Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 10. 2018,
4.04

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

Natisni članek

ocenili smo ocena gostilne Istra

Četrtek, 11. 10. 2018, 4.04

5 let, 6 mesecev

Restavracija Marina: morska kuhinja s pogledom na Jadran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72
Ocena gostilne: Marina | Foto Miha First

Foto: Miha First

Razmeroma veliko restavracij na istrski obali si je prislužilo visoke ocene svetovnih kulinaričnih vodnikov. Med njimi izstopa Marina v Novigradu, kjer kuha Marina Gaši.

Cene degustacijskih menijev v modernih ribjih restavracijah po Istri se gibljejo med 60 in 100 evri, kar niti ni malo za šest ali sedem jedi, ki prisegajo na morje, ne toliko na ustvarjalnost kuharja.


Marina

Sv. Antona 38, 52466 Novigrad, Hrvaška

Telefon: +385 98 969 0492


Podobno so na Hrvaškem v zadnjem letu ali dveh zrasle cene alkoholnih pijač po lokalih, cene hotelskih sob, cene privezov za plovila in še bi lahko naštevali. Celo tako je, da so cene v bližnjih italijanskih restavracijah z Michelinovimi zvezdicami večinoma nižje kot v hrvaških restavracijah, ki so zgolj omenjene v tem prestižnem vodniku.

Ocena gostilne: Marina | Foto: Miha First Foto: Miha First

Marina, zanimivo, nima cenika za hrano (šele na računu smo izvedeli, da smo za meni šestih jedi plačali 66 evrov), pri mizi povedo le, da bo sledila degustacija osmih ali šestih morskih jedi, in takoj dostavijo vodo ter dve istrski olivni olji, nežno Chiavalonovo in pikantno Matejevo. Kozarci za vodo so Zafferanovi, kar je vedno dober znak, podobno je s preostalim priborom, pločevinaste EMO-posode tu ne poznajo.

Ocena gostilne: Marina | Foto: Miha First Foto: Miha First

Če je dovolj toplo, pogrnejo mize na terasi z neprekosljivim pogledom na morje in barke v marini, goste pa pozdravijo s Tomacovim Diplomatom, penečim vinom iz chardonnaya in rumenega plavca ter kroštolo s pašteto ribjih jeter in kroglico brancina, povaljanega v črnem sezamu.

Ocena gostilne: Marina | Foto: Miha First Foto: Miha First

Medtem smo poiskali vino, ki je sposobno spremljati celotno večerjo, in se odločili za veliko malvazijo Coronica, konkretno, a pitno vino. V tem času je že prispela prva jed degustacije in prva od dveh surovih jedi, ki so jih obetali – karpačo lista na rižu z rdečim zeljem, ki ju je spremljal le ščep soli s sivko.

Karpačo morskega lista na rižu z rdečim zeljem | Foto: Miha First Karpačo morskega lista na rižu z rdečim zeljem Foto: Miha First

Jed, kljub preprostosti polna okusa, je takoj napovedala filozofijo Marinine kuhinje, kjer sestavinam pustijo, da govorijo zase, dajo pa jim predvsem novo likovno komponento. Tako je ostalo tudi pri surovih škampih na briošu, ki so jim kislost dali vloženi divji šparglji. Res prijazna kombinacija surovih rakov, sladkega kruha in kislih špargljev.

Surovi škampi in vloženi divji šparglji na briošu | Foto: Miha First Surovi škampi in vloženi divji šparglji na briošu Foto: Miha First

V naslednjem krožniku je bila solata jastoga in pisanih ter izjemno sladkih češnjevih paradižnikov, menda z domačega vrta, sledila pa je popečena kapesanta na kremi ostrig s kruhovimi kockami in peteršiljevim oljem.

Solata jastoga in češnjevih paradižnikov ... | Foto: Miha First Solata jastoga in češnjevih paradižnikov ... Foto: Miha First

... in kapesanta na kremi ostrig ter peteršiljevem olju | Foto: Miha First ... in kapesanta na kremi ostrig ter peteršiljevem olju Foto: Miha First

Gran malvazija je šla počasi h koncu, zato so nam ob testeninah in glavni jedi predlagali, naj poskusimo macerirano in v hrastu zorjeno malvazijo iz kleti Ipša. Žal ni niti približno dosegla Coronice, zato pa so bili toliko boljši domači špageti z ragujem jastoga. Jed, ki na videz ni nič posebnega, a je tako slastna, da je zmanjka v hipu. Glavna sestavina glavne jedi je bil brancin, ne prevelik file so postavili na krompirjev pire ter ga pospremili s konfitiranim rumenjakom in mariniranim korenjem.

File brancina na krompirjevem pireju s konfitiranim rumenjakom in korenjem | Foto: Miha First File brancina na krompirjevem pireju s konfitiranim rumenjakom in korenjem Foto: Miha First

Kaj pa sladica? Ponudili so tri, in ker se ne znamo odločiti, smo vzeli vse. Prva je bila limonina lučka z olivnim oljem, soljo in čilijem, zanimiva ideja, ki smo jo podprli s sladko malvazijo Benvenuti. Veliko konkretnejša kot lučka je bila kroglica čokoladnega ganacha s pečenimi mandlji, slano karamelo in drobljencem, piko na i pa je dala topla čokoladna torta z orehi ter emulzijo olivnega olja in limone.

Limonina lučka z olivnim oljem, soljo in čilijem | Foto: Miha First Limonina lučka z olivnim oljem, soljo in čilijem Foto: Miha First

Zanimivo doživetje in morda za odraslo osebo celo prehuda serija sladkosti, ki jo je treba nujno zaliti, recimo z rahlo barikiranim žganjem iz malvazije, menda iz bližnjega Poreča.

Monte, Rovinj
Trendi Najboljše gostilne na Hrvaškem blizu slovenske meje

Povzetek

Urejena restavracija z izključno morskimi, rahlo ustvarjalnimi jedmi, ki ima simpatično lokacijo in še posebej prijazen balkon. Kot omenjeno mesa ni, ribjih plošč, kalamarov in podobne krame tudi ne.

Vinska karta je široko zastavljena, največ je, jasno, istrskih vin. Širok spekter dopolnjujejo vina preostalih hrvaških dežel in ščepec tujih vin, med katerimi je največ slovenskih, sicer pa imajo še ducat šampanjcev, nekaj nemških, francoskih in italijanskih.

Ocena

Ocena gostilne: 4 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte