Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
8. 10. 2016,
22.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Boštjan Cesar Valter Birsa nogomet kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec

Sobota, 8. 10. 2016, 22.43

6 let, 6 mesecev

Poročilo s tekme Slovenija : Slovaška

Zlati Katančev rezervist za veliko zmago

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vasja Kruh

Slovenska nogometna reprezentanca je z golom Roka Kronavetra iz 74. minute, na igrišče je prišel le dve minuti pred tem, v Stožicah v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 premagala Slovaško z 1:0.

Po tednu, v katerem je bilo več kot o tekmi s Slovaki govora o Kevinu Kamplu in o njegovi neupravičeni odsotnosti na tokratni reprezentančni akciji, se je po minuti molka v čast dolgoletnega zdravnika dr. Vasje Kruha, vest o njegovi smrti je reprezentante šokirala prav na dan zbora, v Stožicah le začelo tam, kjer je najpomembneje. Na igrišču.

Pred lepim številom gledalcev so slovenski nogometaši, pri katerih je v napovedani enajsterici z Josipom Iličićem in Romanom Bezjakom v napadu na desni strani obrambe pred Nejcem Skubicem nekoliko presenetljivo prednost dobil Aljaž Struna, začeli zelo odločno in motivirano.

Slovenci so krenili zelo odločno

Roman Bezjak je v prvem polčasu stresel prečko. | Foto: Roman Bezjak je v prvem polčasu stresel prečko. V prvih minutah so visoko pritisnili in sejali strah v obrambo Slovakov, ki je bila v odsotnosti kapetana Martina Škrtela videti nebogljeno in predvsem nezanesljivo. Po štirih minutah so Slovenci prvič poizkusili, z glavo je mimo gola streljal Boštjan Cesar.

V deveti minuti velika napaka obrambe Slovakov. Patrik Hrošovsky je podal v noge Bezjaka, ta je s podajo takoj zaposlil Valterja Birso, ki je pred vrati preveč okleval, posredoval je Jan Durica in priložnost je splavala po vodi. Nekaj trenutkov za tem je na drugi strani dobro posredoval kapetan Cesar in preprečil priložnost gostov.

Italijan je Slovencem delil kartone

V 11. minuti je z nenatančnim strelom od daleč poizkusil še Iličić, potem se je dogajanje na igrišču umirilo. Slovaki so vzpostavili ravnotežje in v naslednjih 20 minutah se ni zgodilo nič omembe vrednega, razen razburjanja Srečka Katanca. Selektor Slovenije je bil jezen zaradi kriterija sodnika Nicole Rizzolija, ki je imel oster kriterij in domačim v pol ure podelil dva rumena kartona.

V 32. minuti je po prostem strelu Birse z desne strani žoga preletela celotno slovaško obrambo in na drugi strani se je povsem sam znašel Miral Samardžić, a je za hip zamudil. V 38. minuti so bili prvič nevarni Slovaki, ki so izigrali slovensko obrambo in na levi strani je osamljen do strela prišel Robert Mak. Slovenski zvezdnik Jan Oblak ni imel težav in je žogo ustavil.

Slovenci so na igrišču največjega slovenskega štadiona s Slovaki bili hud boj. | Foto: Slovenci so na igrišču največjega slovenskega štadiona s Slovaki bili hud boj.

Roman Bezjak je stresel okvir vrat

V 43. minuti je imela Slovenija izjemno priložnost. Po predložku Bojana Jokića je s slovaškim branilcem v kazenskem prostoru skočil Jasmin Kurtić, žoga je prišla na nogo Bezjaka, ki je z nekaj metrov povsem osamljen prišel do strela. Napadalec nemškega prvoligaša Darmstadta ni okleval. Močno je udaril, gledalci so že proslavljali gol, a Bezjaku je veselje preprečila prečka. Pa tudi slovaški vratar Matuš Kozačik, ki se je žoge malce dotaknil.

Tribune so bile na nogah in slovenski nogometaši so na odmor odšli z rezultatom 0:0, a tudi ob glasni podpori navijačev.

Srečko Katanec se ni strinjal z remijem

V prvem delu drugega polčasa je bilo na igrišču zelo mirno in zdelo se je, da ne bomo videli gola. Na obeh straneh je minilo brez priložnosti. A očitno se s takšnim razpletom ni strinjal Katanec, ki je sredi polčasa namesto Birse v igro poslal Milivoja Novakovića, odločilno potezo pa povlekel v 72. minuti.

Rok Kronaveter je s prvencem poskrbel za pomembno zmago. | Foto: Rok Kronaveter je s prvencem poskrbel za pomembno zmago.

Zlati rezervist Rok Kronaveter

Takrat je namesto nerazpoloženega Kurtića v igro postavil Roka Kronavetra. Asa Olimpije, njegov vstop je Ljubljana seveda glasno pozdravila, ki je že dve minuti pozneje poskrbel za eksplozijo na tribunah.

Po lepi, globinski podaji Iličića, ki je tokrat blestel, ni okleval. Z roba kazenskega prostora je takoj udaril po žogi, s tem verjetno malce presenetil nasprotnikovega vratarja in zadel. Izkušeni vezist je v 74. minuti prišel do reprezentančnega prvenca in Sloveniji prinesel vodstvo.

Slovenija je zdaj v skupini F kvalifikacij za SP 2018 v zelo dobrem položaju. | Foto: Sportida Slovenija je zdaj v skupini F kvalifikacij za SP 2018 v zelo dobrem položaju. Foto: Sportida

Slovenija ponosno odšteva do torkovega spektakla

Slovenci, ki so bili od prve do zadnje minute zelo borbeni, so ob glasni podpori zdržali do konca in prišli do prepotrebnih točk. Po koncu tekme jih je prav gotovo razveselila tudi novica iz Glasgowa, kjer je Litva proti Škotski nekoliko presenetljivo prišla do remija. Kar naenkrat je Slovenija skupaj s Škoti na drugem mestu skupine in lahko ponosno odšteva do torkovega spektakla, ko bodo v Stožicah gostovali vodilni Angleži. Ti imajo po gostovanju na Škotskem in domači tekmi z Malto stoodstoten izkupiček.

Slovenija : Slovaška 1:0 (0:0)

Kvalifikacije za SP 2018. Štadion Stožice v Ljubljani, 10.492 gledalcev. Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija). Pomočnika: Elenito Di Liberatore in Mauro Tonolini (oba Italija). Četrti sodnik: Antonio Damato (Italija).

Strelec: 1:0 Kronaveter 74.

Slovenija: Oblak; Jokić, Cesar, Samardžić, Skubic; Krhin, Verbič, Birsa (od 68. Novaković), Kurtić (od 72. Kronaveter); Bezjak (od 90. Mevlja), Iličić. Selektor: Srečko Katanec.
Slovaška: Kozačik; Švento (od 79. Holubek), Durica, Hubočan, Hrušovsky (od 79. Duriš), Pauschek (od 79. Sabo); Kucka, Greguš; Hamšik, Mak. Selektor: Jan Kozak.

Rumeni kartoni: Cesar 5. (Slovenija), Krhin 26. (Slovenija), Salata 31. (Slovaška); Hubočan 56. (Slovaška), Durica 68. (Slovaška), Struna 80. (Slovaška), Duriš 84. (Slovaška).

Ne spreglejte