozni uri, degustacija je trajala kakšne štiri ure, usedli še k baru in napadli tamkajšnjo res bogato ponudbo - žrtve so med drugim bili osnovni, a izjemen rum Plantation, Badlov pelinkovec Antique, viski Scallywag in v sodčku zorjen negroni, izum mladega hišnega barmana.

V sodu staran negroni, recept hišnega barmana | Foto: Miha First V sodu staran negroni, recept hišnega barmana Foto: Miha First

Če zaokrožimo - ne samo na Hrvaškem, tudi v Sloveniji boste težko našli bolj zanimivo in razkošno restavracijo in o tem bodo vsekakor morali razmisliti tisti, ki čez mejo pišejo ocene za Michelinov vodnik.

Povzetek

Skoraj nova prestižna zagrebška restavracija, ki najraje ponuja degustacijske menije. Imajo sicer tudi krajše, meni devetih jedi pa stane okoli 95 evrov, za kar dobite prestižne sestavine in moderno, razkošno, ne nujno ustvarjalno kulinariko.

Na vinskem listu je veliko hrvaških vin, a za razliko od konkurence, predvsem tiste v Istri in Dalmaciji, z njimi ne pretiravajo. Zdi se, da imajo celo raje šampanjce, Toskano, Bordeaux, Burgundijo in Brda. Cene vin so razmeroma visoke.

Ocena

Ocena gostilne: 5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte