Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
9. 10. 2016,
4.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,40

2

Natisni članek

Josip Iličić NK Olimpija NK Olimpija kvalifikacije za SP 2018 Slovaška Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca Rok Kronaveter

Nedelja, 9. 10. 2016, 4.30

6 let, 7 mesecev

Intervju z Rokom Kronavetrom, junakom zmage proti Slovaški (1:0)

Zdaj ni več najbolj priljubljen Mariborčan v Ljubljani, ampak v vsej Sloveniji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,40

2

Slovenija Slovaška Rok Kronaveter | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V prejšnji sezoni je bil Rok Kronaveter najboljši igralec Prve lige Telekom Slovenije, v tej sezoni pa je stopil korak višje in začel odločati reprezentančne tekme. Proti Slovaški, ki jo je Slovenija v drugi tekmi kvalifikacij za nastop na SP 2018 premagala z rezultatom 1:0, je na prvi zadetek čakal le 103 sekunde.


Kvalifikacije za SP:
Slovenija : Slovaška 1:0

Pestra sobota v Stožicah je bila nadvse sladka. Ljubitelji nogometa so se na štadionu posladkali z odmevno zmago nad Slovaško, neposredno tekmico za visoka mesta v kvalifikacijski skupini za SP 2018, ljubitelji glasbe pa so v dvorani, le nekaj metrov proč od nogometnega vrveža, uživali na koncertu priljubljenega italijanskega izvajalca z zelo sladkim imenom. To je bil Zucchero, ki bi se v slovenskem jeziku imenoval Sladkor.

Najslajše izmed vseh se je v soboto zvečer v Stožicah počutil Rok Kronaveter. Zvezni igralec Olimpije je državni dres oblekel šele drugič, debitiral v kvalifikacijah za veliko tekmovanje, nato pa prvovrsten dogodek v skladu s svojim priimkom kronal z zadetkom.

Ko je v 72. minuti vstopil v igro, je bil rezultat še 0:0. Srečko Katanec je računal na njegovo pomoč, ob tem, ko je šel v igro, pa mu je dal preprosta navodila. ''Pojdi notri in daj gol,'' mu je zabičal selektor, ljubljenec občinstva v Ljubljani pa se mu ni izneveril. V polno je zadel po vsega 103 sekundah, nato pa se hitro znašel v objemu soigralcev.


Ko ste vstopili v igro, vas je občinstvo v Stožicah pozdravilo z bučnim aplavzom. Skoraj tako močnim, kot da bi pri tem že dosegli vsaj polovico zadetka ...
Res sem doživel dober sprejem. Vesel sem, da so ljudje zadovoljni, da sem dobil priložnost. Vrnil sem jim za podporo. Dober občutek me je spremljal že na treningih. Čez teden so nas uigravali, nato pa je v meni rasel občutek, kako bi lahko zaigral na tekmi s Slovaško. Na koncu se je to obrestovalo.

V 72. minuti je vskočil v igro namesto Jasmina Kurtića ... | Foto: Vid Ponikvar V 72. minuti je vskočil v igro namesto Jasmina Kurtića ... Foto: Vid Ponikvar

Za zadetek ste potrebovali manj kot dve polni minuti, natančneje 103 sekunde. Sprejeli ste mojstrsko podajo Josipa Iličića in se brez oklevanja odločili za strel, ki je zatresel slovaško mrežo.
​Jojo (vzdevek Josipa Iličića, op. p.) je odličen igralec. Ko je dobil žogo in prodiral, sem stekel v prazen prostor. Igralec njegovih kvalitet zna to opaziti. Nato mi je res lepo podal. Ko sem dobil žogo, sem čutil, da bi lahko udaril iz prve. S tem sem malce presenetil slovaškega vratarja, ki tega ni pričakoval, nato pa bil presrečen, ker se je žoga znašla v mreži. Lahko sem mu le hvaležen za podajo.

Kakšna so bila navodila selektorja Srečka Katanca, ko ste vstopali v igro?
Dejal mi je, naj grem notri in zabijem gol. Na koncu se je to uresničilo. Mogoče je bilo malce šale, a mi je rekel, naj ga dam.

... nato pa se v manj kot dveh minutah že vpisal med strelce. | Foto: Žiga Zupan/Sportida ... nato pa se v manj kot dveh minutah že vpisal med strelce. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Navodila ste upoštevali, saj ste se vpisali med strelce in Slovakom prizadejali še en boleč poraz. Po Angliji so v končnici srečanja ostali brez točk še v Ljubljani, največ zaslug, da so slovaški zaljubljenci v nogomet težje zaspali, pa si lastite prav vi.
Vesel sem tega zadetka, sploh prvega v reprezentanci. Zdaj upam, da jih bo še več. Drugače pa bi poudaril, da je pomembna le zmaga, ne pa, kdo je dosegel zadetek.

Po tekmi vas je čakala zelo prijetna naloga, ko ste se odpravili proti tribunam ...
Res je. Prelepo je bilo videti, kako se je na tekmi zbrala moja družina in me spremljala. Po tekmi sem šel do nje. Oba moja otroka sta oblekla slovenska dresa. Zdaj sta že prava navijača (smeh). Vesel sem, da sta bila ravno na tekmi, ko mi je uspel prvi zadetek za reprezentanco. Prav gotovo je eden najpomembnejših v moji karieri. Lahko sem zadovoljen, da sem poleg vseh odličnih igralcev v naši reprezentanci sploh dočakal priložnost za nastop.

Hčerka Adriana in sin Lukas sta bila zelo ponosna na očeta, ki je poskrbel za zmago nad Slovaško. | Foto: Vid Ponikvar Hčerka Adriana in sin Lukas sta bila zelo ponosna na očeta, ki je poskrbel za zmago nad Slovaško. Foto: Vid Ponikvar

Vaša otroka, ki ju v zadnjih sezonah razvajate z dobrimi nogometnimi nastopi, že komaj čakata na torkovo tekmo, spektakel z Anglijo?
Da. Verjetno bo na tej tekmi še več mojih sorodnikov in znancev. Če bomo pravi, se lahko nadejamo novih točk.

So se vam po golu, ki je dvignil na noge Slovenijo, po glavi odvrteli prizori iz vaše kariere, ko ste morali večkrat zaradi težjih poškodb prekiniti nogometno pot in se z ogromno odrekanja nato vrniti na igrišče?
V moji karieri se je marsikaj dogajalo. Včasih so bili težki trenutki, danes pa so bili spet lepi. Vesel sem, da je tako.

Ta zadetek mi pomeni zelo veliko. Že tako je vsak nastop za reprezentanco nekaj najlepšega, kar lahko doživiš kot nogometaš. Ko dosežeš zadetek, pa je življenje še lepše. Vesel sem, da sem dobil priložnost in da sem sploh zraven reprezentance. Upam, da bo v nadaljevanju kvalifikacij podobno.

Strelcu edinega zadetka so ogromno čestitk namenili tudi Slovaki. | Foto: Vid Ponikvar Strelcu edinega zadetka so ogromno čestitk namenili tudi Slovaki. Foto: Vid Ponikvar

Pred srečanjem so za favorita vsaj na papirju veljali Slovaki. Ritem priprav slovenske reprezentance je zmotila Kamplova odpoved in vse, kar je sledilo po njej, kar bi bila lahko voda na mlin Slovakom, ki pa vloge favoritov v slovenski prestolnici vendarle niso upravičili. Zakaj?
Kar se tiče Slovaške, je manjkalo nekaj njihovih standardnih igralcev, ampak so vseeno trda reprezentanca, ki zna igrati. Danes smo bili mi veliko boljši nasprotnik. Priigrali smo si več zrelih priložnosti in smo veseli za tri točke. Tako dobro smo stali na igrišču in bili tako borbeni, da nas niso mogli z ničimer presenetiti.

Reprezentanca se je po slabšem začetku kvalifikacij odzvala odlično. Proti ekipi, ki je letos igrala na evropskem prvenstvu in je dokaj renomirana reprezentanca, smo pokazali moč. Bili smo skupaj, bili smo pravi. To se je videlo na igrišču. Videlo se je, da smo bili na treningih pravi. Treniralo se je zelo dobro, saj smo vse težave, ki so se dogajale, pustili ob strani in ostali zbrani do konca.

Soigralci so po zadetku prihrumeli v objem presrečnega Štajerca. | Foto: Vid Ponikvar Soigralci so po zadetku prihrumeli v objem presrečnega Štajerca. Foto: Vid Ponikvar

Koliko vam je glede na preostale soigralce šla na roko navajenost na domačo zelenico, na kateri ponavadi branite barve Olimpije?
Na vsakem štadionu, ko igramo tekme v Sloveniji, se je treba počutiti domače, je pa po drugi stran res, da sem tega v Stožicah bolj navajen od drugih. Lahko le ponovim, kako sem vesel tega gola in da gremo naprej.

Kvalifikacije se bodo nadaljevanje zelo hitro. V torek prihaja v Stožice vodilna Anglija, ki je po dveh zmagah v skupini G ušla tekmicam.
Anglija je odlična reprezentanca. To bo vsekakor težja tekma od današnje (intervju smo opravili še v soboto, po koncu srečanja s Slovaško, op. p.). Na tej tekmi moramo preprosto uživati. Ne igra se vsak dan proti svetovni velesili. Če bomo spet stoodstotni in pravi, lahko osvojimo nove točke. V nogometu je vse mogoče, mi pa gremo lahko po zmagi nad Slovaško v naslednjo tekmo sproščeno.

Po dvoboju mu je čestital športni direktor Olimpije Nenad Protega. | Foto: Vid Ponikvar Po dvoboju mu je čestital športni direktor Olimpije Nenad Protega. Foto: Vid Ponikvar

Kako boste proslavili krstni zadetek za reprezentanco s soigralci?
Za neko pretirano veselje ni čas, saj smo komaj na začetku kvalifikacij. Jih bom pa moral v nedeljo počastiti z večerjo (smeh). To bom napravil brez težav, z največjim veseljem.

Torej boste vskočili namesto Kevina Kampla, ki danes praznuje 26. rojstni dan in bi vas, če bi bil z vami, verjetno počastil ob osebnem prazniku?
Pustimo tisto raje ob strani ...

Ne spreglejte