Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
5. 2. 2022,
17.17

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

2

Natisni članek

zmaga zlata medalja Peking 2022 Peking 2022 Urša Bogataj Urša Bogataj

Sobota, 5. 2. 2022, 17.17

2 leti, 2 meseca

Zgodba zlate Urše Bogataj

Spogledovala se je s koncem kariere, zdaj olimpijska in slovenska junakinja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

2

Urša Bogataj | Urša Bogataj je postala nova slovenska junakinja. Na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu je osvojila zlato medaljo. | Foto Anže Malovrh/STA

Urša Bogataj je postala nova slovenska junakinja. Na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu je osvojila zlato medaljo.

Foto: Anže Malovrh/STA

Slovenska olimpijska junakinja Urša Bogataj je morala prehoditi trnovo pot do velikega zlata na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu. Od decembrskega padca v Planici leta 2019 se je sprva borila sama s seboj, ob tem premagala vse ovire in se po zaslugi močne volje ter trdega dela nagradila na največjem zimskem športnem dogodku.

Urša Bogataj
Sportal Sanjski dan: Bogatajeva olimpijska prvakinja, Križnarjeva bronasta!

Ko je pred dobrima dvema letoma pri ekstremni daljavi v Planici padla in si huje poškodovala koleno, je bilo jasno, da Uršo Bogataj po operaciji čaka dolga rehabilitacijska pot. Nesreča je v veliki meri vplivala na njeno razmišljanje o prihodnosti. Spogledovala se je celo s koncem kariere, a našla motiv, da je vztrajala. Ni želela ostati na nedokončani poti. Dobila je zagon, da nadaljuje popotovanje po skakalnicah širom sveta.

A vse le ni šlo gladko in lahko. Veliko strahu je bilo prisotnega ob skakanju. Predvsem pri doskokih, saj se ji je padec vtisnil v podzavest. Vse skupaj je vplivalo, da je bila nervozna tudi na tekmah, ko je bilo veliko na tnalu. Spomnimo se lanskega svetovnega prvenstva v Oberstdorfu in ekipne tekme, na kateri se je na skakalnici vidno tresla, na koncu pa kljub vsemu dobro skočila in pomagala, da so se slovenska dekleta veselila srebrnega odličja: "Takrat je bil pritisk res velik. Tresla sem se tako, kot se nisem še nikoli. Vedela sem, da lahko delujem tudi v takšnem položaju. Uspelo mi je. Iz vsakega položaja želim potegniti najboljše."

Uspeh Urše in Nike v sliki (Foto Reuters in Anže Malovrh/STA)

Fotogalerija
1 / 29

Vesela, da je vztrajala

Ta izkušnja ji je zelo pripomogla, da je naredila korak naprej v psihološkem smislu. V veliko pomoč pri vseh teh preizkušnjah ji je tudi športni psiholog, s katerim sodelujeta že nekaj let, in Urša vselej izpostavlja pomembnost tovrstne pomoči. "Ko sem se poškodovala, sem bila v zelo dobri formi. Psiholog mi je pri tem pomagal, da bomo to zgodbo skušali dokončati in ne odnehati. Vesela sem, da sem vztrajala," je v pogovoru za nacionalno televizijo razložila Bogatajeva. 

Široko je razprla krila in poneslo jo je do zlate medalje. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Široko je razprla krila in poneslo jo je do zlate medalje. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Lani poleti je nato začela tlakovati zgodbo o uspehu. Postala je tretja zmagovalka grand prixa, kar je pred njo uspelo le Japonki Sari Takanaši in rojakinji ter sostanovalki Niki Križnar. Veselila se je štirih zmag v Wisli, Courchevelu in Čajkovskem, bila dvakrat druga, njena najslabša uvrstitev pa je bilo šesto mesto.

Urša Bogataj Nika Križnar
Sportal Zgodovinski dan za slovenske skoke: dvojna medalja Urše Bogataj in Nike Križnar!

Zmaga na najpomembnejši tekmi

Na vrsto je prišla zima in prvi izziv je bil prenesti dobre poletne skoke v sezono svetovnega pokala. Na enajstih tekmah je bil njen najslabši rezultat sedmo mesto, sicer pa je kar petkrat stala na odru za zmagovalke. Dvakrat je bila druga, trikrat tretja. Premierna zmaga se ji je izmikala. A je verjela, da bo tudi ta prišla.

In prišla je na najbolj pomembni tekmi v karieri vsakega športnika. Na zimskih olimpijskih igrah. Ob tem je treba dodati, da imajo dekleta za zdaj le eno priložnost, ker imajo posamično tekmo le na srednji skakalnici.

Nika Križnar & Urša Bogataj | Foto: Anže Malovrh/STA Foto: Anže Malovrh/STA V velikem slogu se je zapisala med nesmrtne. Osvojila je zlato medaljo, povrhu vsega je to prva zlata za slovensko skakanje na zimskih olimpijskih igrah. "Fino je. Tega si nikoli nisem predstavljala. Nekako se mi to zimo ni poklopilo, naredila sem že zelo dobre skoke na tekmi, a je bila katera vedno boljša od mene ali pa sem dobila slabe ocene. Danes ocen nisem pogledala. Ko sem izvedela, da imava obe z Niko kolajno, nisem mogla verjeti," je Urša presrečna povedala za STA.

Lahko rečemo le, da še dobro, da so imeli v njenem otroštvu v sosednji vasi kmečke tekme z alpskimi smučkami, na katerih je skupaj z bratom skakala in se zaljubila v ta šport.

Osebna izkaznica Urše Bogataj

- rojena: 7. marca 1995
- višina: 166 cm
- prebivališče: Briše, Polhov Gradec
- poklic: študentka Fakultete za šport
- klub: SSK Ilirija
- gl. trener: Zoran Zupančič

- osebni rekord: 130 m, Klingenthal 2018;
- izid sezone: zlata medalja na olimpijskih igrah v Pekingu, 2. mesto, Ljubno ob Savinji 2022 in Nižnij Tagil 2021;
- prisotnost na družbenih omrežjih: Instagram: @ursabogataj;
- zadnja knjiga ali film: serija Ja, šef;
- hobiji: igre z žogo, risanje, planinarjenje;
- moto/navdihujoč citat: "Vsaka stvar, pa naj bo dobra ali slaba, je za nekaj dobra!"
- naj hrana/pijača: orehovi štruklji;
- kaj bi počela, če ne bi bila športnica: "Hitreje bi dokončala študij."

Tina Maze 2014
Sportal Tina Maze je dobila zlato družbo
Urša Bogataj
Sportal Po zgodovinskem zlatu in še bronu se je oglasila Tina Maze
 
Ne spreglejte