Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
11. 10. 2016,
10.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

4

Natisni članek

Srečko Katanec Boštjan Cesar Rene Krhin Jan Oblak Jan Oblak Roman Bezjak Josip Iličić kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca nogomet komentar

Torek, 11. 10. 2016, 10.30

6 let, 6 mesecev

Komentar

Katančev zasuk, ki bo trajal?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

4

Srečko Katanec

Če Slovenci v soboto ne bi premagali Slovakov, bi vrelo. Tako pa optimistično pričakujemo današnji večerni spektakel, ko bo v Stožicah gostovala velika Anglija. Da je tako, so poskrbeli nogometaši in predvsem selektor Srečko Katanec.

Veliko, zagotovo najpomembnejšo zmago, odkar je spet sedel na selektorsko klop, je dočakal v soboto Srečko Katanec. Po daljšem času je doživel trenutek, ko se je sreča nasmehnila tudi njemu. Darilo ni prišlo z neba. Zaslužil si ga je. Z dobro taktično pripravo in s pogumom, ki ga je pokazal med tekmo.

Ko je šla partija, ki je spominjala na šahovsko, h koncu, je bil na semaforju rezultat 0:0. Remi pred domačimi navijači proti Slovakom, udeležencem letošnjega evropskega prvenstva, bi še preživel, poraza ob vsej negativni energiji, ki se je nabrala okoli njega in njegove reprezentance, najverjetneje ne. Tega se je selektor najbrž zavedal tudi sam, a pokazal veliko poguma, ki ga v njegovem položaju marsikdo ne bi. Napadel je za zmago in jo tudi dobil.

Drugo, morda še večjo zmago je dosegel po tekmi. Če je v preteklosti z nespretno komunikacijo in z obračunavanjem z nogometno javnostjo prah dvigoval tudi takrat, ko to sploh ni bilo potrebno, se je tokrat, čeprav je v njem verjetno vrelo, zadržal. Bil je nepričakovano sproščen in umirjeno postavil piko na i veliki zmagi.

Srečko 2.0 je spet spomnil na Srečka 1.0. Tistega, ki je bil na prelomu tisočletij morda celo najbolj priljubljen državljan. Zdaj je povsem drugače, po eni zmagi se vse seveda ne more drastično spremeniti, a kdo ve, kako bo v prihodnosti. Rezultati narekujejo vse. In ko so tu, je vse skupaj lažje.

Jasno je, da je z vsem skupaj selektor poskrbel tudi za to, da lahko današnji spektakel pričakuje povsem sproščen. Tekma proti Angliji bo zanj in nogometaše čisti užitek. Med njim bi moral(i) biti sproščen(i). Selektor bo ostal ne glede na njen razplet. No, razen če bo doživel polom, poraz z 0:10, ali pa med tekmo poskrbel za škandal. Iz žepa potegnil petarde, jih prižgal in začel metati med občinstvo, na primer.

Ne bo se zgodilo. Odkar se je vrnil na selektorsko mesto, razen ob debiju proti Bosni in Hercegovini (0:3) z več kot dvema goloma razlike na 33 tekmah še ni izgubil. Nor prav tako ni.

Veliko prej bomo dočakali, da bo Angliji odščipnil točko ali morda celo tri in poskrbel, da se bo v Slovenijo vse do zgodnje pomladi prihodnjega leta – novembra bomo na Malti tako ali tako zmagali – spet naselila nogometna evforija.

S kot britev ostrim Renejem Krhinom, z zenovsko mirnim Janom Oblakom, z vedno nepopustljivim in borbenim vojakom Boštjanom Cesarjem, maratoncem Romanom Bezjakom, osvobojenim nogometnim genijem Josipom Iličićem in z borbenostjo, ki smo jo videli nazadnje, se Anglijo vsekakor da premagati. Ta na velikih tekmovanjih dlje od četrtfinala ni šla že skoraj tri desetletja in v Stožice prihaja ob ravno pravem času.

Pa tudi zakon velikih številk govori v korist Slovenije. Po štirih tekmah in štirih porazih, noben od teh ni bil prepričljiv, je napočil čas za drugačen razplet obračuna z milijonarji iz Anglije.

Brez skrbi, Sloveniji ga privoščimo tudi kritiki, ki smo bili v zadnjih dneh morda celo v pomoč. Verjetno so nogometaši tudi zaradi nas še bolj stopili skupaj in trmasto dokazali, da znajo in zmorejo. Vsi skupaj pa smo poskrbeli, da se je o njih in njihovih usodah pisalo še veliko več, kot bi se sicer.

Nogomet je velik posel, v veliki meri tudi zaradi polemik. Takšnih in drugačnih. Tudi zaradi njih uspešni nogometaši živijo življenja, o kakršnih večina ljudi, ki jih spremlja s tribun, le sanja.

Za konec še nasvet selektorju Katancu. Ob sredinem težko pričakovanem gostovanju v studiu nacionalne televizije, ki ste ga napovedali, v javnosti ne perite umazanega perila, ki ga je v primeru Kevin Kampl kar nekaj. Saj nočete, da se ponovi Južna Koreja, kajne?


O tej temi preberite še:

Ne spreglejte