Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2017,
20.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

1

Natisni članek

Michelin Hrvaška restavracija Istra

Sreda, 1. 2. 2017, 20.58

6 let, 6 mesecev

Michelin je odkril Hrvaško, prvo zvezdico je dobila restavracija v Rovinju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

1

Rovinj | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Sloviti rdeči vodnik po restavracijah, za katerega si slovenski gostinci bolj ali manj na glas želijo, da bi končno prišel tudi v Slovenijo, je vendarle vstopil na Balkan. A ne k nam, ocenili so hrvaške restavracije in naši južni sosedje so dobili prvo restavracijo z Michelinovo zvezdico.

Precej nepričakovano je Michelin danes na Twitterju objavil, da so prvič v zgodovini v svoj izbor oziroma sistem ocen vključili Hrvaško in tam podelili tudi prvo zvezdico. To si je prislužila restavracija Monte v samem središču Rovinja.

Omembo si je prislužilo še 34 restavracij

Ocene so trenutno dostopne le v spletni Michelinovi izdaji, kot piše hrvaški kulinarični blog Kult plave kamenice, pa Hrvaška vsaj za zdaj tiskanega vodnika ne bo dobila – ker se to preprosto ne splača. Ob rovinjski zvezdici so Michelinovi ocenjevalci v vodnik vključili še 34 restavracij. Te niso dobile zvezdic, ampak so le omenjene oziroma so jim ocenjevalci dali druge Michelinove oznake, tako imenovane vilice, ki označujejo prestiž oziroma prijetno atmosfero v lokalu.

V Dalmaciji so opazili le Dubrovnik

Omeniti je treba, da se je Michelin hrvaških restavracij lotil nekoliko površno. V Dalmaciji so opazili le restavracije v Dubrovniku, ki resnici na ljubo ni gastronomsko središče hrvaške obale, medtem ko na primer Pelegrinija v Šibeniku, ki velja za najboljšo restavracijo na Hrvaškem, sploh ne omenjajo. Prav tako ni vključenih restavracij na Kvarnerju, medtem ko je Istra (ob Zagrebu) res podrobno obdelana.

Šibeniški Pelegrini so na Hrvaškem že dvakrat razglasili za najboljšo restavracijo, a ga pri Michelinu niso opazili. | Foto: Miha First Šibeniški Pelegrini so na Hrvaškem že dvakrat razglasili za najboljšo restavracijo, a ga pri Michelinu niso opazili. Foto: Miha First

To pravzaprav ni presenetljivo – direktor istrske turistične organizacije Denis Ivošević je verjetno najaktivnejši promotor hrvaške kulinarike, ki si je dolga leta prizadeval (pa ne le z besedami), da bi Michelinovi ocenjevalci prišli vsaj v Istro, če že ne po vsej Hrvaški. Medtem v Sloveniji, namesto da bi počeli isto, raje preštevamo, koliko več turističnih prenočitev  – ne pa zaslužka – smo lani ustvarili.

Ne spreglejte