Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
6. 2. 2022,
15.02

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,50

15

Natisni članek

medalja Peking 2022 Peking 2022 olimpijske igre zimske olimpijske igre Peter Prevc Peter Prevc

Nedelja, 6. 2. 2022, 15.02

2 leti, 2 meseca

Po veliki drami in smoli Petra Prevca so se pogledi usmerili proti sodnikom

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,50

15

Peter Prevc | Peter Prevc je za pol točke izgubil bronasto medaljo. | Foto Reuters

Peter Prevc je za pol točke izgubil bronasto medaljo.

Foto: Reuters

Ko vsega pol točke loči, da nekdo postane junak, strokovnjaki in ljubitelji športa v veliki meri začnejo iskati tisto, kar je zmanjkalo do velikega uspeha. Tako je bilo tudi v primeru Petra Prevca na posamični tekmi na srednji skakalnici na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu, kjer je za pičle pol točke izgubil bronasto medaljo. Navijači in tudi stroka so prepričani, da bi moral dobiti višje sodniške ocene za svoje skoke, ki bi mu posledično prinesle odličje. Glavni trener naše reprezentance Robert Hrgota je prav tako poudaril, da je pričakoval večji posluh pri sodnikih.

Peter Prevc
Sportal Kakšna smola Petra Prevca na olimpijski tekmi!

Kakšna drama se je v nedeljo dogajala na posamični tekmi na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu. Na skakalnici v nekoliko oddaljenemu Džangdžjakovu, ki sta jo v soboto z zlatim in bronastim odličjem v slovenske barve pobarvali Urša Bogataj in Nika Križnar, je po prvi seriji kazalo, da bomo spet priča slovenski veselici.

Peter Prevc je bil drugi in se je po Sočiju, kjer je osvojil srebrno in bronasto odličje, spogledoval z novo žlahtno kovino in novim zgodovinskim trenutkom v karieri. Po predstavah, ki jih je kazal v sezoni, realno gledano pred odhodom na Kitajsko sicer ni bil tisti osrednji slovenski adut za tovrstni podvig. Vendarle je bila njegova najboljša posamična uvrstitev šesto mesto praktično ob vstopu v sezono v Ruki. A je pokazal, iz kakšnega testa je in da v sebi nosi šampionski značaj.

Ali so sodniki namenili Petru Prevcu preskromne ocene?

  • Da, moral bi dobiti boljše, saj je doskočil tako kot bronasti Dawid Kubacki
    92,09 %
    3842 glasov
  • Ne, pravilno so ga ocenili
    3,60 %
    150 glasov
  • Ne vem, nisem spremljal tekme
    4,31 %
    180 glasov
Oddanih 4172 glasov
Peter Prevc
Sportal Robert Hrgota v "mešani ekipni" boj pošilja Petra Prevca in Timija Zajca

"Zmanjkalo je sreče, zaslužene boljše sodniške ocene"

Na žalost se mu v drugi seriji ni posrečil veliki met in je po svojem nastopu stopil na tretje mesto. Na vrhu je bil le še Japonec Rjoju Kobajaši, ki je potrdil vlogo favorita in se veselil zlatega odličja. Srebro je pripadlo Manuelu Fettnerju, bron presenetljivo Dawidu Kubackemu, ki v tej zimi svetovnega pokala višje od 13. mesta ni prišel.  

Uvrstitve slovenskih skakalcev na posamični tekmi na srednji skakalnici

4. Peter Prevc
9. Timi Zajc
13. Anže Lanišek
28. Lovro Kos

Glavni trener Robert Hrgota je vesel, da je Peter pokazal takšne skoke, in žalosten, ker je našemu šampionu do medalje zmanjkalo vsega pol točke. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Glavni trener Robert Hrgota je vesel, da je Peter pokazal takšne skoke, in žalosten, ker je našemu šampionu do medalje zmanjkalo vsega pol točke. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Najprej čestitke, predvsem vsem trem, Petru Prevcu za dva skoka. Odlično je danes odskakal. Mislim, da bi moral osvojiti medaljo. Ni je, imamo še tri tekme. Veseli me, da je pri vseh fantih raven skakanja visoka. Močno ekipo imamo, zmanjkalo je sreče, zaslužene boljše sodniške ocene," so bile prve besede glavnega trenerja slovenske reprezentance Roberta Hrgote v pogovoru za TV Slovenija.

Urša Bogataj OI zlato
Sportal Slovenski junakinji prejeli olimpijsko kolajno #foto

"Sodniške ocene bi lahko bile višje. To je debata za zvečer ob pivu."

Prav sodniške ocene so bile tiste, ki so burile duhove. Ničkolikokrat v preteklosti so prav sodniki s subjektivnim ocenjevanjem vplivali na razplet. Tudi tokrat, v kar je bil v prenosu na nacionalni televiziji prepričan skakalni strokovnjak Jelko Gros, ki je menil, da bi morali Petra v drugi seriji oceniti bolje ali vsaj tako kot Kubackega. Od sodnikov je prejel točko več kot naš skakalni as.

Podporo so mu v izteku skakalnice nudili reprezentančni kolegi. | Foto: Reuters Podporo so mu v izteku skakalnice nudili reprezentančni kolegi. Foto: Reuters

Ni treba biti matematik, da kaj kmalu ugotovimo, kaj bi pomenilo, če bi le en sodnik dal Petru višjo oceno za pol točke. Vendarle je naredil telemark. Storjena mu je bila krivica, so prepričani mnogi. "Sodniške ocene bi lahko bile višje. To je debata za zvečer ob pivu. Je, kar je. To so olimpijske igre. Tekma je na vsake štiri leta. Vse se mora poklopiti, od skoka in vetra do sodnikov. Malo je zmanjkalo. Zame je četrto mesto kot medalja," je o tej temi dejal Hrgota.

Peter bo imel novo priložnost za medaljo že v ponedeljek, ko bo na sporedu tekma mešanih ekip. In Slovenija bo na tej preizkušnji v igri celo za zlato medaljo. Temelji so namreč trdni. Slovenske barve bodo branili zlata Urša Bogataj, bronasta Nika Križnar, četrti Peter Prevc in deveti Timi Zajc.

Ne spreglejte