Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
7. 2. 2022,
18.51

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,49

18

Natisni članek

Nika Križnar Nika Križnar Urša Bogataj Urša Bogataj Timi Zajc Timi Zajc Peter Prevc Peter Prevc Peking 2022 Peking 2022 olimpijske igre zlata medalja medalja Robert Kranjec

Ponedeljek, 7. 2. 2022, 18.51

2 leti, 2 meseca

Intervju z Robertom Kranjcem po dveh zlatih in bronasti medalji v Pekingu

Ob osvojenih medaljah izpostavili tudi Kranjca, ki je bil zaradi farse z dresi negativno presenečen

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,49

18

Robert Kranjec | Robert Kranjec skrbi za izdelavo skakalnih dresov naših najboljših skakalk in skakalcev. | Foto Vid Ponikvar

Robert Kranjec skrbi za izdelavo skakalnih dresov naših najboljših skakalk in skakalcev.

Foto: Vid Ponikvar

Bera slovenskih medalj na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu se je po suvereni zmagi Nike Križnar, Timija Zajca, Urše Bogataj in Petra Prevca na tekmi mešanih ekip povečala na tri. Prav vse so skakalne in pri vseh je pomembno vlogo odigral tudi nekdanji dobitnik bronaste ekipne skakalne olimpijske medalje Robert Kranjec, ki skrbi za drese naših zlatih skakalcev in skakalk.

mešana ekipna tekma
Sportal Slovenci na tekmi zmešnjav spisali zgodovino in osvojili zlato olimpijsko kolajno!

Takoj po koncu bogate kariere je Robert Kranjec zagrizel v jabolko, ki so mu ga ponudili v slovenski skakalni družini. Že med svojo športno potjo je veliko preučeval skakalne drese, po njenem koncu pa znanje dodobra nadgradil. Zdaj gredo skakalni dresi naših najboljših skakalcev in skakalk čez njegove roke in zanj ni lepše nagrade za opravljeno delo kot to, da je naša skakalna flota med najboljšimi v zraku. Na olimpijskih igrah celo najboljša, kar so dokazali na tekmi mešanih ekip, Urša Bogataj in Nika Križnar pa še z zlatom in bronom na posamični tekmi. Žal mu je, da je Petru Prevcu zmanjkalo pol metra, da bi imel okoli vratu novo odličje s posamične preizkušnje.


Ob zlati medalji Urše Bogataj in bronasti Nike Križnar, zlati medalji na ekipni tekmi mešanih ekip so ob zahvaljevanju večkrat omenili tudi vaše ime. Komu vse pripravljate drese?
Vsem, razen Špeli Rogelj. Vesel sem. Še toliko bolj, ker sem tudi sam nekaj prispeval zraven. Pomagam, kolikor se da, da je vse skupaj čim bolje narejeno. Ko sem sam na tekmah, jih poskušam še drugače podpirati.

Urša Bogataj
Sportal Sanjski dan: Bogatajeva olimpijska prvakinja, Križnarjeva bronasta!

Na tekmi mešanih ekip je bila prava drama z dresi. Ali ste bili kaj prestrašeni, da bi bil lahko diskvalificiran tudi kateri od naših tekmovalcev?
Mogoče sem malce bil. Tam imajo Gašperja, ki jim zoži drese, če je potrebno. Kar se je zgodilo, je sramota za olimpijske igre in skoke. Da se to dogaja na tekmi mešanih ekip … Morali bi jih opozoriti. To ni dobro za ta šport. Ne strinjam se s tistimi, ki so odgovorni za to. Bolno je, kar se je zgodilo.

Slovenska štiriperesna deteljica - Timi Zajc, Peter Prevc, Nika Križnar in Urša Bogataj - je na zimskih olimpijskih igrah na tekmi mešanih ekip osvojila zlato medaljo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenska štiriperesna deteljica - Timi Zajc, Peter Prevc, Nika Križnar in Urša Bogataj - je na zimskih olimpijskih igrah na tekmi mešanih ekip osvojila zlato medaljo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Diskvalifikacije so bile le v ženskih vrstah. Verjetno so dekleta z istimi dresi nastopila že na posamični tekmi pred dvema dnevoma, zato je vse skupaj še toliko bolj čudno.
Krožijo govorice, da so se trenerji med seboj zbadali. To se preprosto ne dela na takšen način. To ni športno. Takanašijevo (Sara Takanaši, op. a.) bodo na Japonskem pojedli.

Urša Bogataj Nika Križnar
Sportal Prijateljici, ki sta uresničili sanje: Danes bova težko zaspali

Koliko ste se v soboto razveselili zlate medalje Urše Bogataj in bronaste Nike Križnar?
Zelo vesel sem bil, da je dekletoma uspelo. Mislim, da so rezultati skakalk dali zagon fantom. Na mali napravi so dobro skakali. Petru je žal zmanjkalo pol metra. Zlata kolajna na tekmi mešanih ekip mu je povrnila vse za nazaj. Za tistega pol metra. Imamo olimpijsko prvakinjo, prvake. Upam, da bodo šli fantje mirno na veliko skakalnico.

Kako težko vam je bilo pri srcu, ko je Petru Prevcu zmanjkalo vsega pol točke do brona?
Tako močno, kot sem bil prejšnji dan vesel ob uspehu deklet, sem bil naslednji dan razočaran. Vzameš si pol ure za žalovanje, nato gre življenje naprej. To je šport. Moral bi skočiti pol metra dlje. Po bitki je lahko biti glasen. Z mojega zornega kota je prikazal dva fantastična skoka.

Urša Bogataj in Nika Križnar sta dva dneva pred tem osvojili zlato in bronasto medaljo na posamični preizkušnji na igrah v Pekingu. | Foto: Anže Malovrh/STA Urša Bogataj in Nika Križnar sta dva dneva pred tem osvojili zlato in bronasto medaljo na posamični preizkušnji na igrah v Pekingu. Foto: Anže Malovrh/STA

Slovenija je dokazala, da je skakalna velesila. Ko ste sami skakali, zadeve v skokih še niso bile tako urejene, kot je videti zdaj. Tudi sami ste orali ledino.
Mislim, da je glede na to, koliko truda vlagamo v to, tudi sami tekmovalci, vse skupaj odlično. Na strani Smučarske zveze Slovenije je, da bo znala to izkoristiti, kar zadeva sponzorje.

Peter Prevc
Sportal Kakšna smola Petra Prevca na olimpijski tekmi!

Verjetno je slovenska reprezentanca prav zaradi dobrih predstav deklet in fantov še bolj pod drobnogledom drugih reprezentanc. V tej sezoni smo lahko videli, da so tuje nacije dosegle, da so morali skakalci, ki tekmujejo s skakalnimi okovji Petra Slatnarja, ta umakniti. Kako gledate na to, da nas poskušajo zaustaviti?
To ni nič novega. Že od nekdaj je tako. Ko sem imel sam odlično sezono, sem bil na 38 tekmah kar 28-krat "izžreban" za kontrolo dresa. Druge nacije igrajo na to noto. Nemci in Avstrijci so v ozadju. Kot skakalec moraš to čim prej odmisliti in se prepustiti. Veš, da imaš dres narejen po pravilih. Material se razteguje, kar je povsem normalno, potem pa se ga šiva. Če bi dali mene za kontrolorja opreme, bi jih pol pometal ven. Na delih telesa so namreč dresi preveliki. V današnjem primeru bi bilo treba dati le opozorilo, ne pa, da na tak način loviš skakalke.

Robert Kranjec nenehno razmišlja, kako bi še izboljšal skakalne drese naših zlatih orlov in zlatih sov. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Robert Kranjec nenehno razmišlja, kako bi še izboljšal skakalne drese naših zlatih orlov in zlatih sov. Foto: Urban Urbanc/Sportida Na zimskih olimpijskih igrah ste tudi sami osvojili bronasto medaljo na ekipni tekmi z Damjanom Frasom, Primožem Peterko in Petrom Žonto. So spomini še sveži?
Med zimskimi olimpijskimi igrami se spomnim na tisto tekmo in osvojitev medalje. Na televiziji se predvajajo posnetki, piše se o tem. Lepo je to videti.

Za konec še pogled proti naslednjima preizkušnjama na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu. Pred fanti sta še posamična in ekipna tekma na veliki napravi. Kakšna je vaša napoved?
Mislim, da so fantje zelo močni. Danes so pokazali, da gredo lahko mirno na tekmo. Vseh pet fantov se bo udarilo med seboj za štiri prosta mesta. Upam, da bodo iz tega potegnili le pozitivno. V takšnih bojih namreč rasteš in posledično dviguješ drugega. Smo v veliki prednosti. Ekipna tekma bo prav tako zanimiva. Boj za medalje bo zelo oster.

Urša Bogataj
Sportal Spogledovala se je s koncem kariere, zdaj olimpijska in slovenska junakinja
Urša Bogataj Nika Križnar
Sportal Svetovni sovražnik mu je lani preprečil veselje, ki ga je dočakal v Pekingu
Nika Križnar
Sportal Noro leto nasmejane Gorenjke, ki si upa sanjati naglas
Matjaž Triplat
Sportal ''Včasih si mnogi niso znali predstavljati deklet v zraku''
Peter Prevc
Sportal Po veliki drami in smoli Petra Prevca so se pogledi usmerili proti sodnikom
Nika Križnar Urša Bogataj Peter Prevc Timi Zajc
Sportal Mazeja navdušena nad slovensko prelomnico, Pahor ponosen do neba
Ne spreglejte