SiolNET. Sportal ZOI Peking
2,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Odličja slovenskih športnikov na ZOI

Tina Maze je dobila zlato družbo

2,18

termometer

Tina Maze 2014 | Tina Maze je bila do danes edina Slovenka z zlato olimpijsko kolajno na zimskih olimpijskih igrah.  | Foto: Reuters
Tina Maze je bila do danes edina Slovenka z zlato olimpijsko kolajno na zimskih olimpijskih igrah. Foto: Reuters

Nova olimpijska prvakinja na srednji skakalnici Urša Bogataj in bronasta Nika Križnar sta slovensko bero zimskih olimpijskih kolajn povečali na število 23. Sploh prvič v zgodovini se je zgodilo, da bi dve slovenski predstavnici na isti tekmi na olimpijskih igrah stali na odru za zmagovalke. Bogatajeva je postala tako druga slovenska športnica po Tini Maze z zlato kolajno na zimskih olimpijskih igrah.

Urša Bogataj skoki Sportal Sanjski dan: Bogatajeva olimpijska prvakinja, Križnarjeva bronasta!

Slovenski športnice in športniki so do zdaj osvojili 23 olimpijskih odličij, od tega tri zlate, osem srebrnih in 12 bronastih. Največkrat so na tekmovanju petih krogov na zmagovalnem odru stali v alpskem smučanju (devet odličij), nato v smučarskih skokih (sedem), deskanju na snegu (tri) ter teku na smučeh in biatlonu (dve).

Največ kolajn v Sočiju

Najbolj uspešne olimpijske igre za slovenske športnike so tiste iz Sočija pred osmimi leti, ko so se športniki vrnili s kar osmimi odličji. Dve sta bili zlatega leska, do zdaj edini na zimskih olimpijskih igrah za Slovenijo. Osvojila ju je alpska smučarka Tina Maze.

Po dve odličji − srebro in bron − sta na tistih igrah osvojila še smučarski skakalec Peter Prevc in deskar na snegu Žan Košir, po enkrat pa sta se na stopničke povzpeli tudi smučarska tekačica Vesna Fabjan in biatlonka Teja Gregorin, obe sta osvojili bronasto odličje.

Tina Maze s kar štirimi odličji, v "zlatem" klubu se ji je pridružila Urša Bogataj Urša Bogataj je druga Slovenka z zlatim olimpijskim odličjem na zimskih olimpijskih igrah. | Foto: Guliverimage Urša Bogataj je druga Slovenka z zlatim olimpijskim odličjem na zimskih olimpijskih igrah. Foto: Guliverimage

Štirje Slovenci so osvojili vsaj dve kolajni, ob Mazejevi (dve zlati, dve srebrni), Koširju (srebrna, dve bronasti) in Prevcu (ena srebrna, ena bronasta) še Matjaž Debelak (srebro, bron).

Korošica je bila do danes edina Slovenka z zlatim "zimskim" olimpijskim odličjem, od danes ji družbo dela še olimpijska prvakinja s srednje naprave Urša Bogataj.

Slovenske kolajne na zimskih olimpijskih igrah

 

Preberite še:

Peter Prevc Sportal Bledi slovenski obrazi Urša Bogataj Nika Križnar Sportal Zgodovinski dan za slovenske skoke: dvojna medalja Urše Bogataj in Nike Križnar! Therese Johaug Sportal Prvo zlato na OI Johaugovi, Neža Žerjav 55. nordijski center Sportal ZOI v Sloveniji? Avstrijska Koroška za skupno kandidaturo. Boe Sportal Norvežanom po sprintu naslov v mešanih štafetah, Slovenija v ozadju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin