Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
11. 10. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Gareth Southgate Trije levi Stožice kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Anglija Sportalov zakaj, Sportalov zato

Torek, 11. 10. 2016, 16.00

6 let, 6 mesecev

Sportalov zakaj, Sportalov zato

Zakaj imajo Angleži na dresih tri leve?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
David Beckham | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Ljubljano so prišli trije levi. Nekateri bi na prvo žogo ocenili, da bo v Sloveniji gostoval nogometni živalski vrt, saj bodo v glavni vlogi levi, ki nameravajo rjoveti na nogometnem igrišču v Stožicah, a se krepko motijo. Zakaj?

Danes trije levi na največjem slovenskem štadionu ne bodo osamljeni, saj bo za njih stiskalo pesti skoraj dva tisoč angleških navijačev. So zelo priljubljeni, njihova imena so znana daleč naokrog. Pozna jih vsak malce bolj zagret ljubitelj žogobrca v Evropi.

Služijo milijone, igrajo v znanih klubih in so stalno pod drobnogledom sedme sile. Vsak njihov korak spremlja konvoj zvedavih novinarjev, ki na Otoku ničesar ne prepustijo naključju. Zato se je dolgo časa pripravljala obsežna angleška invazija na Slovenijo.


Zakaj ima Velika Britanija v kvalifikacijah za SP 2018 v ognju štiri reprezentance?​ 
Zakaj je boksarski ring v resnici kvadraten?
Zakaj so slovenski klubi razpršeni v različnih tekmovanjih in kakšne so želje HZS?

Zakaj je Belgija najboljša na svetu, čeprav vedno razočara?


Ponos otoškega nogometa

Prihodnji torek bo v Stožicah gostoval tudi kapetan Manchester Uniteda in angleške reprezentance  Wayne Rooney. | Foto: Vid Ponikvar Prihodnji torek bo v Stožicah gostoval tudi kapetan Manchester Uniteda in angleške reprezentance Wayne Rooney. Foto: Vid Ponikvar Kdo so sploh trije levi? Nimajo štirih nog, niti močnih krempljev ali grive. To je vzdevek za angleško nogometno reprezentanco. V veljavi je vse od ustanovitve nogometne zveze, ki obstaja že več kot 150 let. Dobro se je prijel v nogometnih krogih.

Če ima Nemčija elf, Italija azzurre, Španija pa furijo, ima Anglija tri leve. To je otoški nogometni ponos, ki je leta 1966 osvojil tudi svetovni naslov, v preteklosti pa je bil večkrat usoden za slovensko reprezentanco. V Stožicah bo gostoval še drugič v dveh letih.

Državne drese izbrancev Garetha Southgata, ki je vroči selektorski stolček vskočil kot začasna zamenjava za osramočenega Sama Allardyca, krasi grb Angleške nogometne zveze (FA). Na grbu so upodobljeni trije levi, ki so hitro prerasli v uraden vzdevek angleške reprezentance.

Skok v 12. stoletje

Trije zlati levi na rdeči podlagi so se šopirili na kraljevskih oblačilih.  | Foto: Reuters Trije zlati levi na rdeči podlagi so se šopirili na kraljevskih oblačilih. Foto: Reuters Dres s takšnim grbom je reprezentanca nosila že leta 1872, ko je odigrala prvo mednarodno srečanje s Škotsko. Zakaj so se Angleži odločili ravno za tri leve? Odgovor na vprašanje je tesno povezan z angleško zgodovino. Zahteva temeljit skok v preteklost, v viharno 12. stoletje, polno vojaških spopadov in obračunavanj.

Takrat se je rodila zgodba o simbolu, ki je postal angleški grb. Vojščaki so se z njim odpravljali na bojišča in si dvigovali motivacijo, pogum in zvestobo do domovine. Na ščitih so bili na rdeči podlagi upodobljeni trije zlati levi.

Slabo tisočletje pozneje so se v malce spremenjeni podobi znašli na dresih drugačnih bojevnikov, ki ne prisegajo na orožje, ampak brcajo žogo in nosijo nogometne čevlje. Nosijo jih angleški reprezentanti, tako imenovani trije levi.

Zahvala gre Rihardu Levjesrčnemu  

Leta 2010 so na Otoku našli 700 let star bakren obesek s tremi levi, ki je močno spominjal na grb zveze FA. | Foto: Reuters Leta 2010 so na Otoku našli 700 let star bakren obesek s tremi levi, ki je močno spominjal na grb zveze FA. Foto: Reuters Prvi lev predstavlja kralja Henrika I., sina Viljema Osvajalca, ki je prevzel oblast leta 1100. Na njegovem grbu je bil upodobljen lev. Ko se je poročil z Adelizo, si je od njenega očeta sposodil še enega leva, leta 1154 pa je levja druščina pozdravila še enega člana.

Ko se je njegov sin Henrik II. poročil z Eleanoro Akvitansko, je okrepil levjo zbirko, saj je pridobil še enega leva iz njenega družinskega grba. Levi že takrat veljali za živali, ki poosebljajo moč, pogum, ponos in dostojanstvo.

Prvi angleški vladar, ki je uporabil tri leve kot simbol angleškega prestola, je postal Rihard Levjesrčni. Sin Henrika II., ki je spadal k kraljevski dinastiji Plantagenetov, je z vojsko, v kateri ni manjkalo podob treh levov, pred koncem 12. stoletja odšel na križarski pohod, Angleži pa so dobili svoj grb.

Pridružilo se je še deset rdečih vrtnic

Ko je Angleška nogometna zveza (FA) v 19. stoletju razmišljala o logotipu, si je sposodila idejo pri kraljevskem ščitu, na katerem so bili upodobljeni trije levi. Grb angleške nogometne krovne zveze je do danes doživel le eno spremembo. Leta 1949 je bila na grbu odstranjena krona iznad treh levov. Nogometna zveza se je tako odločila zaradi tega, da bi se grb vsaj v nečem razlikoval od tistega, ki ga uporablja angleška reprezentanca v kriketu.

V srednjem veku je na Otoku divjala vojna med belo in rdečo vrtnico. | Foto: Reuters V srednjem veku je na Otoku divjala vojna med belo in rdečo vrtnico. Foto: Reuters

Takrat se je levom v grbu pridružilo še deset rdečih vrtnic, simbolom starega fevdalnega sloja v Lancasterju. V 15. stoletju se je odvijala državljanska vojna med belo (hiša York) in rdečo vrtnico (hiša Lancaster). Zadnja zmaga je pripadla rdečim. V grbu je upodobljeno deset vrtnic. Število ni naključno, ampak nakazuje deset različnih klubskih tekmovalnih razredov, ki še vedno delujejo pod okriljem zveze FA, najstarejše nogometne zveze na svetu.

Enemu angleškemu reprezentantu letos v Stožicah ni bilo do smeha

V torek se bo v Stožicah družili slovenski in angleški navijači. | Foto: Vid Ponikvar V torek se bo v Stožicah družili slovenski in angleški navijači. Foto: Vid Ponikvar Slovenska nogometna reprezentanca, ta še vedno čaka na svoj vzdevek, se bo tako danes  pomerila z angleškimi tremi levi (Three Lions), zvezdniško zasedbo igralcev, ki se iz tedna v teden dokazuje v močni premier league.

Eden izmed angleških reprezentantov, ki bodo kandidirali za kvalifikacijsko tekmo s Slovenijo, je tudi član West Hama Michail Antonio. Letos je že spoznal Stožice.

Po dvoboju mu ni bilo do smeha, saj je z londonskim klubom v kvalifikacijah za evropsko ligo presenetljivo izgubil z Domžalami (1:2). Danes bo zaigral še pred nabito polnimi tribunami na ljubljanskem štadionu in branil barve treh levov. Bodo rjoveli ali ne? O tem bo odločala tudi Katančeva četa ...

 

 

Ne spreglejte