SiolNET. Trendi Kulinarika
3,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Restavracija Pergola: v Istro na ribe

3,55

termometer

Ocena gostilne: Pergola
Foto: Miha First

Če priljubljene konobe v hrvaški Istri poudarjajo bolj mesne kot morske jedi, pa imajo naši sosedje na istrski obali vse več prestižnih ribjih restavracij. Ena od teh je Pergola v Zambratiji.

Michelin Pergolo ocenjuje z dvema vilicama, nekateri drugi vodniki še veliko bolje. Temu primerno je lokal natančno urejen, osebje izjemno prijazno, sestavine pa razkošne. Zelo razkošne - prostora za revno kuhinjo pri skoraj izključno tujih strankah ni.


Restoran Pergola

Sunčana ul. 2, 52475 Savudrija, Hrvaška

Telefon: +385 52 759 685


Kot rečeno, cene so veliko višje kot tiste v konobah v notranjosti Istre, a je tudi ponudba na visoki ravni. Tako recimo kar mimogrede na mizo postavijo osem steklenic olivnega olja, od hišne belice, ki jo prideluje kuharjev oče, do izjemne horizontale olj Mate iz oljarne v neposredni soseščini - od nežne tonde do aromatične bianca belleze, za povrhu pa še olji, aromatizirani s pomarančo oziroma limono.

Ocena gostilne: Pergola Foto: Miha First Ocena gostilne: Pergola Foto: Miha First

Da bi jih lahko vse poskusili, najprej na mizo prinesejo kakšnih šest različnih vrst kruha, nato pa prispe pozdrav iz kuhinje. Gre za vse bolj hvaljeni savudrijski paradižnik, ki ga v Pergoli povežejo s svežim kozjim sirom in spužvico bazilike. Nekakšen avtorski kapreze, torej.

Savudrijski paradižnik s kozjim sirom in "spužvico" bazilike Savudrijski paradižnik s kozjim sirom in "spužvico" bazilike Foto: Miha First

Začeli smo simpatično, čeprav kuhinja v Pergoli ni pretirano ustvarjalna, ampak lokalne sestavine raje povezujejo na preprost način in jih ne maličijo do nerazpoznavnosti. Podobno, kot to počne Ilija Pejić v trbiškem golf klubu.

Trendi Ristorante Ilija: ribje umetnine na trbiškem golfu

Kot prva jed je prispel – sendvič. Med popečeni rezini kruha so položili surove škampe z malinami in jim dodali žele soka pomaranče, ki so ga zgostili s pomočjo alg. Naravno, so pokomentirali ter k jedi priporočili limonovo olivno olje in olje transparenza marina. Pa še kakšen kozarec vina.

Sendvič s surovimi škampi, malinami in želejem pomaranče Sendvič s surovimi škampi, malinami in želejem pomaranče Foto: Miha First

Pri Pergoli vsa vina na razmeroma bogati vinski karti (z naskokom največ je, razumljivo, istrskih) odpirajo na kozarec. In če se zdijo cene hrane visoke, je pri vinih nasprotno. Kozarec presenetljivo pitne hišne malvazije, ki jo prideluje Novacco v Brtonigli, stane manj kot dva evra.

Trendi Konoba Morgan: urejena istrska klasika na gričku

Če hočete konkretnejše vino, imajo na voljo tudi rariteto, Kozlovićevo malvazijo 2015 iz vinograda Santa Lucia, ki so jo trgali vsi hrvaški člani združenja JRE, med katerimi je tudi šef Pergole. Nastalo je 2.160 steklenic izvrstnega vina, ki ga je mogoče piti le pri članih omenjenega združenja mladih gostincev in kuharjev.

Tunin tatarski z zeleno na kremi melone in bergamotke Tunin tatarski z zeleno na kremi melone in bergamotke Foto: Miha First

Nazaj k hrani. V Pergoli ima vsaka jed svoj pribor in vsak naslednji je bolj samosvoj. Nov komplet je napovedal tatarca tune z zeleno na kremi melone z bergamotko. Preprosto in okusno. Sestavine, ki spremljajo osnovno morsko surovino, so natančno izbrane kombinacije sadja in zelenjave.

Hobotnica na "majonezi" iz vode, v kateri se je hobotnica kuhala. Hobotnica na "majonezi" iz vode, v kateri se je hobotnica kuhala. Foto: Miha First

Nič drugače ni bilo s hobotnico, ki jo dolgo kuhajo, potem pa vržejo na žar (mogoče bi jo lahko še malce bolj popekli). Majonezi podobno omako naredijo iz juhe, ki je nastala pri kuhanju, in olivnega olja, priložijo kalčke kumaric, kanček čilija in perlice manga, ki dajo jedi sladkobo.

Popečena kapesanta s figovo marmelado in balzamičnim kisom Popečena kapesanta s figovo marmelado in balzamičnim kisom Foto: Miha First

Najbolj preprosta jed tisto soboto je bila kapesanta na žaru, ki so jo pospremili z le nekaj kapljicami figove marmelade in 25 let staranega balzamičnega kisa, najbolj pa so nas navdušile kozice v slanini s kremo rdečega zelja ter omako čilija, medu in paradižnika.

Kozice v slanini s kremo rdečega zelja Kozice v slanini s kremo rdečega zelja Foto: Miha First

Vse jedi so bile pravzaprav miniature in šele glavna s pompoznim imenom "morsko blago", torej morsko bogastvo, je bila obsežnejša. Jed ima sicer glede na to, ali jo naročite kot samostojno jed ali kot del degustacije, različne pojavne oblike, na našem krožniku pa so se znašli izvrsten gof, brancin, škampov rep in mini lignji. Morsko bogastvo je bilo podloženo z gosto kremo z okusom buzare – celotna jed je bila prefinjena različica tistega, čemur cinično pravimo ribja plošča.

Morsko bogastvo oziroma brancin, gof, mini lignji in škamp Morsko bogastvo oziroma brancin, gof, mini lignji in škamp Foto: Miha First

Ime Pergola ob restavraciji nosi tudi sladica - meringa, podložena z gozdnimi sadeži in lističi mandljev ter okrepljena z maskarponejem. Zraven je skoraj zaukazan Kozlovićev momjanski muškat, ki pa sladkosti ne more pokriti. So pa zato krhki, ne tako sladki orehovi piškoti, ki so jih prinesli za slovo, res nekaj posebnega.

Stari podrum Trendi Stari podrum: običajna istrska konoba, ki je naredila korak naprej

Hišna sladica: meringa z gozdnimi sadeži in maskarponejem Hišna sladica: meringa z gozdnimi sadeži in maskarponejem Foto: Miha First

Opisani degustacijski meni s šestimi jedmi v Pergoli stane 75 evrov. Je pa res, da že za deset evrov na osebo lahko pijete veliko in (zelo) dobro. Mimogrede, če vam denarnica služi in če imate voznika, je na koncu mogoče spiti trenutno najpopularnejšo istrsko žganico, Rossijev vinjak Šovran, nekakšen spomin na vipavskega Pilona.

Povzetek

Istrska morska restavracija, kjer so v glavni vlogi ribe in preostali morski oziroma jadranski prebivalci. Jedi so ustvarjalne, a z izumi ne pretiravajo. Bolj jih zanimajo vrhunske sestavine in njihovo povezovanje.

Na seznamu vin so predvsem istrska imena, jasno, največ je malvazije in terana. Imajo pa tudi pol ducata šampanjcev, nekaj vin iz preostalih delov Hrvaške in nekaj iz Italije. Cene vin so dostopne.

Ocena

Ocena gostilne: 4,5

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin